рокади

Бисер Петков подаде оставка

29-11-2019 17:53
Clinica.bg

press@clinica.bg
Бисер Петков подаде оставкаПремиерът Бойко Борисов я поиска и прие, съобщиха от правителствената пресслужба
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подаде оставка, a премиерът Борисов я прие. Това съобщиха от правителствената пресслужба.
""Кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания", се посочва в съобщението. Министър-председателят счита, че темповете, с които социалното министерство работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания, допълват още от правителствената служба.


Часове по-рано се заформи напрежение


около филм на BBC свързан с проблемите при деинституционализацията на децата в България. Той се очаква да бъде излъчен утре и носи името "Скритите деца на България". Филмът провокира и реакцията на международната организация Интернационал за правата на хората с увреждания и те излязоха с доклад, в който се посочва, че правителството трябва да вземе мерки за новите домове от семеен тип. От ресорното ведомство категорично отрекоха в българските групови домове да има нарушение на човешките права. Авторът на филма е Кейт Блюит. Това е журналистката, която през 2007 година засне „Изоставените деца на България", документалената лента за дома за социални грижи в село Могилино. Филмът разтърси зрителите тогава, а повече от четвърт милиард евро получава България за да замени държавните институции с по-малки домове от семеен тип, отбелязва Би Би Си. Сега във фокуса на новия филм попадат същите герой от Могилино, млади хора с умствени и физически увреждания, само че в новите домове от семеен тип.

 

В писмото на МТСП се посочва,

че изложените в доклада на организацията факти са тревожни и ще бъдат проверени от контролните органи на Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето. Въпреки това не приема от единични случаи да се правят генерални изводи и заключения за процеса на деинституционализация на грижите за деца в България. „Считаме, че посочените в доклада на Интернационал за правата на хората с увреждания изводи са тенденциозни, не са представителни и целят да омаловажат процеса на деинституционализация в България", обявяват от МТСП. Освен това ресорното ведомство информира, че са направени проверки във всички във всички центрове за настаняване от семеен тип, в които има настанени деца и младежи от закрития Дом за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Могилино. А проверката е установила, че всички деца и младежи в центровете са в добро състояние и за тях се грижат добре.

От министерството посочват още,

Че не са съгласни с твърденията, че фокусът на реформата е върху извеждането на децата от специализирани институции и настаняването им в „малки групови домове". Младежите в центровете за настаняване от семеен тип са 804, а децата до 18 г. с увреждания в резидентна грижа са 618, съобщават от ресорното министерство. И допълват ,че от съпоставката на тези числа е очевидно, че превес за децата с увреждания има грижата в семейна среда, а в Закона за социалните услуги, който влиза в сила от 1 януари 2020 г., изрично е записано, че до януари 2035 г. всички домове за пълнолетни лица следва да се закрият.

През последните месеци имаше напражение и около Стратегията за детето, което изкара многократно родители на протест. Макар тя да бе оттеглена, притесненията не стихнаха, заради промените в нея, които намират отражение в редица закони, които влизат в сила от 1 януари 2020 година. Те засягат редът, по който децата ще бъдат извеждани от семействата си.


Миналата година  Бисер Петков бе на косъм


  да освободи министерското кресло. В разгара на лятото той подаде оставка заради проблеми свързани с хората с увреждания, а премиерът Борисов я прие.  По настояване на майките с хората с увреждания обаче министърът остана на поста си до днес.Буферните паркинги на София са безплатни

Буферните паркинги на София са безплатни

Замърсяването на въздуха втори ден е високо, предлагат 2 години затвор за изгаряне на боклуци
Продават месо онлайн без контрол

Продават месо онлайн без контрол

Търговците признават, че отглеждат и колят животните сами
БАБХ започва проверки в зимните курорти

БАБХ започва проверки в зимните курорти

Ще се инспектират търговски обекти и ресторанти за правилно съхранение на храните
Засилен котрол по пътища и кръчми за 8 декември

Засилен котрол по пътища и кръчми за 8 декември

Ще бъдат проверени заведения за алкохол с неясен произход, съобщиха от полицията
Отново мръсен въздух в София

Отново мръсен въздух в София

Прогнозата на Столична община е, че нивото на фини прахови частици ще е в норма, затова няма да има зелен билет
Отлагат Закона за социалните услуги

Отлагат Закона за социалните услуги

Новият министър Деница Сачева заяви във Фейсбук, че подкрепя тази мярка
Патриотите поискаха отлагане на Закона за социалните услуги

Патриотите поискаха отлагане на Закона за социалните услуги

Настоящият вариант дава възможност за тълкуване на определени норми в светлина, която противоречи на традиционните ценности, казват от НФНС
Ядем повече месо и риба, намаляваме хляба

Ядем повече месо и риба, намаляваме хляба

Увеличаваме и консумацията на плодове и зеленчуци, сочат данните на НОИ за последните 10 години
БАБХ проверява рибата за Никулден

БАБХ проверява рибата за Никулден

Контролът ще се провежда в цялата страна в заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси
Българската Коледа помогна на 551 деца

Българската Коледа помогна на 551 деца

Президентът Румен Радев открива 17-тото издание на кампанията във УМБАЛ "Св. Марина"-Варна
1 2 3 4 5 ... 37 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019