рокади

Бисер Петков подаде оставка

29-11-2019 17:53
Clinica.bg

press@clinica.bg
Бисер Петков подаде оставкаПремиерът Бойко Борисов я поиска и прие, съобщиха от правителствената пресслужба
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подаде оставка, a премиерът Борисов я прие. Това съобщиха от правителствената пресслужба.
""Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания", се посочва в съобщението. Министър-председателят счита, че темповете, с които социалното министерство работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания, допълват още от правителствената служба.


Часове по-рано се заформи напрежение


около филм на BBC свързан с проблемите при деинституционализацията на децата в България. Той се очаква да бъде излъчен утре и носи името "Скритите деца на България". Филмът провокира и реакцията на международната организация Интернационал за правата на хората с увреждания и те излязоха с доклад, в който се посочва, че правителството трябва да вземе мерки за новите домове от семеен тип. От ресорното ведомство категорично отрекоха в българските групови домове да има нарушение на човешките права. Авторът на филма е Кейт Блюит. Това е журналистката, която през 2007 година засне „Изоставените деца на България", документалената лента за дома за социални грижи в село Могилино. Филмът разтърси зрителите тогава, а повече от четвърт милиард евро получава България за да замени държавните институции с по-малки домове от семеен тип, отбелязва Би Би Си. Сега във фокуса на новия филм попадат същите герой от Могилино, млади хора с умствени и физически увреждания, само че в новите домове от семеен тип.

 

В писмото на МТСП се посочва,

че изложените в доклада на организацията факти са тревожни и ще бъдат проверени от контролните органи на Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето. Въпреки това не приема от единични случаи да се правят генерални изводи и заключения за процеса на деинституционализация на грижите за деца в България. „Считаме, че посочените в доклада на Интернационал за правата на хората с увреждания изводи са тенденциозни, не са представителни и целят да омаловажат процеса на деинституционализация в България", обявяват от МТСП. Освен това ресорното ведомство информира, че са направени проверки във всички във всички центрове за настаняване от семеен тип, в които има настанени деца и младежи от закрития Дом за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Могилино. А проверката е установила, че всички деца и младежи в центровете са в добро състояние и за тях се грижат добре.

От министерството посочват още,

Че не са съгласни с твърденията, че фокусът на реформата е върху извеждането на децата от специализирани институции и настаняването им в „малки групови домове". Младежите в центровете за настаняване от семеен тип са 804, а децата до 18 г. с увреждания в резидентна грижа са 618, съобщават от ресорното министерство. И допълват ,че от съпоставката на тези числа е очевидно, че превес за децата с увреждания има грижата в семейна среда, а в Закона за социалните услуги, който влиза в сила от 1 януари 2020 г., изрично е записано, че до януари 2035 г. всички домове за пълнолетни лица следва да се закрият.

През последните месеци имаше напражение и около Стратегията за детето, което изкара многократно родители на протест. Макар тя да бе оттеглена, притесненията не стихнаха, заради промените в нея, които намират отражение в редица закони, които влизат в сила от 1 януари 2020 година. Те засягат редът, по който децата ще бъдат извеждани от семействата си.


Миналата година  Бисер Петков бе на косъм


  да освободи министерското кресло. В разгара на лятото той подаде оставка заради проблеми свързани с хората с увреждания, а премиерът Борисов я прие.  По настояване на майките с хората с увреждания обаче министърът остана на поста си до днес.Синдикати искат нов начин за изчисляване на нощния труд

Синдикати искат нов начин за изчисляване на нощния труд

Към 25 юни 2020 г. броят на регистрираните безработни в страната е 277 610 души
Протест в защита на българската природа

Протест в защита на българската природа

Той ще се проведе тази вечер в цялата страна, съобщиха от екологичните организации
Честваме Рождението на Св. Йоан Кръстител

Честваме Рождението на Св. Йоан Кръстител

Той е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Господ Иисус Христос на земята
Социалното и Църквата с обща програма

Социалното и Църквата с обща програма

Тя се казва „Милосърдие и солидарност" и е на стойност 160 хил. лв.
Законът за социалните услуги влиза в сила от 1 юли

Законът за социалните услуги влиза в сила от 1 юли

Действието му беше отложено с 6 месеца, заради протести на организации на родители
Спешно се търси кръв за блъснато от автобус дете

Спешно се търси кръв за блъснато от автобус дете

Има риск от ампутация на крака на 12-годишното момче, кръвната група е без значение, казват близките
Цените в здравеопазването с 0.4% ръст през май

Цените в здравеопазването с 0.4% ръст през май

Дефлация през месеца спрямо април, отчита Националния статистически институт
Необходима е нулева толерантност към насилието

Необходима е нулева толерантност към насилието

Девет са вече убитите жени по време на пандемията от КОВИД-19. Какви са причините за ръста на този феномен, попитахме психиатъра д-р Румяна Динолова. Тя е главен асистент в отдел „Психично здраве" в НЦОЗА и национален координатор по проблемите на насилието в България за СЗО.
80% от тийнейджърите са гневни заради изолацията

80% от тийнейджърите са гневни заради изолацията

Въпреки това са отговорни, като 64% не са излизали навън по време на извънредното положение, сочи изследване на УНИЦЕФ
Наградиха кръводарители в УМБАЛ Бургас

Наградиха кръводарители в УМБАЛ Бургас

Грамоти получиха и жители на града, ръководства на учебни заведения и други учреждения за хуманната си дейност
1 2 3 4 5 ... 45 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020