парламент

Раздор в НС за Детската болница

29-11-2019 11:12
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Раздор в НС за Детската болница Министърът все пак обясни от трибуната на парламента какво е направено за лечението на децата
БСП обвини властта, че подходът й към здравеопазването е неефективен и поиска ресорният министър Кирил Ананиев да бъде изклушан в парламента. Като причина за това от левицата посочиха оценката в доклада на Европейската комисия, според който системата ни е в лошо състояние, взривът и пожарът в "Пирогов", при който загинаха двама пациенти, а десетки бяха обгазени, както и спирането на спешния прием в Педиатрията.
Депутатът Драгомир Стойнев заяви, че когато стане толкова тежък инцидент, като този в "Пирогов" и се спира приема на деца, здравният министър Кирил Ананиев трябва да дойде в парламента и да отговори на въпросите на опозицията. Той припомни, че групата на червените е внесла и предложение за това, подобно нещо е поискано и от други парламентарни групи.

 

"Българските граждани са неспокойни, те се притесняват и това е трибуната, от която трябва да чуят от министъра на здравеопазването какво става", каза и Георги Свиленски. БСП прочете и декларация във връзка с негативите в здравеопазването и обвини управляващите, че се опитват да скрият министъра. 


При гласуването обаче 

депутатите от ГЕРБ се въздържаха и така искането на социалистите Ананиев да бъде изслушан не беше прието. "Смятам, че емоциите са излишни и наистина правилникът за дейността на НС трябва да се спазва. Да, вие направихте предложение за изслушване, но формално не сте посочили час и дата за изслушването. Сутринта очаквахме да направите предложение за включване на тази точка в дневния ред. Не позволявайте колегите след 3 години функциониране на това Народно събарние да не познават правилника за организацията и дейността. Не мисля, че Министерство на здравеопазването чакаше вие да се сетите да го изслушвате, за да създаде ред и организация за приемане на децата. Единственото, което е факт е, че е затворено интензивното отделение на педиатричната болница", посочи д-р Дариткова.

Министър Ананиев все пак даде

информация от трибуната на парламента за мерките, които са взети по проблемите с детската болница. Той призова случаят с починалото дете да не се политизира. Ананиев обясни, че е организирал спешното лечение на децата, като те се пренасочват към "Пирогов", Националната кардиологична болница и "Александровска. Припомни, че след портестите на лекарите и сестрите от лятото са увеличени цените на педиатричните клинични пътеки, осигурени са и допълнителни пари за увеличаване на възнагражденията на пазара. „Няма да има дете, на което да не му е осигурена необходимата медицинска помощ!", каза министър Ананиев. - Създали сме необходимата организация, комуникация, алгоритми на взаимодействие между болниците и смешната помощ. Няма да оставим нашите деца да не се лекуват", добави той. Министърът каза още, че няма да закрива спешното отделение в Педиатрията, а има намерение да го възстанови.

От БСП не останаха доволни от отговора

на министъра. Според тях, каквито са проблемите в Педиатрията, такива са и в цялото здравеопазване. Затова призоваха Ананиев да подаде оставка. Председателят на парламента Цвета Караянчева подчерта, че правилникът на Народното събрание трябва да се спазва и ако левицата настоява, може да поиска изслушване на министъра следвашата седмица, но днес това не може да стане.  


Припомняме, че специализираната

болница по детски болести "Проф. Иван Митев" спря спешния прием на пациенти заради липса на достатъчно специалисти, които да поддържат графика на интензивното ѝ отделение. Те напуснаха след масираната атака срещу медиците след смъртта на 3-годишното дете. Междувременно министър Ананиев нареди други три болници да поемат спешните случаи при децата. Започа и проверка в Педиатрията, за да може да се възстанови нормалният режим на работа.Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

Ако за година семеен живот не се получи бебе, трябва да се потърси репродуктивен специалист, препоръчва д-р Димитров
1 2 3 4 5 ... 219 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2020