парламент

Гледат бюджетите на НЗОК и ДОО

03-12-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Гледат бюджетите на НЗОК и ДООТова е окончателното гласуване на финансовата рамка за 2020 г. на двете институции
Парите, с които ще разполагат НЗОК и Държавното обществено осигуряване догодина ще бъдат гласувани финално в пленарна зала на извънредно заседание на парламента на 3 декември. Очакванията са да няма сериозни промени в приетите вече финансови параметри за двете институции.
Преди седмица бюджетът на НЗОК беше приет за рекордно кратък срок на второ четене в парлментарната комисия по бюджет и финанси. Измененията бяха гласувани само за 30 минути и то без никакви дебати.

 

Основната промяна, която беше направена, са допълнителните 6 млн. лв. от резерва на НЗОК за първичната извънболнична помощ (ПИМП). Така джипитата ще разполага с общо 250 млн. лв. догодина. За специализирана помощ и МДД увеличението е с по 3 млн. лв,. съответно до 267. 7 млн. лв. и 182.8 млн. лв.


Гласувано бе също децата с онкологични

и онкохематологични заболявания да се лекуват по същия ред и след навършаване на 18 години. Сега след достигане на пълнолетие тези пациенти трябва да бъдат преместени в клиника за възрастни, което създава проблеми на родителите. Затова чрез промяна в Закона за здравето, приета през проекта за бюджета на касата, се регламентират новите правила.

Депутатите записаха и нов параграф, който ще позволи на НЗОК да изплати на болниците, които са я осъдили, сумите за изработената извънлимитна дейност. За целта Надзорният съвет на касата по предложение на управителя на НЗОК ще одобрява компенсирани промени между показателите по бюджета на НЗОК в частта разходи и трансфери. Тези пари са в 1 млн. лв.


След козметичните промени бюджетът

на НЗОК за догодина остава над 4.7 млрд. лв. Най-чувствително е увеличението при болничната помощ - с 233.8 млн. лв. Промени между първо и второ четене претърпя и бюджетът на ДОО. Първоначално беше записано, че минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 219, 43 лв. на 234,13 лв., но под натиска на патриотите в крайна сметка беше гласувано най-малката пенсия да е 250 лв.

Остава увеличението на парите

на възрастните от 1 юли 2020 година с 6,7 на сто. От същата дата социалната пенсия за старост се увеличава от 132,74 лв. на 141,63 лв. – също с 6,7 на сто. Таванът на пенсиите остава 1200 лева.

Размерът на плащанията за втората година от майчинството и за подпомагането на деца от бедни семейства обаче се запазва на тазгодишните нива.

Все още не е решено и кой ще плаща първите дни от болничните, затова парламентарната бюджетна комисия даде едномесечен срок от обнародването на новия бюджет на Държавното обществено осигуряване този въпрос да бъде решен.

Общият размер на разходите за пенсии, краткосрочни обезщетения, службите по социално осигуряване и предоставените трансфери за 2020 година е 12, 5 милиарда лева.Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

Ако за година семеен живот не се получи бебе, трябва да се потърси репродуктивен специалист, препоръчва д-р Димитров
1 2 3 4 5 ... 219 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020