Бюджет

Разширяват възможността за договори по нови пътеки

03-12-2019 18:06
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Разширяват възможността за договори по нови пътеки Приеха финално бюджета на НЗОК за 2020 година след близо 4 часa дебати
Разширява се възможността новите болниците да сключват договори с НЗОК по нови пътеки и процедури. Такава врата отварят промени приети на второ четене в пленарна зала при гласуване на бюджета на НЗОК за 2020 г. Финансовата рамка от над 4.7 млрд. лв. на касата за 2020 г. бе приета с 99 гласа "за", 68 против и 5-има въздържали се след около 4 часа дебати. Увеличението с още 12 млн. лв. за извънболнична помощ, което бе предложено от страна на ГЕРБ между двете четения, бе прието и финално. Опозицията отправи критики свъзани с липсата на реформа в здравната система и недостатъчното средства за профилактика и превенция.
Новите болници сключили договор с НЗОК през 2019 година ще могат да договарят заплащане за нови дейности през 2020 година при условие, че така няма да се надхвърлят предвидените прогнозни бюджети. Тази нова възможност по предложение на шефката на парламентарната ресорна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова бе предложена и приета. Според първоначалните текстове за новите болници имаше такава възможност само едно при условие, че клинични пътеки или процедури не се изпълняват на територията на съответната РЗОК.

С промените обаче се добави още една условна възможност.

Тя е необходима, защото сегашните правила ограничава възможността за развитие на болниците, каза д-р Даниела Дариткова.  Д-р Нигяр Джефер от ДПС приветства увеличението на парите за извънболнична помощ с още 12 млн. лв., предложено отново от д-р Даниела Дариткова. "Давате сигнал, че насочвате вниманието си, но трябва още", каза депутатката от ДПС. Тя призова за повече средства за скрининг  и диагностика и за извеждане на дейности в извънболничната помощ. "Все повече специалисти настояват за национални програми за диабета, рака, скринингът трябва да бъде акцент в работата на министерството", категорична бе д-р Джафер.От допълнителните 12 млн. лв.,  6 млн. лв. са за  първична помощ. Така джипитата ще разполага с общо 250 млн. лв. За специализирана помощ и с МДД с по 3 млн. лв. съответно до 267. 7 млн. лв. и 182.8 млн. лв. 

 

Така парите за извънболнична помощ се увеличават


с още 12 млн. лв. Дебат се проведе и по предложението лечението на децата с онкологични заболявания да продължава по същия ред и след 18 години. Според проф. Георги Михайлов то по същество е позитивно, но той изрази опасения, че елементът с възрастовото разделение ще създаде проблеми. "Това е сеграгационен механизъм, недопустим от правна гледна точка. Казвам го с цялата си отговорност като лекар", каза той и запита как ще се отрази тази промяна в случай, при който дете е диагностицирано на 18 години и 1 ден. 

"Не съм очаквала този параграф да предизвика

такава полемика и неразбиране. Това предложение е абсолютно позитивно и е по искане на онкохематолозите", каза д-р Даниела Дариткова. Тя обясни, че корекцията е изцяло в интерес на пациентите. Идеята е да се избегне стресът, при който децата с онкологични и онкохематологични заболявания да бъдат местени в отделения за възрастни след като навършат 18 години, а вместо това да продължат лечението си в същото отделение и при същия лекар. И в момента съществува тази практика, но

на лечебните заведения не за заплаща за това,

каза още д-р Дариткова. В крайна сметка предложението бе прието финално. Oт БСП настояваха за промяна, която да осигури безплатни лекарства за децата до 14 години, която обаче не бе приета.Както clinica. bg първо написа, промяната бе очаквана, като от съсловието бяха поискали общо 18 млн. лв. Догодина НЗОК ще разполага с над 4.7 млрд. лв. Най-чувствително е увеличението при болничната помощ с 233.8 млн. лв.

Очаквайте подробности! 

Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

Ако за година семеен живот не се получи бебе, трябва да се потърси репродуктивен специалист, препоръчва д-р Димитров
1 2 3 4 5 ... 219 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020