лица

Пазителят на истината

06-12-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Пазителят на истинатаНай-тежко за един лекар е да бъде несправедливо обвинен, казва д-р Слави Филчев
За трета поредна година Българската педиатрична асоциация отличи най-заслужилите детски лекари. За педиатър на 2019 година бе избран д-р Слави Филчев. Той е началник на отделението по педиатрия в Пета МБАЛ – София. Отдели от времето си, за да се запознае с мен. За цената да си най-добър сред добрите, за професионалните битки, за личните възходи започна разговорът ми с него.
Усмихнат и приятен събеседник. Това е д-р Слави Филчев. Връщам го години назад към момента, когато решава да се посвети на медицината. Оказва се, че изборът на професия не е случаен. В основата е дума срещу дума- тази на бащата и тази на сина. За да разберете, трябва първо да ви разкажа кой е бащата.

 

Д-р Филчев е наследник на

знатен белоградчишки род. Баща му е бил върховен съдия. Настоявал е традицията в рода да бъде спазена и синът да стане адвокат. Младежът, обаче никак не одобрил тази идея. И решил да тръгне по собствен път. Така вместо в храма на Темида, той влязъл в храма на Хипократ. Приет е в Медицинския университет, тогава наричан Медицинска академия.

Не започва веднага да следва, защото по онези времена момчета са ходили войници. Изпратен е далеч от дома и далеч от професионалните си стремежи. Вместо в медицинска рота, попада при свързочниците, в Пловдив. След казармата идва ред на университета, а после и на първите стъпки в медицината, като дипломиран лекар.

Поколението на д-р Филчев

новозавършилите лекари, са започвала разобата по разпределение. Та младият медик е изпратен в Трявна. Започва работа в детската болница за белодробни заболявания. Още помни първия си работен ден.„ В тази болница се лекуваха деца с тежки заболявания. А в първия работен ден трябваше да мина визитация на 60 деца. Имах много знания, но не и практика. И вярвайте ми не беше леко", разказва докторът. Въпреки това, годините в Трявна са оставили мил спомен у него. В продължение на три години е видял какво ли не от белодробната детска патология. Помни тежките случаи и имената на малките си пациенти. Един такъв е Гошко, който страдал от тежка астма.

Разказва ми, че е имало много работа

през 80-те години, когато обгазяват град Русе. Тогава болницата буквално се е пръскала по шевовете от деца с дихателни проблеми. Д-р Филчев изкарва разпределение в Трябва до край. После му се отваря шанс за аспирантура в Полша. „ Така през 1986 година зимата заминах натам", казва докторът. Остава в страната на Фредерик Шопен четири години. Завършва успешно обучението си и се прибира в България. Пътуването към Полша, обаче никога няма да забрави. То е оставило такъв ужасен белег в душата му, че дори днес когато трябва да пътува за някоя конференция в чужбина, стяга багажа със свито сърце. А историята на това пътуване е като глава от криминален роман. Щастлив и въодушевен, че успял да натрупа знания и опит в друга страна, пък и да види свят, защото това в онова време не се случваше лесно, се качва на влака за Полша. Избрал е този вид транспорт, защото в онези години цените на самолетните билети, не са били по джоба му.


Пътуването се превръща в кошмар,

когато в Румъния, нападат влака. Това са годините на Румънската революция, с броженията срещу режима на Николае Чаушеску, президент на Социалистическа република Румъния и генерален секретар на Румънската комунистическа партия. Пътниците са свалени от влака от въоръжени с калашници мъже. Всички са изведени навън. Взимат багажа им, парите, дръжите и дори обувките им. „Пристигнахме на една гара Медика, между Украйна и Румъния боси, голи и без никакви багажи", еточнява той. След 4 години се прибира в България и започва работа в Института по педиатрия в София. Това е днешната СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев". После се мести в Александровска, в детската пулмология. Установява се в столичната Пета градска болница. Днес д-р Филчев ръководи отделението по педиатрия.

Съпругата на доктора,

също е лекар, но с друга специалност, кардиология. Те имат две деца, но нито едно от тях не е избрало професията на родителите си. Успели са сбъднат мечтата на дядо си, да има в рода още юристи. Макар и не между живите вече, бащата на д-р Филчев е доживял до 94 години. Майка му е на 92 години сега. Макар на достолепна възраст, тя е жизнена, а работата не я плаши. Д-р Филчев е наследил добър ген, на дълголетници. Въпреки това се грижи за здравето си . Зимата кара велоегометър, а щом се стопли работи на вилата. С усмивка казва, че там практикува фермерски фитнес. От баща си е наследил патологичната честност, а от майка си патологична работливост. "Целият ми род бяха такива, честни и открити хора. За жалост днес тези качества не се ценят", усмихва се тъжно докторът. Питам го на това ли е научил и децата си, след като има такава подмяна на моралните ценности . Той ми отговоря, че не се е опитвал да им втълпява каквото и да е. Надявал се е те сами да гледат на живота с широко отворени очи. „ Какво да им говоря. Те виждат как стоят нещата. Лошото е , че аз мислех, че ще станат успешни бизнесмени, но те се оказаха такива малки хора като мене. Работливи и честни като предците си. Но може би това е по-добрият вариант", споделя медикът.

