проект

Над 3000 подписа за модерна детска болница

29-11-2019 10:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Над 3000 подписа за модерна детска болницаОт проект #ЗАДОБРОТО искат да се намери съвременна сграда за новото лечебно заведение
Над 3000 души се подписаха в онлайн петиция за построяване на Национална детска болница в София. Инициативата е на проект #ЗАДОБРОТО, който даде предложението за ремонта на Инфекциозната клиника в Пловдив.
"Проблем в момента е, че сега съществуващата педиатрия в София обединява редица тесни детски специалисти. Това обаче съвсем не са всички специалисти, които имат досег до детското здраве. Няма я детската онкология, кардиологията, както и нито една от хирургичните детски специалности. Липсват голяма реанимация и Спешно отделение. А сградата няма капацитета всички тези отделения да бъдат поместени в нея", каза пред Bulgaria ON AIR детският травматолог д-р Таня Андреева.

 

Лекарите искат бъдещата

 

детска болница да бъде в модерна и функционална сграда. Тя трябва да отговаря на всички съвременни изисквания за лечение, подчертават организаторите на подписката.

Идеята за създаването на Национална детска болница се ражда още преди 30 години. Сега желанието малчуганите да се лекуват в специализирано лечебно заведение се възроди, като първоначално се обсъждаше за целта да се използва Правителствена болница. Предложението срещна съпротивата на медиците и на студентите по медицина в СУ „Св. Климент Охридски", чиято база за обучение е УМБАЛ „Лозенец". След това правителството и здравното министерство избраха недовършената постройка в "Александровска болница".

 

"Сградата е на повече от 30 години

 

и е опасна, не е консервирана, не отговаря на земетръсния правилник, градоустройството ѝ също не е наред", заявиха от Камарата на архитектите и обжалваха обявената от МЗ обществена поръчка. ВАС обаче не уважи искането им и даде карт бланш за изграждането на Националната детска болница в посочената от МЗ сграда

Хората, които седят зад идеята на проекта искат нова енергоспестяваща сграда, която след време да не бъде "поредната болница, която да моли за държавна подкрепа", заявяват обаче от проект #ЗАДОБРОТО.НЗОК да плати надлимитната дейност

НЗОК да плати надлимитната дейност

Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София

Пак ще местят Психиатрията в София

Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

Държавата ще плаща субсидии за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за лечение при поява на епидемии от заразни болести, реши парламентът с промени в Закона за лечебните заведения. Какъв ще е ефектът на практика от подобна промяна, попитахме проф. Татяна Червенякова.
МЗ си поръчва нови дивани

МЗ си поръчва нови дивани

Поръчка за мека мебел и офис оборудване за 50 000 лв. без ДДС обяви министерството
Подписват Анекса следващата седмица

Подписват Анекса следващата седмица

PCR няма да е задължителен при прием в болница, каза здравният министър Костадин Ангелов

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации

Вдигат заплатите в 28 администрации

Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците

700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Градини и ясли ще се строят по-лесно

Градини и ясли ще се строят по-лесно

Детски заведения ще може да има в бизнес центрове и административни сгради
Ангелов се отказа от реформа

Ангелов се отказа от реформа

На фона на пандемия няма как да се направи, трябва широк политически косенсус, каза здравният министър

1 2 3 4 5 ... 224 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020