коментари

Педиатрията става изчезваща специалност

28-11-2019 16:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Педиатрията става изчезваща специалностНе само в болничната и в доболничната помощ вече няма да има педиатри, каза д-р Галинка Павлова, управител на ДКЦ, Варна
Интензивното отделение на СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев" спря прием на деца, които се нуждаят от интензивно лечение. Причината е, че всички реаниматори са напуснали, а единственият останал е в отпуск. До тук се стигна след смъртта на 3 годишния Александър, който почина от хеморагична пневмония. Родителите обвиниха медиците за смъртта на детето си, а премиерът поиска директорите на трите лечебни заведения имащи отношение по случая временно да бъдат отстранени. Напрежението в Педиатрията, обаче не е от днес. Още през лятото, лекари излязоха на протест и поискаха специален статут на единствената болница по детски болести у нас, който да осигури финансова независимост и по – високи заплати на работещите в нея. Сега спешният прием на малки пациенти се осъществява в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", Национална кардиологична болница и УМБАЛ „Александровска". Родителите могат да бъдат спокойни, че няма да оставим нито едно дете без необходимата в пълен обем медицинска помощ, обеща министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По темата потърсихме за коментар д-р Галинка Павлова. Тя е управител на ДКЦ, Варна.
За съжаление се случва това, което всички знаехме, че ще се случи. Години наред говорихме и предупреждавахме, но явно няма чуваемост. Няма ответна политика, за да се стигне до затваряне на цяло отделение, заради липса на кадри.

Защо когато се случи нещо лошо в държавата,

тогава се разбързват всички да гасят пожара. Не е ли по-добре, да се правят политики, така че да не се стига до такива ситуации и до такива пожари в една система. Педиатричната болница от край време е била неглижирана. Оказа се, че до сега те са сключвали договори с НЗОК с много компромиси, както по отношение на оборудване и на условия, така дори на брой квалифицирани специалисти. Ниското заплащане е другата гореща тема.

Педиатричните клинични пътеки са

силно подценени. Това води до липса на мотивация на лекарите да работят по тази специалност. Точно това се случва и в Педиатрията. Другата важна тема е апаратурата. Когато липсва или не е достатъчна съвременната апаратура в едно лечебно заведение, лекарите са поставени в условия трудът им да бъде компрометиран.

Често злополучия се дължат не

на лекарска некомпетентност или безхаберие, а на липса на апаратура, с която той да приложи знанията и уменията си. Най- лошото е, че макар да се реши проблемът с Педиатрията в София, този проблем съществува и на други места в страна. От друга страна лечебните заведения, които ще поемат спешните малки пациенти, ще помогнат в кризата, но и ще трупат дивиденти. Защото системата така е устроена, че повечето пациенти водят до повече пари за лечебното заведение.

Три са болниците към които се

пренасочва потока от пациенти. Дали е редно така да се случва, обаче. И кога кризата с педиатрите в България ще намери приемливо решение. Тези специалисти липсват не само в болничната, но и в доболничната помощ. А това е сериозен риск и за пациентите, а и за системата. За пациентите, затруднен достъп до специализирана помощ, за болниците пък, свръх хоспитализации.


Спецгрупа дебне коронавируса

Спецгрупа дебне коронавируса

В нея ще влизат здравни експерти, хора от МВР, Гранична полиция и Национална сигурност, съобщиха от МЗ
Интензивното в Педиатрията тръгва на 3 февруари

Интензивното в Педиатрията тръгва на 3 февруари

Вече има един анестезиолог, до седмица ще назначат втори
На агресивни пациенти може да се откаже преглед

На агресивни пациенти може да се откаже преглед

Това е записано в НРД 2020-2022 г , който е обнародван в Държавен вестник
Писмено информирано съгласие при  зъболечението

Писмено информирано съгласие при зъболечението

Това е записано в правилата за добра дентална практика, качени на сайта на МЗ
Не приеха идеите на БСП за трансплантациите

Не приеха идеите на БСП за трансплантациите

Дискусиите по спорните моменти ще продължат да се обсъждат, но при разглеждането на Закона за лечебните заведения, реши парламентарната комисия по здравеопазване
Искат отчет от д-р Дечев за контрола

Искат отчет от д-р Дечев за контрола

НС настоява управителят на НЗОК да предложи мерки за подобряване ефективността от проверките
Специализациите по дентална медицина проблемни

Специализациите по дентална медицина проблемни

Това отчитат от МЗ, като допълват, че проблем се наблюдава и при специалността по обща медицина
Нова наредба ще утвърди всички стандарти

Нова наредба ще утвърди всички стандарти

До момента са обнародвани медицински стандарта по 7 специалности
Не знаем колко са децата с аутизъм у нас

Не знаем колко са децата с аутизъм у нас

В психиатричните клиники за малчугани се чака с месеци за преглед, предупредиха лекари
61 хиляди жени в Европа с рак на маточната шийка

61 хиляди жени в Европа с рак на маточната шийка

Близо 26 хил. умират от заболяването, съобщиха експертите при откриването на Световната седмица за борба със заболяването в НС
1 2 3 4 5 ... 199 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020