Алтернатива

Светлина срещу тъгата

04-11-2016 10:45
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Светлина срещу тъгатаУсмихнете се на непознат
Светлина, повече светлина. Твърди се, че това били последните думи на германския поет Гьоте. Е, нещо подобно може да кажем, че ни трябва и в нашата зима. На всеки му се е случвало да не иска да стане от леглото сутрин, а напротив – да изчезне, просто да се стопи. Тези мисли се засилват и става все повече и по-масови в студените дни.
Причината за всички тези неприятни усещания се крие в намаляването на интензивността на слънчевите лъчи, а успоредно с това – и в спадането на нивото на серотонин в тялото. С други думи - колкото по-малко свети слънцето, толкова повече настроението ни се влошава, ставаме раздразнителни, не можем да се концентрираме, губим интерес към социалните контакти и/или секса, възможно е да се стигне и до проблеми като запек или безсъние. Към това се добяват и промените в биологичния часовник, които води след себе настъпването на зимното часово време.

Заради това е много важно да се изкарва колкото се може повече време на светло – независимо, че слънцето отвън е твърде слабо. Задължително е да напълним със светлина и помещенията, в които работим и живеем.

„Колкото по-малък става денят и по-малко е естествената светлина наоколо, толкова повече оставаме насаме със себе си. Все по-често се концентрираме и мислим как зрелищата не може да скрият напълно липсата на хляб", обяснява психологът Ани Владимирова. И уточнява, че в този есенно-зимен сезон подтискането е двойно по-силно, защото към редовните причини за това са добавени и други социални и исторически - бежанци, Европа се променя, политическата кампания в САЩ, която няма как да не се отрази и върху нашата страна, собствената ни политическа кампания и изборите за президент в България. Със сигурност, всеки би добавил и нещо лично, което го тревожи. А препоръките за шопинг терапия и забавления не винаги могат да се спазват, защото гълтат значителни средства.

Какво да правим?

Основното, с което може да противопоставим на меланхолията и зимното потъване, е да потърсим смисъл. Първо да започнем с малките неща. За самотните хора би помогнала появата на домашен любимец. За онези, чиято къща е пълна, но задълженията и грижите – преливат, е време за малко бягство насаме. Сред най-популярните средства, което няма да ви струва и пари, са разходките и спортът на открито. Допълнителна енергия може да се получи и с помощта на танци или йога, зумба или пилатес, напомнят психолозите. Без пари ще ги получите, ако се занимавате вкъщи – в интернет има много видео, от което може да черпите идеи – важното е да поискате.

И още малки трикове:

1. Сменете алармата на телефона си за събуждане. Друго си е да се събуждате с любима песен, вместо с нещо, което стърже досущ като бормашината на съседа. Преди това обаче трябва да сте наспали достатъчно - ще издържате по-лесно на стреса, ако сте изкарали поне 7-8 часа в сън. Това ще помогне на тялото да си отпочине и „зареди".

2. Усмихнете се на непознат. Според проучване, цитирано от www.mirror.co.uk, 90% от британците смятат, че сред най-лесните начини за борба срещу лошото настроение е именно получаването на усмивка от някого, когото не познават. 40% от анкетираните пък споделят, че спонтанна прегръдка от приятел или близък човек може да им „направи сутринта". В полза на това твърдение преди време са се произнесли и учени от Швеция. Те установили, че прегръдката, дори без да е интимен любовен акт, активизира центъра на удоволствието в мозъка и като краен резултат неприятните усещания утихват.
3. Развихрете се в кухнята. И то не само, за да си хапнете нещо сладко. Известно е благотворното влияние на умереното количество тъмен шоколад (до 30-40 грама на ден), което намалява хормоните, свързани със стреса. Сьомгата, която е пълна с омега 3 мастни киселини, също помага да се ограничи подтиснатото настроение.

Но освен самото хапване подготвянето на храната може да бъде прекрасно лечение. Ароматите при печене със сигурност предизвикат положителна реакция в мозъка ни, която изтрива лошото настроение. Много добър резултат ще донесе ароматът на канела, мента или розмарин в кухнята. След това идва и другата стъпка – споделянето на резултатите. Независимо дали ще ги публикувате в готварски групи във фейсбук, собствения блог или само ще нагостите близките у дома, то комплиментите колко е вкусно всичко, ще ви повдигнат самочувствието и потушат тъгата.

4. Мечтайте. Ако сте без настроение и се чудите как ще изкарате и този уикенд, затворете очи и си представете, че сте на друго място. Това може да е някъде на топло, на върха на планината или вкъщи при мама...

Според статистическите данни в някакъв период от живота си всеки десети българин е изпадал в тежко психическо състояние или депресия. Затова подобни „дупки" не бива да се подценяват и ако продължават дълго, а състоянието се задълбочи – не се притеснявайте да потърсите помощта на психолог.Иглите, които лекуват

Иглите, които лекуват

Много хора изпитват панически страх от игли, а те могат да бъдат полезни. За иглотерапията, за рисковете и положителните ефекти, разговаряме с д-р Емилия Михайлова.

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Трябват правила за обучение по алтернативна медицина

Само лекари и сестри да имат право да практикуват алтернативни методи за лечение. Това е една от промените в Закона за здравето на ресорното министерство. Как ще се отрази това на пациентите и по какъв начин ще засегнат алтернативните начини на лечение, разговаряме с д-р Дора Пачова.

Лечителите - поне бакалаври

Лечителите - поне бакалаври

Гладуването отпада от неконвенционалните методи за терапия

Мигрената не е това, което беше

Мигрената не е това, което беше

В забързаното ежедневие болките в главата сякаш вече не ни правят впечатление. За мигрената, начините на лечение и промяната на живота, разговаряме с Орлин Тодоров.

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Индийски доктори помагат с Аюрведа в България

Заради ефективността си да лекува успешно всички болести, Аюрведа днес става все по-популярна и сред населението в Западния свят, включително и в България.
Кажете сбогом на пролетната умора

Кажете сбогом на пролетната умора

Колкото и да не й се иска, зимата вече изчерпва своята сила. Как да се справим по-лесно с пролетната умора, попитахме д-р Мариян Иванов.

Когато рисунките говорят

Когато рисунките говорят

Когато децата рисуват, те използват не само своето въображение, но се опират и на своето възприятие за света и хората около тях. Какво искат да ни кажат, попитахме Елица Великова, психолог и арт терапевт.

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Миопунктура срещу дископатия и хронична болка

Възстановяването зависи от състоянието на пациента, но обикновено приключваме терапията с 4-6 процедури, казва д-р Чавдар Нинов

Бирена йога за разпускане

Бирена йога за разпускане

В днешно време може да откриете различни възможности да упражнявате йога. Като например, йога с бира. Как, къде и защо, разказват Елеонора Иванова и Чавдар Петров.
Нотите отключват хормоните на щастието

Нотите отключват хормоните на щастието

Когато сте тъжни, може да си пускате любимото парче на Уайтснейк. Или Шушана. Как музиката влияе върху настроението и желанието ни да вършим разни неща, попитахме терапевта Дарина Титкова-Спириева

1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020