Искам думата

Каква е тази война в мирно време?

29-11-2019 14:05
Clinica.bg

press@clinica.bg
Каква е тази война в мирно време?Психическата травма от инцидента ще остави дълбока следа у медиците, казват от БАПЗГ
За пореден случай на агресия, този път в брутални измерения съобщиха от "Св. Анна". Пациент е блъскал, удрял и обиждал медици. По случая тече разследване. Позиция по темата изпратиха от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Публикуваме я без редакции.
Уважаеми журналисти,

Уважаеми сънародници,

 

В рамките на два дни се случиха два тежки инцидента с медици. В първия случай става дума за катастрофа с линейка на 28.11.2019 г., която е карала спешен пациент в УМБАЛ "Александровска". На кръстовището, в близост до лечебното заведение, линейката е засечена от такси. Вероятно за да избегне челния удар шофьорът на линейката се удря в дърво, вследствие на което пострадаха дежурните лекарка и медицинска сестра. Двете бяха приети веднага в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". От пресцентъра на Университетската болница за спешна медицинска помощ получихме информация за медицинската сестра, която се намира в Отделението по хирургия с гръдна травма. Надяваме се, че двете пострадали бързо ще се възстановят под грижите на медицинските екипи.

 

Психическата травма от инцидента

 

обаче ще остави дълбока следа у тях. Засега нямаме информация кой е виновен за инцидента, но по закон линейките имат предимство и всички останали превозни средства са длъжни да се съобразяват с това. Защото за спасяването на човешки живот е важна всяка секунда.

Днес, 29.11.2019 г., бе огласен още един тежък инцидент с медици. Медицински екип от Клиниката по хирургия в УМБАЛ "Св. Анна" е бил нападнат от пациент за планова операция около 4 часа сутринта. Агресорът се нахвърлил върху лекарите и медицинските сестри, удрял ги, обиждал ги, душил ги... Дори ги заплашвал с белезници?! Усилията на дежурния екип да успокои пациента се оказали безуспешни.

 

Най-страшното е, че насилникът е замислил погрома,

 

защото предварително е сложил гумени ръкавици на видеокамерите, за да не се записват грозните му деяния. Резултатите от този ужасяващ случай са: огромна физическа и емоционална болка от страна на медиците; стрес за всички пациенти, които са станали свидетели на ужасната гледка; дестабилизиране на работата в клиниката и материални щети.

Още съвсем пресни са случаите на физическа и вербална агресия от пациенти и техни близки срещу двама медицински фелдшери - единият плати с живота си, а другият напусна работа. Какво се случва, каква е тази война в мирно време?!

 

В началото на тази година БАПЗГ стартира

 

Национална кампания за превенция на агресията под надслов "Призвани сме да лекуваме, а не да воюваме". Ще продължим да организираме инициативи в името на така необходимия мир между пациентите и медиците, защото без взаимно доверие и уважение между тях пълноценен лечебен процес не може да се осъществява.

Ние сме убедени, че с повече търпение, човещина и спазване на правилата, неприятните инциденти могат да бъдат предотвратени. Затова апелираме: Не превръщайте медицинските специалисти на България в пациенти! Отнасяйте се с уважение и респект към тези, които спасяват човешки животи!

С уважение:

Милка Василева,

Председател на УС на БАПЗГВъзразяваме срещу предлаганите от НЗОК промени

Възразяваме срещу предлаганите от НЗОК промени

Те ще затруднят оказването на медицинска помощ на пациентите и ще нарушат техните права
Не е истина, че болниците нерегламентирано искат доплащания

Не е истина, че болниците нерегламентирано искат доплащания

Допълнителните пари са необходими за нормалното функциониране на системата, поради липсата на достатъчно обществени средства
Силно сме притеснени от проекта на НРД

Силно сме притеснени от проекта на НРД

Недопустимо е лекари да се оплакват на пациентските организации от съсловната си организация
Преминаха се всички граници на нормалността

Преминаха се всички граници на нормалността

Проявата на осъдително и неприемливо отношение към медицински лица е поредното доказателство за срива в отношенията лекар- пациент, казват от БЛС
Не влизайте в саморазправа с медици

Не влизайте в саморазправа с медици

Категорично осъждаме насилието и бруталната агресия над лекари и сестри тази нощ в УМБАЛ „Св. Анна", казват от пациентски организации "Заедно с теб"
Изразяваме безрезервната си подкрепа към Пирогов

Изразяваме безрезервната си подкрепа към Пирогов

При този сериозен инцидент Вие отново проявихте висок професионализъм, казват от БЛС
Благодарим на всички, помогнали в „Пирогов“

Благодарим на всички, помогнали в „Пирогов“

Нека се отнасяме с уважение и респект към тези, които са избрали професии в името на здравето и живота, казват от БАПЗГ
НС да отмени новия Закон за социални услуги

НС да отмени новия Закон за социални услуги

Интересът на децата да бъдат отглеждани в семейството от биологичните им родители не е защитен, казват от Светия Синод на Българската Православна Църква
Д-р Боряна Петкова: Къде бяхте, когато педиатрите простестираха

Д-р Боряна Петкова: Къде бяхте, когато педиатрите простестираха

Лекарката работи в подкрепа на хората, изгубили бебетата си
Противопоставяме се на раздаването на предварителни присъди

Противопоставяме се на раздаването на предварителни присъди

Приканваме цялата педиатрична общност към колегиалност и взаимна подкрепа, казват от БПА
1 2 3 4 5 ... 20 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019