парламент

Гледат бюджетите на НЗОК и ДОО

03-12-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Гледат бюджетите на НЗОК и ДООТова е окончателното гласуване на финансовата рамка за 2020 г. на двете институции
Парите, с които ще разполагат НЗОК и Държавното обществено осигуряване догодина ще бъдат гласувани финално в пленарна зала на извънредно заседание на парламента на 3 декември. Очакванията са да няма сериозни промени в приетите вече финансови параметри за двете институции.
Преди седмица бюджетът на НЗОК беше приет за рекордно кратък срок на второ четене в парлментарната комисия по бюджет и финанси. Измененията бяха гласувани само за 30 минути и то без никакви дебати.

 

Основната промяна, която беше направена, са допълнителните 6 млн. лв. от резерва на НЗОК за първичната извънболнична помощ (ПИМП). Така джипитата ще разполага с общо 250 млн. лв. догодина. За специализирана помощ и МДД увеличението е с по 3 млн. лв,. съответно до 267. 7 млн. лв. и 182.8 млн. лв.


Гласувано бе също децата с онкологични

и онкохематологични заболявания да се лекуват по същия ред и след навършаване на 18 години. Сега след достигане на пълнолетие тези пациенти трябва да бъдат преместени в клиника за възрастни, което създава проблеми на родителите. Затова чрез промяна в Закона за здравето, приета през проекта за бюджета на касата, се регламентират новите правила.

Депутатите записаха и нов параграф, който ще позволи на НЗОК да изплати на болниците, които са я осъдили, сумите за изработената извънлимитна дейност. За целта Надзорният съвет на касата по предложение на управителя на НЗОК ще одобрява компенсирани промени между показателите по бюджета на НЗОК в частта разходи и трансфери. Тези пари са в 1 млн. лв.


След козметичните промени бюджетът

на НЗОК за догодина остава над 4.7 млрд. лв. Най-чувствително е увеличението при болничната помощ - с 233.8 млн. лв. Промени между първо и второ четене претърпя и бюджетът на ДОО. Първоначално беше записано, че минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 219, 43 лв. на 234,13 лв., но под натиска на патриотите в крайна сметка беше гласувано най-малката пенсия да е 250 лв.

Остава увеличението на парите

на възрастните от 1 юли 2020 година с 6,7 на сто. От същата дата социалната пенсия за старост се увеличава от 132,74 лв. на 141,63 лв. – също с 6,7 на сто. Таванът на пенсиите остава 1200 лева.

Размерът на плащанията за втората година от майчинството и за подпомагането на деца от бедни семейства обаче се запазва на тазгодишните нива.

Все още не е решено и кой ще плаща първите дни от болничните, затова парламентарната бюджетна комисия даде едномесечен срок от обнародването на новия бюджет на Държавното обществено осигуряване този въпрос да бъде решен.

Общият размер на разходите за пенсии, краткосрочни обезщетения, службите по социално осигуряване и предоставените трансфери за 2020 година е 12, 5 милиарда лева.Ново заявление за пренасяне на покойник

Ново заявление за пренасяне на покойник

С него се дава съгласие Регионална здравна инспекция да обработва, съхранява и архивира личните данни на заявителя
БЛС даде мандат за подписване на НРД

БЛС даде мандат за подписване на НРД

209 гласуваха за, 22 против и 8 се въздържаха
Никой не е водил дебати да затруднява хронично болните хора

Никой не е водил дебати да затруднява хронично болните хора

Текстът който предизвика напрежение не беше обсъждан на ниво надзорни съвети или управител на НЗОК с представители на ръководството на БЛС
322 медици са обучени по ПУЛСС

322 медици са обучени по ПУЛСС

Проектът се финансира с европейски средства, припомнят от МЗ
НЗОК се разплаща с чуждите каси

НЗОК се разплаща с чуждите каси

До края на годината ще изчистим просрочията, каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева
Средно 14% ръст за 251 пътеките (ОБНОВЕНА)

Средно 14% ръст за 251 пътеките (ОБНОВЕНА)

БЛС се разбра с НЗОК за лекарствата на хронично болните, няма да има ощетени пациенти
По-високи цени за интензивна грижа

По-високи цени за интензивна грижа

Промяната ще засегне отделенията в КАИЛ и ОАРИЛ, в които са най-тежко болните, казва д-р Иван Маджаров
НЗОК: Няма да има ощетени пациенти

НЗОК: Няма да има ощетени пациенти

На 13 декември НС на НЗОК ще разгледа проект на НРД 2020 - 2022,изготвен в резултат на двустранните преговори с БЛС, обясниха от институцията
УМБАЛ Бургас с доклади на Световния конгрес по ортопедия

УМБАЛ Бургас с доклади на Световния конгрес по ортопедия

Болницата ще покаже два иновативни метода на реконструктивна хирургия при травми на рамо и лечение на фрактури
Текстове от НРД ограничават пациентите и затрудняват лекарите

Текстове от НРД ограничават пациентите и затрудняват лекарите

Надявам се здравият разум да надделее и това да не попречи на подписването на Националния рамков договор, казва д-р Николай Брънзалов
1 2 3 4 5 ... 186 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019