От десетина години д-р Филчев

е началник на отделението по педиатрия. Така че денят му, сега започва с чаша кафе. Казва, че никога не закусва. Идва на работа и го поема медицината, след обяд обаче го чака скучната административната дейност."Нещата в годините са били различни. В асистентските ми години се занимавах с научна дейност. Имам значителен брои научни трудове, но нещата така се обърнаха, че не се отдадох на академична кариера", уточнява д-р Филчев. Казва, че си е дал сметка, че работата в болницата му доставя по-голямо удоволствие и затова е избрал да се посвети на нея.

Казва, че един лекар гради името си с години


И всеки ден работи за авторитета си. Казва още, че никак не е лесно успехът да се задържи. Един недоволен пациенти, може да съсипе години труд. „Всеки недоволен болен, казва на още десет, а доволния пациент води само още един", сигурно знаете това правило в медицината шегува се лекарят. Добавя, че освен добър специалист, лекарят трябва да бъде и много човечен. Точно жестовете на човечност се помнят от пациентите, категоричен е той. Макар ,че има и такива, които трудно оценяват каквото да е. С огорчение обаче добавя, че днес да си лекар не е лесна работа. Една от причините е, че примитивните общества обичат да преследват лекарите, учените и интелигенцията си въобще.

От грижите и проблемите

Си почива най-добре в планината. Съпругата му обаче е любителката на морската шир. За това те всяка година ходsята на любимото Поморие. Не го сменяват за нищо на света. „ Не ходя в чужбина. Десет години от живота си прекарах зад граница. Стигат ми. Освен в Полша и във Франция съм работил. Разбрах обаче, че там не е моето място. Единственото място, където се чувствам добре е България". Д-р Филче, се определя като домошар. За това и тази година традицията ще бъде спазена, да прекара празниците вкъщи с най-близките. Споделя, че на нощното му шкафче стои телефонът, за да може да изтича до болницата, ако се обадят от там. "Понеже живея близо до работата си съм непрекъснато на разположение", усмихва се специалистът. На финала на разговора стигаме и до една тежка тема. За наградите, за оценките и за мерилките, с които претегляме делата и душите на другите. Пита ме дали знам приказката за мечката и лошата дума. Казвам му, че много добре я помня.Тогава ми обяснява, че най-тежко за един лекар е да бъде несправедливо обвинен.

Притихвам, защото усещам,

че една болка изгаря този човек и напира да излезе. Поема си въздух и я излива цялата. Бил е поредна нощна смяна. Смазан от умора, на ръба на физическото изтощение.Тогава пристига дете с много тежък ларингит. Майката и бабата, обаче решили, че след всички направени манипулации, няма да оставят детето в болница, а ще си го приберат вкъщи, въпреки че той настоял защото прибирането било много опасно за малкия пациент. Те отговорили, че си тръгват,

защото той е пиян. „ Това много ме обиди, защото зад забавения ми говор беше умората, не алкохола. Цяла нощ се борих за живота на това дете, защото състоянието му беше много тежко, а когато се пооправи, ей това чух. И след 20 години не е спряло да ми горчи", каза д-р Филчев. Днес родителите са го определили за най-добрият педиатър на 2019 година. Екипът на clinica.bg му честити и му желае здраве и сила да упражнява най-хуманната професия в безвремието, в които живеем.Медсестрата от барикадите

Медсестрата от барикадите

Мая Илиева отказа работа в чужбина, бори се за достоен труд тук
Майка Тереза от Монтана

Майка Тереза от Монтана

Патронажната сестра Даниела Томова обикаля 18 села, за да лекува най-бедните и да им вдъхва надежда

Скромният отговор на славата

Скромният отговор на славата

Няма как да не съм вярващ и да работя това, раждането е Божествено дело, казва д-р Иван Китов
Магията на Новолунието

Магията на Новолунието

В миналото е съществувало поверие, че името, дадено на детето при раждане, оказва влияние върху съдбата му. Днес едва ли някой вярва в „програма", която определя пътя на човек. И все пак, малко вълшебство в живота не е излишно. Поне така ми се струва, че се е получило при д-р Айча Заралиева. Защото името й означава Новолуние.
За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Лъчи от доброта

Лъчи от доброта

Мечтая да видя всичко смислено, което е създало човечеството , защото този свят е чудесен, казва д-р Румяна Станоева
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020