интервю

Бюджетът на ДОО няма да реши тежките проблеми

05-12-2019 06:00
Средната пенсия се вдига с 40 лв., другите - с по-малко и всички са недоволни, казва д-р Хасан АдемовБюджетът на ДОО няма да реши тежките проблеми
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
След продължителни дебати и скандали парламентът прие на второ четене бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2020 г. Той предвижда над 12, 4 млрд. лв. разходи, от които за пенсии 10, 57 млрд. лв. Ще реши ли определената финансова рамка натрупаните проблеми в сферата, попитахме д-р Хасан Адемов. Той е председател на парламентарната социална комисия.
- Д-р Адемов, приехте бюджета на ДОО. Ще се решат ли с него проблемите в социалната сфера?

 

- Трудно ще бъдат решени най-тежките проблеми с бюджета на Държавното обществено осигуряване, защото продължава да се разтваря ножицата между старите и новите пенсии. По този въпрос няма решения. Имаше предложение от колегите от „БСП за България" за преизчисляване на пенсиите, което не беше подкрепено. Няма и идея за подобряване на социалната защита на българските граждани, тъй като краткосрочните обезщетения, обезщетенията за безработица, втората година на майчинството, са на същите нива в сравнение с тази година. А това означава, че този бюджет не предполага развитие, не предполага подкрепа на икономическата политика. Не е решен и въпросът с болничните, така че всички проблеми, заради които си отиде Бисер Петков, остават и през следващата година. Според мен бюджетът на ДОО не решава нито един от сериозните въпроси в сферата.

- Кои са положителните моменти?

- Положителните моменти са, че все пак има осъвременяване на пенсиите със 6.7% от 1 юли следващата година. Положителен момент е повишението на минималната пенсия - вместо предвидените 234 лв. с решение на т. нар. Коалиционен съвет тя става 250 лв. Въпреки че в държавната обществена система влизат допълнително над 700 млн. лв. като разходи, няма чувствителен ръст на пенсиите. Средната нараства с около 40 лв., минималните – с по-малко, т. е. ефектът от този модел на пенсионно осигуряване е на лице – всички са недоволни. Таванът на пенсиите също остава. Още един положителен момент е, че намалява зависимостта на бюджета на ДОО от държавния бюджет. Вече 46,4% са парите от данъци, което означава, че трансферът би трябвало да е по-малък. Но той е с 200 млн. лв. повече, в сравнение с плана за тази година.Така че 4,134 млрд. лв. е трансферът, който държавният бюджет прави към този на ДОО. Това са пари от данъци и активи. Освен това всички фондове, с изключение на "Трудова злополука и професионално заболяване", са със сериозен дефицит.

- Преизчисляването на всички пенсии наистина ли е неосъществимо в близко бъдеще?

- По начина, по който беше предложено от БСП за България, е трудно осъществимо. Те предлагат от 1 септември 2020 г. да се преизчислят пенсиите, отпуснати преди 2016 г. с осигурителен доход за 2016 г., но така мярката е изключително скъпа. За тези 4 месеца, за които правят предложение колегите, тя струва по 140 млн. на месец или около 560 млн. Ще бъдат обхванати само 927 хил. пенсионери от всички над 2 млн., които не подлежат на преизчисляване. Става въпрос за тези, които са на минимален размер, на максимален размер, на пенсиите, свързани с нетрудова дейност и всички новоотпуснати след 2016 г. Голяма част от пенсионерите остават извън това преизчисляване по начина, по който го предлагат колегите от БСП.

- Т. е. няма да има справедливост?

- В социалната политика винаги търсенето на справедливост е задача номер едно, но тя понякога се получава, друг път – не. Абсолютна справедливост трудно може да има.

- Предвидени ли са в бюджета средства за изплащане на първите три дни от болничните или те отново ще се покриват от работодателите?

- Имаше предложение от колегите от „Воля" първите три дни да се плащат от НОИ, но Народното събрание го отхвърли. По начина, по който е записано в законодателството в момента, първите три дни ще плащат от работодателите, а от четвъртия – Националният осигурителен институт. Така се прие бюджета на второ четене.

- Какво се случва с ТЕЛК-овете? В бюджета са заложени 1.9 млрд. лв. за инвалидни пенсии. Ще има ли реформи при това положение?

- Със 100 млн. лв. са увеличени парите за инвалидни пенсии догодина и това е естествено, защото доходът, върху който се изчисляват, е по-висок от 2020 г., така че тези допълнителни пари не променят картината. Аз искам да припомня, че патриотите в предизборната кампания бяха обещали 600 млн. от ревизии на всички инвалидни пенсии, от ревизии на ТЕЛК-ови решения, с които да се повишат всички заплати. Това е нещо, което не се случи. Реформата в ТЕЛК е в Министерство на здравеопазването, що се отнася до медицинската експертиза, а за експертизата на работоспособността се очакват все още мерки, които да генерират консенсусни решения. Защото на този етап има много проблеми, които създават предложенията на Министерството на социалната политика. И това е другото предизвикателство пред новия министър Деница Сачева. А иначе по отношение на медицинската експертиза има доста сериозен напредък, като се чака въвеждането на електронната здравна карта, на електронното досие. Знаете, че МЗ е това, което прави медицинската експертиза.

