коментари

Педиатрията става изчезваща специалност

28-11-2019 16:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Педиатрията става изчезваща специалностНе само в болничната и в доболничната помощ вече няма да има педиатри, каза д-р Галинка Павлова, управител на ДКЦ, Варна
Интензивното отделение на СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев" спря прием на деца, които се нуждаят от интензивно лечение. Причината е, че всички реаниматори са напуснали, а единственият останал е в отпуск. До тук се стигна след смъртта на 3 годишния Александър, който почина от хеморагична пневмония. Родителите обвиниха медиците за смъртта на детето си, а премиерът поиска директорите на трите лечебни заведения имащи отношение по случая временно да бъдат отстранени. Напрежението в Педиатрията, обаче не е от днес. Още през лятото, лекари излязоха на протест и поискаха специален статут на единствената болница по детски болести у нас, който да осигури финансова независимост и по – високи заплати на работещите в нея. Сега спешният прием на малки пациенти се осъществява в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", Национална кардиологична болница и УМБАЛ „Александровска". Родителите могат да бъдат спокойни, че няма да оставим нито едно дете без необходимата в пълен обем медицинска помощ, обеща министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По темата потърсихме за коментар д-р Галинка Павлова. Тя е управител на ДКЦ, Варна.
За съжаление се случва това, което всички знаехме, че ще се случи. Години наред говорихме и предупреждавахме, но явно няма чуваемост. Няма ответна политика, за да се стигне до затваряне на цяло отделение, заради липса на кадри.

Защо когато се случи нещо лошо в държавата,

тогава се разбързват всички да гасят пожара. Не е ли по-добре, да се правят политики, така че да не се стига до такива ситуации и до такива пожари в една система. Педиатричната болница от край време е била неглижирана. Оказа се, че до сега те са сключвали договори с НЗОК с много компромиси, както по отношение на оборудване и на условия, така дори на брой квалифицирани специалисти. Ниското заплащане е другата гореща тема.

Педиатричните клинични пътеки са

силно подценени. Това води до липса на мотивация на лекарите да работят по тази специалност. Точно това се случва и в Педиатрията. Другата важна тема е апаратурата. Когато липсва или не е достатъчна съвременната апаратура в едно лечебно заведение, лекарите са поставени в условия трудът им да бъде компрометиран.

Често злополучия се дължат не

на лекарска некомпетентност или безхаберие, а на липса на апаратура, с която той да приложи знанията и уменията си. Най- лошото е, че макар да се реши проблемът с Педиатрията в София, този проблем съществува и на други места в страна. От друга страна лечебните заведения, които ще поемат спешните малки пациенти, ще помогнат в кризата, но и ще трупат дивиденти. Защото системата така е устроена, че повечето пациенти водят до повече пари за лечебното заведение.

Три са болниците към които се

пренасочва потока от пациенти. Дали е редно така да се случва, обаче. И кога кризата с педиатрите в България ще намери приемливо решение. Тези специалисти липсват не само в болничната, но и в доболничната помощ. А това е сериозен риск и за пациентите, а и за системата. За пациентите, затруднен достъп до специализирана помощ, за болниците пък, свръх хоспитализации.


Ново заявление за пренасяне на покойник

Ново заявление за пренасяне на покойник

С него се дава съгласие Регионална здравна инспекция да обработва, съхранява и архивира личните данни на заявителя
БЛС даде мандат за подписване на НРД

БЛС даде мандат за подписване на НРД

209 гласуваха за, 22 против и 8 се въздържаха
Никой не е водил дебати да затруднява хронично болните хора

Никой не е водил дебати да затруднява хронично болните хора

Текстът който предизвика напрежение не беше обсъждан на ниво надзорни съвети или управител на НЗОК с представители на ръководството на БЛС
322 медици са обучени по ПУЛСС

322 медици са обучени по ПУЛСС

Проектът се финансира с европейски средства, припомнят от МЗ
НЗОК се разплаща с чуждите каси

НЗОК се разплаща с чуждите каси

До края на годината ще изчистим просрочията, каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева
Средно 14% ръст за 251 пътеките (ОБНОВЕНА)

Средно 14% ръст за 251 пътеките (ОБНОВЕНА)

БЛС се разбра с НЗОК за лекарствата на хронично болните, няма да има ощетени пациенти
По-високи цени за интензивна грижа

По-високи цени за интензивна грижа

Промяната ще засегне отделенията в КАИЛ и ОАРИЛ, в които са най-тежко болните, казва д-р Иван Маджаров
НЗОК: Няма да има ощетени пациенти

НЗОК: Няма да има ощетени пациенти

На 13 декември НС на НЗОК ще разгледа проект на НРД 2020 - 2022,изготвен в резултат на двустранните преговори с БЛС, обясниха от институцията
УМБАЛ Бургас с доклади на Световния конгрес по ортопедия

УМБАЛ Бургас с доклади на Световния конгрес по ортопедия

Болницата ще покаже два иновативни метода на реконструктивна хирургия при травми на рамо и лечение на фрактури
Текстове от НРД ограничават пациентите и затрудняват лекарите

Текстове от НРД ограничават пациентите и затрудняват лекарите

Надявам се здравият разум да надделее и това да не попречи на подписването на Националния рамков договор, казва д-р Николай Брънзалов
1 2 3 4 5 ... 186 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019