бюджет

Скандал прекъсна обсъждането на бюджета на ДОО

03-12-2019 18:11
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Скандал прекъсна обсъждането на бюджета на ДООДепутатите не успяха да гласуват увеличението на минималната пенсия на 250 лв., дебатите продължават в сряда
Заседанието на парламента бе прекратено малко преди депутатите да приемат увеличението на минималната пенсия на 250 лв. Причина бе в решението на депутати от БСП и "Атака" да обградят парламентарната трибуна с искане за поименно гласуване на текстовете. Напрежението постепенно нарастна и председателстващият заседанието Емил Христов заяви, че процедурата е опорочена.Той посочи, че БСП възпрепятстват пленарното заседание и след това го прекрати.
Преди това Народното събрание прие от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да се повиши от 219,43 лв. на 234,13 лв. От същата дата ще нарастне и социалната пенсия за старост, която ще стане 141,63 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на нивото от 1200 лв.

 

Текстовете на бюджета на Държавното обществено осигуряване предвиждат минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица през 2020 г. да е 610 лв. За земеделските стопани и тютюнопроизводители той ще бъде в размер на 420 лв. Максимален месечен размер за осигурителен доход остава 3000 лв. От БСП предлагаха за самоосигуруващите и за земеделските стопани размерът да е 650 лв. Предложенията им обаче бяха отхвърлени. Консолидираният бюджет на ДОО за приходите, разходите и трасферите ще бъде в размер на 12, 4 млрд. лв. Рамката на бюджета предвижда за пенсии 10, 57 млрд. лв.

 

В първата част на дебатите основната тема,

 

която беше обсъждата, бе преизчислението на пенсиите на всички възрастни хора. Предложението беше направено от БСП. Депутатите от левицата заявиха, че бюджетът трябва да бъде увеличен с 2 млрд. лв. Георги Гьоков (БСП) каза, че „хладилникът е по-силен от телевизора" и предупреди, че пансионерите ще излязат на улицата. От ГЕРБ обаче контрираха, че ако се поддадат на популистките искания, бюджетът на НОИ, който в момента се стабилизира, ще тръгне отново надолу.

 

От ДПС предложиха увеличението

 

на пенсиите с 6.7% да стане от 1 януари, а не от 1 юли, както е записано в проектобюджета. Предложенията на опозицията обаче не бяха приети. Председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов обясни, че вече е гласувана приходната и разходната част на бюджета на ДОО, което означава, че ако се приеме пенсиите на всички възрастни да бъдат преизчислени, това означава да се прегласуват основните параметри във фискалната рамка.

Във втората част на дебатите, които продължиха повече от 3 часа, се дискутираше основно размерът на минималната пенсия. Предложението на управляващите е тя да стане 250 лв., но според опозицията сега е моментът да бъде увеличена на 300 лв. Депутатите от „Атака", „Воля" и Обединени патриоти се впуснаха в продължителен спор кой е дал това предложение. Стигна се дори до нарушаване на добрия тон и лични обиди. От „Атака" и „Воля" заявиха, че патриотите не изпълняват поетия ангажимент до края на мандата минималната пенсия да достигне 300 лв., като ги провокираха да гласуват заедно с тях.

 

Хасан Адемов поясни, че дори само приемането

 

на ръст до 250 лв. ще увеличи трансфера от държавата към бюджета на НОИ с 200 млн. – нещо, което не е предвидено в рамката на бюджета на ДОО. „Може ли Народното събрание да приеме текст, който казва, че в хода на бюджета на общественото осигуряване ще се намерят пари. Как така", попита той. По думите му с това предложение се нарушава Закона за публичните финанси.

Накрая се стигна до там, че от ДПС беше предложена промяна в член от закона, така че да се запише искане за минимална пенсия от 500 лв. Точно при гласуването на това предложение се стигна до протест и обвинения в нарушаване на процедурата за гласуване. В създалата се суматоха председателстващият заседанието Емил Христов реши, че е по-добре да го прекрати.Великденска добавка от 40 лв. за пенсионерите

Великденска добавка от 40 лв. за пенсионерите

Над 1 240 000 възрастни хора ще получат допълнителните средства за празника, реши МС
Преизчисляват пенсиите на работещите възрастни

Преизчисляват пенсиите на работещите възрастни

258 888 души ще получат актуализиране на парите си по служебен ред, съобщиха от института
Безработните да се регистрират онлайн

Безработните да се регистрират онлайн

Агенцията по заетостта припомни, че всички услуги се предлагат на сайта им и могат да се свършат от разстояние
Минималната пенсия става 300 лв.

Минималната пенсия става 300 лв.

Вицепремиерът Каракачанов каза, че увеличението е договорено, но не уточни от кога влиза в сила
25% ръст на е-услугите на НОИ

25% ръст на е-услугите на НОИ

Онлайн услуга с най-голямо нарастване е „Справка за социално осигуряване по ЕГН – текущо състояние"
Променят удръжките при запорите на пенсии

Променят удръжките при запорите на пенсии

Корекцията е заради увеличената минимална заплата от 1 януари
Омбудсманът: Минималната пенсия да не е под линията на бедност

Омбудсманът: Минималната пенсия да не е под линията на бедност

Диана Ковачева изпрати такава препоръка до социалния министър Деница Сачева, повод са стотиците жалби
Бизнес и синдикати на среща при премиера

Бизнес и синдикати на среща при премиера

Предлагат да се подпише национално тристранно споразумение за реформи в ключови сфери
Втори сме в ЕС по ръст на заплатите

Втори сме в ЕС по ръст на заплатите

Увеличението е с 10 на сто през третото тримесечие, показват данните на Евростат
Средният осигурителен доход мина 1000 лв.

Средният осигурителен доход мина 1000 лв.

Трудът на българите става все по-добре оценен, написа премиерът Борисов във Фейсбук
1 2 3 4 5 ... 9 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Март 2020