коментари

Педиатрията става изчезваща специалност

28-11-2019 16:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Педиатрията става изчезваща специалностНе само в болничната и в доболничната помощ вече няма да има педиатри, каза д-р Галинка Павлова, управител на ДКЦ, Варна
Интензивното отделение на СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев" спря прием на деца, които се нуждаят от интензивно лечение. Причината е, че всички реаниматори са напуснали, а единственият останал е в отпуск. До тук се стигна след смъртта на 3 годишния Александър, който почина от хеморагична пневмония. Родителите обвиниха медиците за смъртта на детето си, а премиерът поиска директорите на трите лечебни заведения имащи отношение по случая временно да бъдат отстранени. Напрежението в Педиатрията, обаче не е от днес. Още през лятото, лекари излязоха на протест и поискаха специален статут на единствената болница по детски болести у нас, който да осигури финансова независимост и по – високи заплати на работещите в нея. Сега спешният прием на малки пациенти се осъществява в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", Национална кардиологична болница и УМБАЛ „Александровска". Родителите могат да бъдат спокойни, че няма да оставим нито едно дете без необходимата в пълен обем медицинска помощ, обеща министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По темата потърсихме за коментар д-р Галинка Павлова. Тя е управител на ДКЦ, Варна.
За съжаление се случва това, което всички знаехме, че ще се случи. Години наред говорихме и предупреждавахме, но явно няма чуваемост. Няма ответна политика, за да се стигне до затваряне на цяло отделение, заради липса на кадри.

Защо когато се случи нещо лошо в държавата,

тогава се разбързват всички да гасят пожара. Не е ли по-добре, да се правят политики, така че да не се стига до такива ситуации и до такива пожари в една система. Педиатричната болница от край време е била неглижирана. Оказа се, че до сега те са сключвали договори с НЗОК с много компромиси, както по отношение на оборудване и на условия, така дори на брой квалифицирани специалисти. Ниското заплащане е другата гореща тема.

Педиатричните клинични пътеки са

силно подценени. Това води до липса на мотивация на лекарите да работят по тази специалност. Точно това се случва и в Педиатрията. Другата важна тема е апаратурата. Когато липсва или не е достатъчна съвременната апаратура в едно лечебно заведение, лекарите са поставени в условия трудът им да бъде компрометиран.

Често злополучия се дължат не

на лекарска некомпетентност или безхаберие, а на липса на апаратура, с която той да приложи знанията и уменията си. Най- лошото е, че макар да се реши проблемът с Педиатрията в София, този проблем съществува и на други места в страна. От друга страна лечебните заведения, които ще поемат спешните малки пациенти, ще помогнат в кризата, но и ще трупат дивиденти. Защото системата така е устроена, че повечето пациенти водят до повече пари за лечебното заведение.

Три са болниците към които се

пренасочва потока от пациенти. Дали е редно така да се случва, обаче. И кога кризата с педиатрите в България ще намери приемливо решение. Тези специалисти липсват не само в болничната, но и в доболничната помощ. А това е сериозен риск и за пациентите, а и за системата. За пациентите, затруднен достъп до специализирана помощ, за болниците пък, свръх хоспитализации.


Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

Ако за година семеен живот не се получи бебе, трябва да се потърси репродуктивен специалист, препоръчва д-р Димитров
1 2 3 4 5 ... 219 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020