Дерматология

Бенките са лакмус за рака на кожата

04-11-2016 08:20
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Бенките са лакмус за рака на кожатаНад 450 души се разболяват годишно от меланом у нас, казва доц. Красимир Киров
Ракът на кожата е едно от сериозните онкологични заболявания. Как да го разпознаем, какво трябва да знаем за неговото лечение, кои са основните видове меланоми, попитахме доц. Красимир Киров. Той е част от екипа на МБАЛ „Надежда" и ще осъществява безплатни консултации с пациенти на сайта www.melanoma.bg.
Между 450 и 480 души се разболяват годишно от меланом в България. При над 30% от тях заболяването е фатално. Много често хората откриват тумора, когато той вече е в напреднал стадий и лечението му е трудно, казва доц. Красимир Киров.

Четири вида клетки, сред които меланоцити, изграждат епидермиса на кожата. Те се намират в долната му част и произвеждат пигмента меланин, който предпазва организма от проникването на УВ лъчи и придава цвета на кожата. Тъмнокожите хора имат същия брой меланоцити както хората със светла кожа, но цветът на кожата се дължи на по-голямото количество меланин.

ВИЗИТКА

 

Доц. Красимир Киров завършва медицина в Прага през 1981 г. От 1982 г. е научен сътрудник в Националния онкологичен център – София. Целия си научен труд той посвещава на онкологията. От 2011 г. е доцент в Клиниката по онкодерматология, СБАЛ по Онкология. Придобил е три специалности – дерматология, хирургия и онкология. Обект на научните му изследвания и практика са туморите на кожата и в частност меланома.

Специализирал е в Мюнхен. Той е доказан международен авторитет със своите проучвания и нововъведения в терапевтичните подходи.

Дермата е много по-плътна от епидермиса. Изградена е основно от мастна и съединителна тъкан. В нея се намират космени фоликули, кръвоносни съдове, лимфни съдове, жлези и нервни окончания. Гените от своя страна регулират възпроизводството на клетките и контролират тяхната функция. Абнормните промени (мутации) в гените могат да превърнат нормалните клетки в ракови. Докато нормалните клетки се делят на нови, които заменят увредените или мъртви клетки и не могат да се придвижват до други части на тялото, раковите клетки могат да се възпроизвеждат неограничено и да се придвижват към други органи – да метастазират.

Меланомът на кожата произхожда от меланоцитите, които са се превърнали в ракови. Първоначалното прекомерно разрастване на раковите клетки се нарича първичен тумор. Това образувание обикновено е черно или кафяво на цвят. То продължава да произвежда меланин, който е много вероятно да метастазира.

Образуванията, които са открити в ранен стадий, могат да бъдат излекувани над 95%. „Всяка бенка, която се променя по външен вид- цвят, форма, размер, трябва да бъде прегледана, за да се установи дали не се касае за такава, която се изражда и съответно трябва да се оперира.", обяснява проф. Киров.

Основният рисков фактор поне за 80% от случаите на меланоми е ултравиолетовата светлина. „Слънчевите изгаряния, особено в детска възраст, са най-честата причина за образуване на бенки. Хората, които са по-предразположени към израждане им са тези със светла кожа, със сини или зелени очи, руса или червеникава коса, хора с повече бенки (на 50 на брой), тези, които имат кръвни роднини, разболели се от меланом, твърди онкодерматологът.

Има четири вида меланома на кожата. Най-срещаните са свързани със слънчевите изгаряния. По-рядко се получават такива на дланите и ходилата, на окото, както и бенки на лигавиците- половите органи, устната устната кухина и някои от вътрешните органи, обяснява още проф. Киров.

Повърхностно разпространяващ се меланом

Обикновено изглежда като кафеникаво-черно петно, което се развива от бенка.

Бенката е доброкачесвен тумор на кожата, образуван от струпване на меланоцити. Този тип меланом обикновено възниква на кожа, изложена на слънчева светлина.

