Временно

Спряха чекирането с пръстов отпечатък

03-11-2016 09:14
Болниците приемат с лични карти, причината е, че се препълниха логовете на сървъра, обясниха от здравната касаСпряха чекирането с пръстов отпечатък
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Системата за чекиране с пръстов отпечатък временно е спряна. Пациентите се приемат в болниците с лични карти. Причината е, че в логовете на сървъра е постъпила повече информация, отколкото може да бъде обработена своевременно и се налага да бъде архивирана. Това съобщиха от здравната каса за clinica.bg.
Очаквахме да се получи подобен проблем, коментираха междувременно директори на болници.
Системата е отказала снощи заради големия брой хоспитализации и огромното количество инфромация, която е трябвало да се обработи. Данните са били своевременно архивирани от IT-специалистите на здравния фонд. 
От районните каси веднага са дали инструкции на болниците да приемат пациентите с лични карти. За отстраняване на проблема е бил нужен половин час, но днес всички лечебни заведения могат да приемат с лични карти, обясниха от здравната каса сутринта. На обяд от фонда съобщиха, че проблемът е напълно преодолян. За да се избегнат подобни натрупвания на информация и задръстване на системата, от касата добавиха, че са предприели мерки. Всеки ден ще се прави автоматично архивиране и изчистване на данните от лог файлове, обясниха от НЗОК.
От касата напомниха още, че във всяко регионално поделение на фонда има дежурен екип, който да отговаря на всички въпроси на болниците. Експертите в него трябва да се отзовават и при случаи, в които пациентите откажат да се чекират с пръстови отпечатъци. Те ще проведат разговори с тях и ще се опитат да ги убедят в нуждата от прилагането на новата система.
Въвеждането на чекирането с пръстови отпечатъци от 1 ноември не зарадва нито лекари, нито пациенти. Най-много проблеми има с разпознаването на пръстите на възрастните хора, тъй като отпечатъците им са по-гладки, както и при работниците с по-загрубели ръце. В подобни случаи идентификацията отнема по десетина минути и е неприятна за всички участници в процеса.
Според властите целта на новата система за хсопитализация е да се повиши контрола в лечебните заведения. Чекирането трябва да се въведе и в извънболничната помощ от 1 януари 2017 г. Джипитата обаче не са съгласни с това.


Има нужда само от още болници за долекуване

Има нужда само от още болници за долекуване

Инвеститорските заявки за разкриване на нови болници в последните две години не спират, коректна ли е оценката на агенция „Медицински надзор", трябва ли да се направи преоценка на Националната здравна карта, след като стана ясно, че населението е намаляло с 800 хил., попитахме проф. Асен Балтов.
Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
МВР-болница може да отиде в МЗ

МВР-болница може да отиде в МЗ

Предстоят структурни и функционални промени във ведомството на вътрешните работи, каза министър Бойко Рашков

Запазват парите на личните асистенти

Запазват парите на личните асистенти

От „Продължаваме промяната" предлагат поправка в бюджета, за да се компенсират пенсионерите с намалените доходи след индексацията

Ново нападение над медик

Ново нападение над медик

БЛС сезира прокуратурата, вербална и физическа агресия е проявена към личен лекар от Русенско
Болниците и НЗОК си стиснаха ръцете

Болниците и НЗОК си стиснаха ръцете

И през тази година ще действа Методиката, а лимитите на клиниките ще запазят стойностите си от миналата година

Орязаните бюджети отвориха големи проблеми

Орязаните бюджети отвориха големи проблеми

Как се справят лечебните заведения с намалените пари в условията на покачване на цените, възможно ли е да се реши проблемът с дефицита на лекари и какво очакват мениджърите от новите управляващи. Това попитахме Красимир Грудев
НЗОК покани болниците на среща

НЗОК покани болниците на среща

Причината са притесненията на лечебните заведения, че бюджетите им за годината ще са орязани

Вдигат парите за преглед в спешните отделения

Вдигат парите за преглед в спешните отделения

Мярката е част от опитите на здравното министерство да компенсира болниците заради повишените сметки за ток

Ще ни трябват ли болници и след пандемията

Ще ни трябват ли болници и след пандемията

Лечебните заведения са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си бюджети

1 2 3 4 5 ... 314 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