Университети

76% ръст на студентите по медицина (ОБНОВЕНА)

05-12-2019 10:46
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
76% ръст на студентите по медицина (ОБНОВЕНА) Драматичен спад на учащите във висшите училища у нас, МУ Пловдив и МУ-София делят първото място по рейтинг, показва новата класация на университетите у нас
Драматичен спад на броя студенти през последните пет години отчита новото девето издание на Рейтинговата система(РС) на университети в България. Въпреки тази тенденция 5 професионални направление бележат ръст. Най-голям - 76% е при медицината като студентите са общо 11 737. Това обяви Георги Стойчев, който представи новата РС. Тя дава комплексна оценка на висшите учебни заведения на база реализация на завършилите и техните доходи, цитируемост на университетите в научни материали, социологически проучвания и др.
С 45 000 са намалели студентите у нас за 5 години и с 6000 за последната. От една страна това се дължи на рационализацията на приема в някои специалности, които бяха излишно раздути през годините. Това са "Икономика", "Администрация и управление" и "Право". Същевременно въпреки общата тенденция пет професионални направление бележат ръст на учащите. Това са медицина, военно дело, стоматология, педагогика и ветеринарна медицина.
 От няколко години вече се следва и държавната политика за редукция на план-приема на държавните университети, като по този начин се

цели да се минимализират негативите от масовизацията
аааа
на висшето ни образование, която започна от 1990 година насам, каза образователният министър Красимир Вълчев. Намалявайки план-приема в определени специалности, в които той е ненужно многоброен, висшето образование се адаптира към потребностите на пазара на труда.  За втора поредна година МУ-София и МУ-Пловдив делят първото място  по рейтинг в медицината. Като цяло обаче всичките ни медицински университет имат сходни резултатите.  "Те са като близнаци", каза Георги Стойчев и имат почтти еднакво добра реализация на възпитаниците си. СУ е лидер в общо 21 класации. Това е така, защото висшето училище обучава в най-много професионални направления. ТУ-София има 6 първи места.

МУ-София е лидер в четири направления - медицина,
аааа
обществено здраве, стоматология и фармация. През последните пет години значително се подобрява цитируемостта на научни публикации на българските университети. С най-висок индекс са СУ, медицинските вузове в София, Пловдив и Варна. "Най-силно се е повишил индекса на цитируемост на тези висши училища, които са заложили във Вътрешните си правила за работната заплата премии за публикационната активност на преподавателите", каза образователният министър Красимир Вълчев.  Рейтинговата система отчита и рекордно ниско ниво на безработица сред висшистите - 2.2%. Над 50% от завършилите университет пък работят на позиции, за които се изисква висше образование, но все още немалък дял - 36% са на длъжности, които могат да заемат и среднисти.
аааа
Най-висок облагаем доход имат завършилите
ааааа
"Информатика и компютърни науки" - 2586 лв., , на второ място е математиката с 2435 лв., на трето занимаващоте се "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми" - 2339 лв. При медицината средният облагаем доход е 1478 лв., при фармацията - 1668 лв. Седем професионални направления носят облагаем доход под 1000 лв. Сред тях са стоматологията, здравните грижи, педагогиката, ветеринарна медицина и музикално и танцово изкуство.Най-ниска е безработицата при завършилите медицина - 0.23%, следвана от фармацията - 0.52%, стоматологията-0.76%. Най-висока - 3.5% е при завършилите социални дейности, като почти толкова - 3.41% е при психолозите.


9846 абитуриенти на матура по биология

9846 абитуриенти на матура по биология

Бележката служи като директен вход в някои специалности в областта на медицината и здравеопазването
Купуват таблети за децата от домовете

Купуват таблети за децата от домовете

С устройствата учениците от I до XII клас ще могат да се включат в дистанционна форма на обучение, казаха от социалното министерство
Зрелостниците могат да заявяват трета матура до четвъртък

Зрелостниците могат да заявяват трета матура до четвъртък

Причината е промяната за прием в университетите, главно в СУ
Зрелостниците ще получат дипломите си навреме

Зрелостниците ще получат дипломите си навреме

Подготвя се възстановяване на работата в детските градини, каза министър Красимир Вълчев на колегите си от Европа
СУ oтмени приемните изпити

СУ oтмени приемните изпити

Такива ще има само по медицина, фармация и математика, причината е епидемичната обстановка в страната
Свиха приема в университетите

Свиха приема в университетите

Намалението засяга и медицинските университети, но не драстично
Maтурите през юни, без балове

Maтурите през юни, без балове

Няма да има никакъв проблем за кандидатстване във висшите училища в страната и в чужбина, увери министър Красимир Вълчев.
MУ-София със значка

MУ-София със значка "зелен университет"

Висшето училище получи отличие в световната рейтингова екокласация Green Metric 2019
Учебната година остава онлайн до края

Учебната година остава онлайн до края

Учениците няма да се върнат в класните стаи, ще се явят само за изпитите след 7 клас и за матурите
МУ-София става част от общ университет в Европа

МУ-София става част от общ университет в Европа

Висшето училище е единственото в България, което влиза в консорциум по проекта IngEniUm
1 2 3 4 5 ... 24 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020