проект

Публикуваха фарма наръчник за белодробни болести

03-12-2019 12:10
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Публикуваха фарма наръчник за белодробни болестиПроектът е качен на сайта на Министерски съвет, в портала за обществени консултации
Здравното министерство публикува за обществено обсъждане Проект за наредба за приемане на фармако-терапевтично ръководство по пневмология и фтизиатрия. Целта е прилагането на единен терапевтичен подход при лечение на белодробни заболявания, заявяват от МЗ.
От ведомството подчертават в мотивите си, че болестите на белите дробове заемат първо място в общата заболеваемост и са сред водещите причини за смърт. И допълват, че проектът съдържа терапевтични схеми и алгоритми за лечение на тези заболявания с лекарствени продукти. „Фармако-терапевтичното ръководство е изградено на базата на най-новите теоретични познания за биологията на патологичния процес при отделни нозологични единици, съвременните диагностични възможности и терапевтични подходи", обясняват от здравното ведомство.

 

Проектът на ръководството е структуриран

 

в осем раздела: бронхиална астма, белодробен тромбоемболизъм при лица над 18-годишна възраст, ХОББ, хронични гнойни болести на белия дроб, кистична фиброза (муковисцидоза) при лица над 18-годишна възраст, идиопатична белодробна фиброза, пневмонии и дихателна недостатъчност.

Необходимостта от него е аргументирана с данни за заболеваемостта и смъртността от тежките белодробни болести. Така например астмата засяга 10-15% от децата и 5-10% от възрастните, като пациентите с това заболяване в света са 339 млн. В България броят на болните е над 400 000 души. Повечето от смъртните случаи от астма са предотвратими. „Причините за тях са неподходящ подход в лечение на заболяването или прекомерна употреба на облекчаващ бронходилатиращ медикамент вместо поддържащото противовъзпалително лечение", подчертават експертите на МЗ.

 

Друга тежка болест е белодробният

 

тромбоемболизъм (БТЕ) - обобщеното название за емболизация и тромбоза на клон на белодробна артерия. "След инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт, БТЕ е третото по честота сърдечно-съдово заболяване (100- 200/100000 за година). „Независимо от успехите в превенцията и развитието на образните диагностични методи, БТЕ продължава да е тежък медицински проблем. В Западна Европа от БТЕ годишно умират 317000 човека, от които 34% с картина на внезапна сърдечна смърт. В 59% от случаите на смърт свързана с БТЕ, същият не е диагностициран, като едва в 7% е открит и лекуван", казват от МЗ.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е често срещана, предотвратима и лечима болест. Най-честите респираторни симптоми са задух и кашлица , но пациентите ги подценяват. Основни рискови фактори за ХОББ са тютюнопушенето, експозицията при изгаряне на биомаса и замърсяването на въздуха. Предразполагащи са генетични аномалии, дефекти в развитието на белите дробове и бързото стареене.

 

В света от ХОББ за засегнати над 300 млн.

 

болни, като честотата според различни автори варира от 6 до 10%. Проведено в България проучване, установява честота на ХОББ в Плевенския регион около 15%. ХОББ е сред водещите причини за болестност и смъртност в света и води до значителна и нарастваща социална и икономическа тежест, обясняват от МЗ. Основното при тези заболявания е навременната диагностика и точните схеми, по които трябва да се провеждат лекарствените терапии. Задължително е спирането на тютюнопушенето, което е рисков фактор, категорични са лекарите.

Очакваният резултат от прилагането на проекта на фармако-терапевтично ръководство е въвеждането на единен терапевтичен подход при предписването и прилагането на лекарствените продукти, което да гарантира оптимален ефект при лечението на пациентите с белодробни заболявания. Спазването на алгоритмите за лечение е гаранция за висок терапевтичен отговор при широкия кръг от пациенти

Съгласуването на проекта с експертния съвет по медицинска специалност „Пневмология и фтизиатрия" ще се извърши в периода на общественото обсъждане на проекта на нормативен акт.Искаме по 1500 лв. компенсация за легло

Искаме по 1500 лв. компенсация за легло

Болниците правят допълнителни разходи за предпазни средства и дезинфектанти, казват организациите им
Епидемията забави лечението в чужбина

Епидемията забави лечението в чужбина

С отложен прием в чужбина са 22 деца и 13 възрастни, молбите към здравната каса намаляват
Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г.

2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г.

По-малко пациенти са получавали медикаменти за домашно лечение
БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

Съсловната организация иска увеличаване на клиничната пътека за лечението
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Над 74% от парите на фонда са отишли за болници и лекарства

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
1 2 3 4 5 ... 221 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020