коментари

Скъса се връзката лекар-пациент, а не трябваше

28-11-2019 14:47
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Скъса се връзката лекар-пациент, а не трябвашеДетското здравеопазване трябва е приоритет на приотиретите, каза Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия
Интензивното отделение на СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев" спря прием на деца, които се нуждаят от интензивно лечение. Причината е, че всички реаниматори са напуснали, а единственият останал е в отпуск. До тук се стигна след смъртта на 3 годишния Александър, който почина от хеморагична пневмония. Родителите обвиниха медиците за смъртта на детето си, а премиерът поиска директорите на трите лечебни заведения имащи отношение по случая временно да бъдат отстранени. Напрежението в Педиатрията, обаче не е от днес. Още през лятото, лекари излязоха на протест и поискаха специален статут на единствената болница по детски болести у нас, който да осигури финансова независимост и по – високи заплати на работещите в нея. Сега спешният прием на малки пациенти се осъществява в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", Национална кардиологична болница и УМБАЛ „Александровска". Родителите могат да бъдат спокойни, че няма да оставим нито едно дете без необходимата в пълен обем медицинска помощ, обеща министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По темата потърсихме за коментар Веска Събева. Тя е председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.
Детското здравеопазване трябва да бъде приоритет. А се оказва, че то не е така. Смятам, че не просто трябва да е приоритет, а да бъде приоритет на приоритетите. И аз бих отишла да помагам, за ремонт на отделение, за да не пада мазилка върху главите на децата. Така както го направиха много родители, събраха средства за ремонт на отделението по нефрология. Но това ли е работа на родителите, те да правят ремонт в болница.

 

Там работят изключителни специалсити

И трябва да бъдат поставени в условия, в които да работят спокойно. Това което се случи сега не е хубаво. На лекарите не им издържаха нервите. Когато стане някакъв инцидент, всички се нахвърляме върху тях, без да се замисляме. Без дори да търсим вината и в себе си. Случвало се е да недооценяваме оплакванията на децата си, не казвам, че в този случай е така. Когато стане вече сериозно едва  тичаме на лекар. Просто си мисля, че това се част от народопсихологията ни, да казваме: Айде нищо ти няма, ще ти мине. И когато дойде лошото, винаги да обвиняваме другите и никога да не търсим вината в себе си. Пак подчертавам, не казвам, че в този трагичен случай е станало така.

И в други болници има детски отделения

Въпреки това смятам, че в Педиатричната болница работят най-големите специалисти. Там лекарите гледат децата още от раждането им. Някои от пациентите им буквално израстват пред очите им, до 18 годишна възраст. Други пък медици, на децата от Асоциацията на която съм председател, остават консултанти за цял живот. Доверието, между лекар и пациент, което се изгражда в годините е много важно. В момента то е много нарушено. Това е процес, който в годините наблюдавам. Връзката лекар- пациент е прекъсната, което не е редно да се случва. Така стана, защото превърнахме здравеопазването в клинични пътеки. Колкото и да се опитват лекарите да обясняват на родителите, че не могат да задържат пациент докато се оправи, защото ще бъдат санкционирани, родителя не може някак да го възприеме. 


И е прав, защото детето му  е болно,

а след като държавата е поела грижите за децата, след като родителят си плаща редовно здравните вноски разчита, че когато има нужда ще получи каквото трябва. А какво се получава на практика, родителите са безсилни и лекарите също. Безсилни са да помогнат когато трябва, защото се нарушават написани правила  и ще бъдат санкционирани. Може да ви звучи много философски, това което казвам, но то е житейската истина. Много неща се натрупаха и много огорчение у всички, а не трябва да е така.Сменяме личния лекар до края на юни

Сменяме личния лекар до края на юни

Това може да стане и он лайн, не е необходимо да се информира настоящото джипи
В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

От 8 до 10 юни ще преглеждат без пари за бъбречни заболявания
Очаква се свръхпоток в болниците

Очаква се свръхпоток в болниците

Надзорният съвет на НЗОК отпусна допълнителни средства на болниците и медиците, за да се справят с последиците от пандемията. Ще помогнат ли те за оцеляване на лечебните завединия, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.
Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
1 2 3 4 5 ... 215 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020