- Има проблем и с повишаване заплатите на социалните работници. Предвидени ли са такива пари?

- Освен стандартните 10% увеличение на заплатите в бюджетната сфера, са предвидени допълнително 5 млн. в Закона на държавния бюджет. Ресорната комисия е подкрепила такова предложение за допълнителни 5% за увеличение на парите на социалните работници.

- Къде са проблемите с втората пенсия и какво още трябва да се направи, за да не бъдат ощетени хората?

- Темата е много сериозна, така че трябва да направим отделно интервю. Знаете, че към края на 2021 г. родените жени след 1960 г. на практика трябва да получат първите допълнителни пенсии от универсалните пенсионни фондове. Това означава, че Народното събрание трябва да приеме уреждането на фазата на изплащане във фондовете на задължителното допълнително пенсионно осигуряване. Важно е, че тя вече е разписана в текстове и очаква съгласувателна процедура. Трябва да мине през Тристранния съвет, през МС, Народното събрание и тогава ще коментираме. Важно е тези текстове да станат достояние на осигурените лица, за да може те да имат информиран избор. Надявам се в началото на следващата година този въпрос да бъде окончателно решен.

- Заплатите на социалните работници, болничните или втората пенсия свалиха от поста Бисер Петков?

- Причината трудно може да бъде дефинирана с един или два проблема. По-скоро липсата на ефективна комуникация между отделните министерства и възможността да се подкрепят идеите на министър Петков от страна на неговите колеги и преди всичко от Министерство на финансите, доведе до това част от проблемите да бъдат затлачени през годините. С мотивите, чрез които се поиска оставката на министър Петков, могат да бъдат поискани оставките на по-голямата част от министрите на този кабинет. Бисер Петков говореше на експертен, професионален език, който трудно в условията на комуникационните възможности може да бъде сведен до обикновения избирател и може би усещането за липсата на хармония в законодателните предложения на социалното министерство доведе до това недоволство на неговите колеги и лично на премиера.

- Какво очаквате от новия социален министър?

- Не очаквам бързи, светкавични решения. Деница Сачева има определена експертиза в тази сфера. Работила е преди години в социалното министерство като експерт, беше зам.-министър на социалната политика и зам.-министър на образованието. Надяваме се тя да срещне по-добра подкрепа от своите колеги и да задвижи част от проблемите, които ги има в сектора.


Времето е за пионерски проекти

Времето е за пионерски проекти

Ако човек няма много вътрешна енергия и иска по-бързо да печели, е по-добре да отиде в Западна Европа, казва доц. Красимир Минкин
Всички ваксини са безопасни и действат

Всички ваксини са безопасни и действат

Заразените с коронавируса SARS-CoV-2 нарастват с всеки изминал ден. Каква е защитата от ваксините и можем ли изцяло да им се доверим, възможно ли е да минем само с първа доза заради дефицита им и след колко време можем да излезем от пандемията. Това попитахме проф. Ива Христова.
5G е фантастика, която днес става реалност

5G е фантастика, която днес става реалност

Да бъде наложен мораториум върху изграждането на 5G мрежата у нас поискаха граждани. Имат ли основания притесненията на хората, попитахме проф. Мишел Израел. Той е университетски преподавател и създател на Лабораторията по измерване и изследване на физическите фактори на работната и околната среда в НЦОЗА.
Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Парламентът прие изменения в Закона за донорството и трансплатациите, с които у нас вече е разрешено кръстосаното донорство. Ще помогне ли тази поправка, попитахме доц. Красимир Янев. Той е ръководител на Катедрата по урология на МУ-София и завеждащ направление „Лапароскопска урология" в УМБАЛ „Александровска".
Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Проф. Радослав Радев получи тази година една от наградите „Варна" по повод 24 май. Той е отличен за цялостен принос в научно-изследователската, преподавателската и лечебната дейност. Попитахме го какво се крие зад този приз? Той оглавява Клиниката по гръдна хирургия в „Света Марина" и е шеф на РК на БЛС във Варна.
„Индекс на болниците

„Индекс на болниците" ни дава база за анализ и преценка

Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на акушерството и гинекологията показват спад на раждаемостта и през 2019 г. В същото време се увеличава броят на ражданията чрез Цезарово сечение и на недоносените бебета. Какво стои зад цифрите, попитахме д-р Гергана Коларова, директор на Първа САГБАЛ „Св. София".

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене поправки в Закона за лечебните заведения, които позволяват на специалистите по здравни грижи да откриват самостоятелни практики. Трябва ли да се даде такава възможност на медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти, попитахме Милка Василева, председател на БАСЗГ.
Е-системата ще стартира до края на годината

Е-системата ще стартира до края на годината

Комисията по здравеопазване в парламента гласува корекции в 8 закона, като поправките ще бъдат гледани в зала тази седмица. Какво се цели с новите правила и ще повишат ли те контрола в системата, попитахме д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия и на ПГ на ГЕРБ.
Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. Има ли ръст при бюджетите на общинските лечебни заведения, попитахме д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.
Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Министерски съвет одобри преди Коледа промени в няколко здравни закона и те вече влязоха за обсъждане в парламента. Какво е мнението на Българския фармацевтичен съюз за новите предложения в сферата на лекарствата, попитахме проф. Илко Гетов, председател на съсловната организация.
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