напрежение

Александровска пак на протест

29-11-2019 11:12
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Александровска пак на протест Дават срок до 5 декември да се разпише КТД, ако до тогава няма резултат, започват безсрочна гладна стачка
Лекари от УМБАЛ „ Александровска" пак се стягат за протест. Те заявиха, че дават срок на ръководството до 5 декември да бъде разписан Колективният трудов договор и да обяснят кога започват ремонтите на клиниките, за които Министерството на здравеопзаването е дало средства. Ако до тогава няма резултат, започват безсрочна гладна стачка. Това каза за Clinica.bg д-р Андрей Коцев, председател на Организацията на здравните работници в синдикат "Защита".
Причина за недоволството на медиците са лошите условия, в които се лекуват пациентите и работят лекарите, както и неяснотата дали рботещите в болницата ще получат обещаните 22 % увеличение на заплатите. "Разрухата е пълна! И то не само в клиникато по алрегология. Страшно е и в редица други клиники. Може ли да си представите, че в клиниката по гастроентереологията, в която аз работя и по стандарт трябва да има два видеогастроскопа, ние от близо година нямаме такъв. Имаме един фиброгастроскоп, който е за спешност. Това е университетска болница. Вчера идва инспекция по труда и на нея обясних, за условията в които сме принудени да работим", каза медика.

По думите му тоалетните също са в трагично състояние

"Има много клиники, в които се ползват общи тоалетни от мъже и жени. За двадесет и няколко човека има само две гнезда. Освен това в нашата клиника няма работеща сигнализационна система, с която болните да извикат при нужда дежурен лекар или сестра. Вярвяте ли, че болните вият и викат, за да бъдат чути. Ако в стая има болен в по-добро състояние той ходи, да извика лекар. Като в концлагер сме", добавя д-р Коцев. 

Заплатите на лекарите и сестрите са повече от мизерни,

твърди медика. Това е другата причина за недоволството им. По думите на медика  основната заплата на лекарите е под 1000 лева, а на сестрите около 700 лв. "Моята основна заплата е 984 лв. Аз съм лекар със специалност. Сестрите със заплатите, които взимат след като си платят наема няма с какво да живеят. И при тези мизерни заплати те се изгавриха с нас, като казаха по време на преговорите, че от 1 октомври ще получим увеличение с около 22%. Да бяха казали, че нямат възможност, щяхме да се разберем. При преговорите нямаше никакви проблеми. Сега изведнъж, нищо. Просто гавра!", каза гастроентереологът. 

На 28 ноември ръководството на болница 

е изпратило писмо до синдикатите, в което са им обяснили, че предстоят нови преговори, защото не се знаят прогнозните дялове за 2020 година, както  и защото не е ясно дали и с колко ще се увеличат цените на клиничните пътеки. Това  разказа д-р Коцев, но обясни, че писмото на ръководството  не ги удовлетворява, защото от него не става ясно, какво се случва с обещаното увеличение, което вече са договорили при разговорите, нито пък кога ще започнат ремонтите в клиниките. 
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
1 2 3 4 5 ... 215 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020