парламент

Раздор в НС за Детската болница

29-11-2019 11:12
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Раздор в НС за Детската болница Министърът все пак обясни от трибуната на парламента какво е направено за лечението на децата
БСП обвини властта, че подходът й към здравеопазването е неефективен и поиска ресорният министър Кирил Ананиев да бъде изклушан в парламента. Като причина за това от левицата посочиха оценката в доклада на Европейската комисия, според който системата ни е в лошо състояние, взривът и пожарът в "Пирогов", при който загинаха двама пациенти, а десетки бяха обгазени, както и спирането на спешния прием в Педиатрията.
Депутатът Драгомир Стойнев заяви, че когато стане толкова тежък инцидент, като този в "Пирогов" и се спира приема на деца, здравният министър Кирил Ананиев трябва да дойде в парламента и да отговори на въпросите на опозицията. Той припомни, че групата на червените е внесла и предложение за това, подобно нещо е поискано и от други парламентарни групи.

 

"Българските граждани са неспокойни, те се притесняват и това е трибуната, от която трябва да чуят от министъра на здравеопазването какво става", каза и Георги Свиленски. БСП прочете и декларация във връзка с негативите в здравеопазването и обвини управляващите, че се опитват да скрият министъра. 


При гласуването обаче 

депутатите от ГЕРБ се въздържаха и така искането на социалистите Ананиев да бъде изслушан не беше прието. "Смятам, че емоциите са излишни и наистина правилникът за дейността на НС трябва да се спазва. Да, вие направихте предложение за изслушване, но формално не сте посочили час и дата за изслушването. Сутринта очаквахме да направите предложение за включване на тази точка в дневния ред. Не позволявайте колегите след 3 години функциониране на това Народно събарние да не познават правилника за организацията и дейността. Не мисля, че Министерство на здравеопазването чакаше вие да се сетите да го изслушвате, за да създаде ред и организация за приемане на децата. Единственото, което е факт е, че е затворено интензивното отделение на педиатричната болница", посочи д-р Дариткова.

Министър Ананиев все пак даде

информация от трибуната на парламента за мерките, които са взети по проблемите с детската болница. Той призова случаят с починалото дете да не се политизира. Ананиев обясни, че е организирал спешното лечение на децата, като те се пренасочват към "Пирогов", Националната кардиологична болница и "Александровска. Припомни, че след портестите на лекарите и сестрите от лятото са увеличени цените на педиатричните клинични пътеки, осигурени са и допълнителни пари за увеличаване на възнагражденията на пазара. „Няма да има дете, на което да не му е осигурена необходимата медицинска помощ!", каза министър Ананиев. - Създали сме необходимата организация, комуникация, алгоритми на взаимодействие между болниците и смешната помощ. Няма да оставим нашите деца да не се лекуват", добави той. Министърът каза още, че няма да закрива спешното отделение в Педиатрията, а има намерение да го възстанови.

От БСП не останаха доволни от отговора

на министъра. Според тях, каквито са проблемите в Педиатрията, такива са и в цялото здравеопазване. Затова призоваха Ананиев да подаде оставка. Председателят на парламента Цвета Караянчева подчерта, че правилникът на Народното събрание трябва да се спазва и ако левицата настоява, може да поиска изслушване на министъра следвашата седмица, но днес това не може да стане.  


Припомняме, че специализираната

болница по детски болести "Проф. Иван Митев" спря спешния прием на пациенти заради липса на достатъчно специалисти, които да поддържат графика на интензивното ѝ отделение. Те напуснаха след масираната атака срещу медиците след смъртта на 3-годишното дете. Междувременно министър Ананиев нареди други три болници да поемат спешните случаи при децата. Започа и проверка в Педиатрията, за да може да се възстанови нормалният режим на работа.Удължен болничен престой по 3 КП

Удължен болничен престой по 3 КП

Промените са в новото НРД 2020, за които БЛС сигнализира НС на НЗОК и управителя на здравната каса
Резултатът от е-търга за онколекарства ясен до 15 дни

Резултатът от е-търга за онколекарства ясен до 15 дни

През февруари министерството ще обяви още пет обществени поръчки за медикаменти за болниците
Разходите за здравни книжки солени

Разходите за здравни книжки солени

Желаещите да работят в обществена пералня ще трябва да ходят и на кожен лекар
ЕК: Частните болници също с търгове за лекарства

ЕК: Частните болници също с търгове за лекарства

Над 800 000 лв. са щетите на НЗОК само за едно лекарство за 2019 г., каза д-р Дечев
Разходите за болнични нарастват

Разходите за болнични нарастват

За 8 години те са скочили почти двойно, днес правителството прие анализ на причините за тях
Отричаме нападките на шефа на НЗОК

Отричаме нападките на шефа на НЗОК

Заявяваме, че никога не е закупуван и ползван препаратът Пеметрексед на фирма „Алвоген"
Пластмасови бутилки в помощ на болница

Пластмасови бутилки в помощ на болница

Учениците от СУ "Димитър Маринов" събират пластмаса и в края на деня я пускат в Куба до Гимназията
Нужен е пълен анализ на изнесените данни

Нужен е пълен анализ на изнесените данни

Управителят на НЗОК все още не е информирал никого писмено за установеното от него драстично различие в цената, каза д-р Даниела Дариткова
60 лекари ще специализират в чужбина

60 лекари ще специализират в чужбина

Те ще бъдат изпратени от Столичната лекарска колегия по фонда за взаимопомощ, каза д-р Асен Меджидиев
Повече средства за болницата в Каварна

Повече средства за болницата в Каварна

Общината е предвидила близо 200 000 лв. от бюджета си за финансиране на лечебни дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване
1 2 3 4 5 ... 197 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020