Нодуларен меланом

Нодуларният меланом е твърдо куполовидно образувание, което може да проникне в дермата по-бързо от другите типове меланоми и е с по-лоша прогноза.

Лентиго малигна меланом

Меланомът лентиго малигна е най-бавно развиващият се тип меланом. Той не е свързан с бенките. Изглежда като тъмно петно с неравни очертания. Този тип меланом обикновено се появява върху лицето или ръцете при по-възрастни пациенти и е с най-благоприятна прогноза.

Акрален лентигинозен меланом

Този тип меланом възниква върху дланите или стъпалата, включително под ноктите на пръстите на ръцете и на краката и е с лоша прогноза. Може да изглежда като тъмно петно или като натъртване, което не изчезва. Под нокътя той може да има вид на тъмна ивица и обикновено има пигментация и на околната кожа. Акрално лентигинозният меланом е най-редкият тип меланом при бялата раса. При азиатците и тъмнокожите хора, като афроамериканци, това е най-често срещаният тип меланом.

Не всички бенки с косъмче трябва да са повод за притеснение на притежателите им, твърди доц. Киров. При тях има съвпадение на космен фоликул. Те много често се срещат по рождение и обикновено заемат голяма площ. При тях рискът за израждане зависи от големината на конгениталния невус. Ако площта им е на повече от 7 см., то рискът е над 10 %. Ако има израждане на бенката, то космите сами опадат, но това става обикновено в по-късните етапи на заболяването, коментира още той.

Израждането на бенките започва след пубертета. Преди този период случаите на злокачествен тумор са изключително редки. „Бенката се зачервява и започва да сърби при наличие на възпаление на мастните жлези, които са в кожата. В този случай просто едно противовъзпалително лечение е достатъчно, но все пак е хубаво мястото да бъде видяно и от специалист. Това, което съветваме хората е да си направят снимки на бенките по тялото и на шест месеца да ги подновяват. Нещо, което е особено важно за случаите, когато имат повече от една", смята специалистът.

По принцип младежите, въобще хората в големите градове са по-информирани за меланомите по кожата, отколкото по-възрастните и тези, които живеят на село. Колкото човек е по-запознат и проявява бдителност и внимание към промените, които настъпват в бенките, толкова в по-ранен стадий се открива заболяването и прогнозата е по-добра. За закъснели случаи считаме тези, при които туморът е доста нараснал. Неговата дебелина е по-голяма от 4 милиметра. Когато още при първия преглед има метастази на лимфни възли и вътрешни органи, това водим тумора в напреднал стадий и прогнозите не са добри, казва още онкодерматологът.

Специалистът посочва, че основното лечение на меланомите е чрез операция: „Отстранява се бенката, която се е изродила. Въобще оперативното лечение е на първо място, ако се появят метастази в лимфните възли. Когато има такива на вътрешните органи, тогава вече се налага така нареченото системно лечение. От няколко години вече има нови видове терапии, които са доста ефективни в този стадий- таргетна и имунотерапия".

Таргетната терапия е пресичане на сигнален път в клетката, с който се стимулира клетъчното деление. Имунотерапията пък засилва имунната защита на организма срещу тумора. „Те се поемат от здравната каса, говорим не за всички препарати, но предимно основните. Очакваме още два от тях да бъдат реимбурсирани, но това ще стане чак 2018 г. допълва проф. Киров.

Превенцията на първо място е в предпазването от слънчевите изгаряния. Много е важно за децата да бъдат добре защитени. До 18-годишна възраст настъпват 80% от увреждания на бенките, които в бъдеще могат да доведат до появата на меланом. За другите видове, които са по дланите, лигавиците, в окото, за съжаление, няма начин да се предпазим, това просто е лош късмет, продължава той.

