назначение

Деница Сачева е новият социален министър

02-12-2019 10:07
Clinica.bg

press@clinica.bg
Деница Сачева е новият социален министърНазначението ще стане във вторник, майките на деца с увреждания протестират заради отстраняването на Петков
Деница Сачева, досега заместник-министър на образованието, ще е новият министър на труда и социалната политика. Премиерът Бойко Борисов ще предложи на парламента да я избере още във вторник.

Междувременно майките на деца с увреждания започнаха протести с искане Бисер Петков да остане на поста си. Той подаде оставка в петък вечерта след искане на премиера. През 2018 г. Петков също искаше да напусне, но протестиращите тогава го спасиха.

"Отнасям се с уважение към майките на деца с увреждания, 150 млн. лв. отделихме за тях. Но както аз не им се меся с кой политик си говорят и подкрепят, така нека и те се съобразят, че мое право е да си избирам и назначавам министрите", заяви премиерът.


Борисов каза, че много други

организации са изпратили писма в подкрепа на решението да уволни Петков. По думите му в социалното министерство има много проблеми, които не са свързани с децата с увреждания - пенсиите, телковете, контролът на болничните.

Хората в социалното министерство недоволстват. Дори министрите не искат да работят "Мисля, че с Деница Сачева ще се справим по-добре", категоричен е той.


Деница Сачева сега е зам.-министър

на образованието. В МОН отговаря за приобщаващото образование – за децата със специални образователни потребности, със заложби, както и за деца от социално слаби семейства. Работи за дигитализацията на образованието, както и за модернизацията на училищата. В нейния ресор е и политиката за българските училища зад граница и лекторатите по български език. По нейно предложение бе защитен пред ЕК проект за над 100 млн. лв. за дигитализация на средното образование у нас.


Сачева отговаряше и за една

от най-успешните политики в правителството - връщането на над 40 хил. деца в клас. По нейно предложение учениците от частни училища вече имат стипендии.

Сачева бе заместник в социалното министерство в кабинета "Борисов 2". Тогава тя работеше по промени в Семейния кодекс и правилата за осиновяване, които бяха подготвени изцяло, но така и не влязоха в парламента.

Тя се занимава активно с благотворителност. През 2012 г. бе номинирана за Човек на годината заради нейните кампании за сирийските бежанци.


Деница Сачева е магистър по връзки

с обществеността от Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски" и магистър по здравен мениджмънт от Университет „Проф. д-р Асен Златаров" - гр. Бургас. Дипломиран бакалавър по социална педагогика от Югозападен университет „Неофит Рилски" – гр. Благоевград.

Започва кариерата си в Министерството на труда и социалната политика, където заема различни позиции – от специалист до ръководител сектор в Националния център за социално подпомагане.

През 1999 г. заема длъжността началник на дирекция "Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти" в Националната здравноосигурителна каса.


В периода 1999-2001 г. е началник

на кабинета на министъра на здравеопазването, като отговоря за връзките с международните институции, Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия.

От 2016 г. до април 2017 г. е била заместник-министър на труда и социалната политика. Сега е зам.-министър по образованието. Владее свободно английски език, ползва немски и руски език.УМБАЛ „Св. Марина“-Варна с нов директор

УМБАЛ „Св. Марина“-Варна с нов директор

Проф. Силва Андонова заема поста на проф. Валентин Игнатов, който е избран за Ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов"-Варна
Д-р Динчо Генев е новият директор на УМБАЛ-Пловдив

Д-р Динчо Генев е новият директор на УМБАЛ-Пловдив

Досега той беше прокурист на болницата, съобщиха от лечебното заведение
Проф. Валентин Игнатов е новият ректор на МУ-Варна

Проф. Валентин Игнатов е новият ректор на МУ-Варна

Той е избран с мнозинство от членовете на Общото събрание на университета
Заплати от 10 000 лв. за лекар в чужбина

Заплати от 10 000 лв. за лекар в чужбина

Изложение предлага работа за наши медици от всички специалности
Изслушват проф. Салчев на 12 март

Изслушват проф. Салчев на 12 март

Кандидатурата му за шеф на НЗОК ще бъде разгледана първо в здравна комисия, а след това ще се гласува в пленарна зала
Агенцията по заетостта организира конкурс

Агенцията по заетостта организира конкурс

Участниците трябва да представят 3 фотографии, които „улавят" моментите на работещия човек
Адриана Стоименова е новият социален зам.-министър

Адриана Стоименова е новият социален зам.-министър

Тя е позната като зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет
БАН търси шеф на Института по невробиология

БАН търси шеф на Института по невробиология

Кандидати за поста могат да бъдат хабилитирани учени, доктори на науките, член-кореспонденти или академици
Проф. Салчев ще е новият шеф на НЗОК

Проф. Салчев ще е новият шеф на НЗОК

След 14-дневен срок той ще бъде изслушан в парламента, след което депутатите трябва да гласуват избора му
Денталният факултет в София с нов декан

Денталният факултет в София с нов декан


Проф. д-р Божидар Йорданов се пребори с другите двама кандидати - проф. д-р Лаура Андреева и проф. д-р Павел Станимиров
1 2 3 4 5 ... 32 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Април 2020