Призив

СЗО: Увеличете цените на цигарите

04-12-2019 15:44
Всеки 10% повишение доказано водят до 3% намаление на потреблението, посочи доц. Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания към БАНСЗО: Увеличете цените на цигарите
Clinica.bg

press@clinica.bg
Да се повишат акцизите на цигарите и да се намали пушенето в България. За това призоваха наши и чужди експерти по време на международната конференция "Повишаване акцизите на тютюневите и свързаните с тях изделия и ограничаване на незаконната им търговия, като част от политиките за подобряване на общественото здраве в България". Събитието се проведе под патронажа на Офиса на Световната здравна организация в България.
Очаква се преждевременните смъртни случаи, дължащи се на тютюнопушенето, в България да бъдат от 1 милион до 2. 1 милиона, като този брой може да се увеличи при липса на по-силни политики, подчерта Офисът на СЗО в България в писмено обръщение до участниците в конференцията. СЗО подчертава още, че чл. 6 от Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ) определя мерките за цените и данъците като ефективно и важно средство за намаляване на потреблението на тютюн.

 

"Борбата за здравето на хората е грижа не само на МЗ,

 

а и на всички структури, които са ангажирани с обществото, а и на самото общество", заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, която откри конференцията. Тя изрази надежда за последващ дебат на институционално ниво. За конкретни препоръки и решения настоя и проф. д-р Татяна Хубенова - Председател на Съюза на икономистите в България. Повишаването на цената на тютюневите изделия е най-мощният инструмент за намаляване на тютюнопушенето в България и използването му е "патриотичен дълг" на МЗ, на правителството и държавата, заяви д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим.

 

Всеки 10% увеличение на цените на цигарите, доказано

 

водят до 3% намаление на потреблението, посочи доц. Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания към БАН, който представи изследване на Коалицията за живот без тютюнев дим на ефектите от повишаването на акцизите на тютюневите изделия в България. Необходимо е рязко повишение на размера на акциза - средно с около 50 ст. на кутия цигари, като се създаде механизъм, с който тези пари да се използват в подкрепа на общественото здраве, заключи Буюклиев.

Увеличението през 2008-2011 г. на цените на цигарите в България със 75% доведе до намаляване на консумацията с 37% и постави източноевропейски рекорд, припомни д-р Константин Красовски, консултант на СЗО по въпросите на данъчните и акцизни политики относно тютюневите и свързаните с тях изделия. Той определи политиката за данъчно облагане на тютюневите изделия като много успешна за общественото здраве.

 

По-добро разбиране на специфичните национални черти

 

на употребата на тютюневи изделия за по-ефективни мерки за контрол на тютюна препоръча икономистът Димитър Събев. Освен мерките, които България е задължена да изпълни от РККТ, да има насочени и меки мерки, които да убедят най-богатите, че пушенето не е престижно, настоя той.

РККТ налата елиминиране на всички форми на незаконна търговия с тютюневи изделия като основен компонент на контрола върху тютюна. За целта България следва да ратифицира и Протокола за ограничаване на незаконната търговия с тютюневи изделия, подчерта д-р Маша Гавраилова, старши експерт на Коалиция за живот без тютюнев дим. Страната е сред последните 6 членки на ЕС, които не са се присъединили към Протокола. Нужно е създаване на междуведомствена работна група, която да оглави процеса към присъединяването на страната към този важен документ, заяви Гавраилова.

 

"Важно е да се знае, че корелацията между цените

 

на тютюневите продукти и тяхното предлагане на незаконния пазар е ограничена, а цифрите и статистиките зад нея обслужват интересите на тютюневата индустрия", посочи Николета Арнаудова, старши експерт на европейската мрежа Smoke Free Partnership в Брюксел. Държавата да повиши цените, като предприеме необходимите мерки, така че постигнатите през последните години рекордно ниски нива на незаконна търговия с тютюневи изделия да се задържат, настоя Гешанова.

Ефективното спазване на забраната за пушене на обществени места ще подобри икономическите параметри на държавата и здравето на хората, подчерта при откриването зам.министър Йорданова.


БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
Искат забрана на вейповете за деца

Искат забрана на вейповете за деца

Тя да важи за новите бездимни изделия, предлагат със законопроект депутати от ГЕРБ
Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Тя трябва да се уточни от специалист, казва доц. Владимир Ходжев от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив
В 77% от семействата пуши поне единият родител

В 77% от семействата пуши поне единият родител

Деца започват още на 9 години, като 2% от тях употребяват обичайните цигари, 3 на сто – вейпове, казва д-р Пламена Стоименова
България първа по пушещи деца в ЕС

България първа по пушещи деца в ЕС

62,7% са били в затворени помещения с тютюнев дим, 54,7 на сто казват, че родителите им са пушели, сочат данни на СЗО
И фармацевтите в битката срещу пушенето

И фармацевтите в битката срещу пушенето

Днес аптеките в столицата са с плакати по повод Световния ден без тютюнев дим и послание към пациентите за помощ в скъсването с вредния навик, събщиха от РФК-София
Здравни експерти искат закон за лобизма

Здравни експерти искат закон за лобизма

74-ти сме по вмешателство на тютюневата индустрия, това е обепокоителен сигнал, нужна е национална стратегия за контрол на тази сфера, казва д-р Маша Гавраилова
Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Забрана за нагреваеми тютюневи продукти с вкусове

Това предвиждат законови промени предложени от кабинета, които парламентът одобри на първо четене
Безплатни консултации за спиране на цигарите

Безплатни консултации за спиране на цигарите

Днес е Международния без тютюнопушене, МЗ и „България без дим" организират предизвикателството "Да спечелим заедно! Един месец без никотин!"
1 2 3 4 5 ... 8 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