позиция

МЗ 20 години прехвърля дейности на касата

03-12-2019 11:03
Clinica.bg

press@clinica.bg
МЗ 20 години прехвърля дейности на касатаНе съм спрял течовете в здравната система, но вървим в правилна посока, каза д-р Дечо Дечев
"Аз не съм спрял течовете в здравната система, но с моя екип вървим в правилната посока. Докато отидем до крайния етап и да кажа: "От днес няма да има повече течове", има доста път да извървим. Но мисля, че сме по правилния път. Поставят се основите на нещо, което беше разрушавано през тези 20 г. – разрушаване в полза на определени хора, които чрез това разрушаване искаха да си решат партийни интереси, на една по-голяма група, които искаха да си решат корпоративни интереси и на едно бездействие от страна на МЗ. Казвам го едно към едно, в тези 20 г., които единствената цел беше ангажименти, които по закон би трябвало да върши то, да ги прехвърля на касата". Това каза в предаването „Още от деня" по БНТ управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.
Той припомни, че парите за здравеопазване догодина са 4.7 милиарда лева и поясни, че колкото пари се съберат от здравноосигурените, толкова ще бъде бюджетът на институцията. „Ако някой си представя, че плюс тези пари, които събираме всички ние, отнякъде се наливат още пари, това е погрешно схващане", допълни д-р Дечев.

 

Управителят на касата каза, че бюджетът се формира по две пера. Едното е от осигурените лица, вноските на които дава държавата - пенсионери, деца, военнослужещи, полицаи, съдии и т.н.. И другата група лица, които си плащат сами осигуровките. „Тези, които се самоосигуряват, внасят около две трети от този бюджет. Тези, които осигурява държавата, за тях се внася една трета от тази част. Тази една трета потребява около две трети от този бюджет", заяви д-р Дечев. И изказа учудването си, че в системата у нас се заплащат около 8,5 милиарда лева и по този показател не сме на последно място, тъй като в Румъния се отделят по-малко средства на глава от населението от България. Но там, където сме на последно място, е частта на това доплащане, т.е. частта над 4,7 милиарда, които събираме, до тези 8,5 милиарда. Така че ние доплащаме най-много в Европа.

 

Д-р Дечев похвали новото ръководство на БЛС.

 

По думите му досега при преговорите се е инвестирало главно в обема на дейностите. „За първи път с това ръководство на БЛС се поставят нещата в по-друг аспект. Те настояват за увеличение на единичната цена на пътеките, като, забележете, пак за първи път е това, те самите предлагат мерки да се ограничи броят на т.нар. кухи хоспитализации", категоричен е шефът на касата. Според него за да има реформи в сектора, трябва да се постигне политически консенсус в парламента. На второ място, да се спре да се дават разрешения за нови дейности, в региони, в които има предостатъчно болници. Което, по думите му, продължава и в момента. „И най-после това нищоправене, което продължава години, т.е. не се подхожда към промяна на този модел, трябва да спре. Отговорният за това нещо всички знаем кой е, и го призоваваме най-после да се предприемат мерки за промяна", обяви д-р Дечев.

 

Според него парите в сектора не са много,

 

както се твърди непрекъснато. Така че за средствата, които се отделят за здраве, се получава „един съвсем не лош медицински продукт като цяло". „Ако в България отделяме около 380 лева за болнична помощ, на ниво средно ЕС, тази сума е около 2000 лева на човек, говоря. Значи, представете си как с шест пъти по-малко пари трябва да постигнете качеството, което е в Европа, което аз твърдя, че на не малко лечебни заведения у нас го постигат", допълни д-р Дечев.Искаме по 1500 лв. компенсация за легло

Искаме по 1500 лв. компенсация за легло

Болниците правят допълнителни разходи за предпазни средства и дезинфектанти, казват организациите им
Епидемията забави лечението в чужбина

Епидемията забави лечението в чужбина

С отложен прием в чужбина са 22 деца и 13 възрастни, молбите към здравната каса намаляват
Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г.

2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г.

По-малко пациенти са получавали медикаменти за домашно лечение
БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

Съсловната организация иска увеличаване на клиничната пътека за лечението
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Над 74% от парите на фонда са отишли за болници и лекарства

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
1 2 3 4 5 ... 221 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020