Използването на солариуми също може да увеличи риска от развитие на меланом, затова е препоръчително то да става само един път месечно. Хората се оправдават, че използват солариумите, за да се подготвят за лятната почивка. Има данни, че хора, които са ползвали такива и не са ходили на море, са развили болестта. В Европа и САЩ дори солариумите могат да се ползват от лица на 18-годишна възраст. Важно е да се отбележи, че при жените може да се стигне и до пристрастеност към този вид услуги. Причината е, че при ултравиолетовото лъчение се отделят ендорфини, което ги тонизира и ги прави по-работоспособни, но и вреди на кожата им", смята проф. Киров и препоръчва на хората да се консултират с лекар, а не да предприемат самолечение.

 

Четири начина да предпазите кожата си:

Стойте на сянка. Това е най-добрият начин да избегнете УВ лъчите, когато сте на открито. Носете дрехи, които предпазват кожата. Блузите с дълъг ръкав, дългите панталони и шапките с периферия са от полза. В спортните магазини можете да откриете подходящо облекло, изработено от платове, които са специално предназначени да ограничават излагането на УВ лъчите.

Всеки ден използвайте широкоспектърни слънцезащитни продукти с фактор 15 и повече, тъй като УВ лъчи има винаги. Широкоспектърните слънцезащитни продукти предпазват от UVA (ултравиолетови А) и UVB (ултравиолетови В) лъчите. Прилагайте повече слънцезащитни продукти, ако се потите или след като сте плували, тъй като те може да се отмият.
Употребата на слънцезащитни продукти не е основание да увеличите времето, което прекарвате на слънце. УВ лъчите могат да достигнат кожата, дори когато използвате слънцезащитни продукти.

Носете предпазни слънчеви очила тип „маска" с 99-100% защита от UVA и UVB. Тези очила предпазват най-добре очите и зоната около тях.

Не посещавайте солариуми. Тези уреди излагат кожата на УВ лъчи и не са по-безопасни от излагането на слънце. Също така, „придобиването на основен тен" в козметичен салон не предотвратява слънчевите изгаряния и не намалява опасността от УВ лъчите.


За 24 часа се родиха 16 бебета

За 24 часа се родиха 16 бебета

Бейби бумът е отчете Първа АГ болница „Света София"
Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Опитната операционна сестра си подбира инструментите и според хирурга, казва старшата сестра в операционната на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

55% oт младите българи не разпознават симптомите, показват данни от социологическо проучване
Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето

Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето

Извършихме по спешност животоспасяваща фибринолиза, каза д-р Михаел Кьолеян от МБАЛ „Света София"
Смяна на антиепилептично лекарство крие риск

Смяна на антиепилептично лекарство крие риск

Сега е моментът здравните власти да осъзнаят, че не е нормално в държавата да липсват животоподдържащи лекарства, които са се произвеждали у нас, казва доц. Петя Димова
Паниката разрушава вътрешния ни свят

Паниката разрушава вътрешния ни свят

Важно е родителят да внесе спокойствие и оптимизъм в децата си, каза психотерапевтът Стела Богомилова
Добре поставената диагноза е ключът към лечението

Добре поставената диагноза е ключът към лечението

Това, което ме прави щастлив е екипът ми, който работи като истински часовник, каза Д-р Иван Сираков от Болница „Тракия"
Разликата в границите да не надвишава 50

Разликата в границите да не надвишава 50

Лечението на артериалната хипертония, когато се съпътства от бъбречна недостатъчност, никак не е проста работа,казва доц. Атанас Кундурджиев
Бариатрична хирургия само на 40 души годишно

Бариатрична хирургия само на 40 души годишно

УМБАЛ „Александровска" е домакин на научен форум посветен на затлъстяването и придружаващите го заболявания
Германка избра УМБАЛ Бургас за сложна операция

Германка избра УМБАЛ Бургас за сложна операция

Интервенцията е в областта на съдовата хирургия, казаха от лечебното заведение
1 2 3 4 5 ... 42 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020