Мнение

Противоречиви отзиви за чекирането

03-11-2016 12:30
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Противоречиви отзиви за чекирането
Системата за чекиране с пръстов отпечатък временно е спряна и пациентите се приемат в болниците с лични карти. Причината е, че в логовете на сървъра е постъпила повече информация, отколкото може да бъде обработена своевременно и се налага да бъде архивирана. Как ще коментират случилото се попитахме д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването и д-р Славчо Близнаков, директор на столичната болница „Св. Анна".
Здравната каса е в нарушение на собствените си правила

 

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването

 

За да блокира сървъра, явно системата не е направена както трябва. Става дума за 300 болници, а тази система би трябвало да е планирана за около 20 000 устройства. Нали се предвижда следващата година да влязат още 5000 аптеки, 5000 от първичната извънболнична помощ, още толкова от специализираната извънболнична помощ, зъболекари и т. н. Това означава, че отиваме към 20 000 устройства. Ако 300 болници с около 1000 устройства са в състояние да блокират сървара, какво ще стане, когато влязат след няколко месеца всички устройства едновременно. От юридическа гледна точка, последиците от това спиране са катастрофални, но „за щастие" България не е правова държава и тук всеки може да си прави каквото иска. Защото сега ако следва законите, здравната каса не трябва да плати на болниците за нито един пациент, който се е регистрирал с личната си карта. В закона не пише по чия вина може да е това нещо - хипотезата, че сърварът може да се развали, не е разгледана и от юридическа гледна точка здравната каса не трябва да плаща. Или ако плати, утре трябва държавните финансови институции или Сметната палата да отидат и да ги глобят, че са в нарушение на собствените си правила. Колкото до пациентите, за тях това, че ще ги приемат, макар и временно, с лична карта, е улеснение.

 

Системата е спряла за минути, нямаме проблеми

 

Д-р Славчо Близнаков, директор на МБАЛ „Св. Анна"


Проверих специално случая, наистина сме имали дребен проблем тази сутрин за 5-10 минути, но в момента нямаме никакви затруднения с чекирането. При нас по принцип няма никакви проблеми, но това не е миродавно, защото ние работим с тази система от юли и всички трудности сме ги изчистили. Първо имаше предтестово пробно въвеждане на софтуера, след това имаше тестово използване в пет болници, след това се включиха 20 болници и ние вече четири месеца изцяло работим само по този начин.

Не мога да коментирам блокирането на сървъра, защото и да е имало проблем, е решен бързо. Не сме усетили затруднение, така че няма причина да приемаме болните с лична карта. Възможно е в бъдеще да имаме някакви проблеми, но към момента нямаме никакви. По принцип с болните нещата са абсолютно орегулирани, няма забавяне, няма опашки, няма нищо.

Първият месец включихме подборни пациенти, които се чекираха, но сега вече приемът е на 100% по този начин. През септември с пръстов автентификатор са приети около 80% от болните или около 2 хил. човека, октомври също са толкова.Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
1 2 3 4 5 ... 220 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020