интервю

Зъбни протези за всички над 65 г.

28-11-2019 07:00
Ще настояваме в НРД 2020 да се повишат цените на някои от основните дентални дейности, но не за сметка на пациента, казва д-р Николай ШарковЗъбни протези за всички над 65 г.
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
На 22 и 23 ноември в Пампорово се състоя Извънреден конгрес на Български зъболекарски съюз. На него са разгледани Правилата за добра медицинска практика на лекарите по дентална медицина. Обсъдени са и исканията на зъболекарите за НРД 2020. Какви услуги ще получат здравноосигурените граждани следващата година и има ли промяна в оралното здраве на българите, попитахме председателя на БЗС д-р Николай Шарков.
- Д-р Шарков, приехте ли Правилата за добра медицинска практика по дентална медицина?

 

- Да, приехме правилата в съответствие със закона и с нашата работа. Дълго време ги подготвяхме, защото трябваше да отговарят на реалната картина на оказване на дентална помощ на населението в България. Всъщност, още през юни приехме първата част - Общите правила, а сега на конгреса приехме и Специалните правила.

- Имаше притеснения сред колегите Ви, че ще бъдат ограничени в дейността си?

- Когато публикувахме за първи път работния документ, някои хора го прочетоха както Дявола чете Евангелието и наистина възроптаха. Имаше моменти, които смутиха част от лекарите по дентална медицина и те предположиха, че правилата ще бъдат едва ли не забранителен документ за упражняване на професията. Но това не може да стане по никакъв начин. Документът трябваше да се прочете до последната страница, за да се види, че никой няма намерение да ограничава лекарите по дентална медицина. Въпреки това ние се отказахме от специалните правила тогава и приехме само общата част. Министерството на здравеопазването беше уведомено за това и приемането на правилата беше отложено до края на ноември. Защото според тогава действащия закон, ние трябваше да ги внесем до края на юни и ако не го направим, без промените в закона, трябваше правилата да се пишат от Агенция „Медицински надзор". Зъболекарският съюз и останалите съсловни организации у нас имат уникалната възможност, с която не разполагат колегите в Европа, сами да си изработим правилата за дейностите. Сега съм много доволен, защото през лятото работихме интензивно, създадохме една работна група, начело с доц. Станимиров, която свърши прекрасна работа, представихме правилата на конгреса и той ги гласува единодушно.

- Има ли нещо ново и интересно в тези правила, нещо различно?

- Тези правила отговарят на единните държавни изисквания за упражняване на професията „Дентална медицина" в България. Защото денталната медицина е поставена на принципа на първичната извънболнична помощ и няма т. нар. нива на компетентност, които съществуват в болничната помощ. Даже хора със специалност регистрират практиката си като първична извънболнична дентална помощ, без да конкретизират специалност, защото по този начин могат да работят всичко. Само да припомня, че над 9 000 зъболекари са на чистия частен пазар. Ние нямаме публичен държавен сектор в нашето направление в медицината. Именно затова населението се обслужва комплексно от колегите, които работят дори в много малки места с неблагоприятни условия. Съгласете се, че в едно такова място пациентът трябва да получи същата дентална помощ, каквато получава ако живее в по-голям град.

- Зъболекарите получават ли в тези неатрактивни практики някакво подпомагане от държавата, както е при лекарите?

- Да, защото ние навремето имахме единен договор с лекарите и тези условия важат и за нас. Още тогава се преборихме в неблагоприятните райони колегите да получават допълнителен процент възнаграждение, защото при нас инвестицията е много голяма в доболничната помощ. И тя трябва да е оправдана.

- Има ли райони, оголени откъм зъболекари?

- Има райони, където няма регистрирани лечебни заведения за първична извънболнична дентална помощ, защото населението е малко, а и никой не може да поеме такъв риск. Става въпрос за малки населени места, които са обезлюдени. Въпреки това се опитваме по всякакъв начин да оказваме помощ на хората. Човек ако има заболяване на зъби и венци, спокойно може да отиде в най-близкия кабинет и да му помогнат. При нас нямаме спешност, имаме неотложност, но кажете ми, защо боли зъбът? Защото някой не е положил елементарни грижи за опазване здравето на устата си.

- Получихте мандат от Конгреса за преговорите със здравната каса. Какво ще поискате за следващата година?

- Почти сме приключили текстовата част на НРД 2020. Ние предложихме да започнем преговорите много рано, още през юни, с нарочно писмо до Надзорния съвет и управителя на НЗОК, но по закон преговорите стартират, когато се представи средносрочния бюджет и когато финансовата рамка влезе за гласуване в Народното събрание. Важното е, че запазваме всички свободи на пациента - такива, каквито съществуват, защото ако сравните нашият договор с този на колегите общопрактикуващи лекари, при нас няма записване и закрепостяване за шест месеца. Човек по всяко време може да си смени лекуващия лекар по дентална медицина. При нас е в сила това, което се казваше преди години, но вече не се споменава – парите следват пациента. Таксата е за услуга, т. е. трябва да извършиш дадена дейност до край, за да получиш възнаграждението си. Има и още една разлика, която не знам защо се подминава. При нас медикаментите и материалите са включени в цената на услугата, докато в медицината не е така. Тези разлики означават, че трябва да запазим както свободата на пациентите, така и на лекарите по дентална медицина. Това никога не трябва да се забравя, защото ние сме либерална професия. Високоинтелектуална, отговорна професия, касаеща здравето на човек.

- Какво повече ще поискате за пациентите догодина?

- Първо трябва да се промени Наредба 3, която в момента е публикувана за обсъждане на уеб страницата на Министерство на здравеопазването, за да се махне горната граница на пациентите, които са напълно обеззъбени и имат право на протези. Досега поставяхме цели подвижни протези във възрастта от 65 до 69 години. Върху този проблем се произнесе и съдът, следващото дело е назначено за догодина, но ние още сега сме обсъждали и с председателя на Надзора, и с министъра на здравеопазването, че горната граница трябва да падне за всички, навършили 65 години и нагоре, без ограничение, да се поставят подвижни протези.

- Допълнителните 12.8 млн. лв. ще стигнат ли да покрият протезите на желаещите възрастни хора?

- Тази нова дейност започна преди година и три месеца и още е много рано да се каже дали парите ще стигнат, ще има ли недостиг или неусвояване на средства. Защото при нас линията на финансов разход не е плоска - това е разликата между капитационният принцип и заплащането за услуга. Тези пари са дадени на българския гражданин, на пациента и той трябва да прояви инициативата да влезе в нашите кабинети и да бъде лекуван. Много пъти обясняваме, че тези, които плащат здравни осигуровки, трябва да си ползват дължимото по каса. Да, имаме анализ на тази изминала година и той показва, че ще се доближим до разходването на отделените около 6 млн. лв. за тоталното обеззъбените, но може да има и неусвояване на всички пари. Не знаем точно. Може да има и преразход, което ми се струва по-малко вероятно. Така че увеличението на бюджета с 12.8 млн. лв. се надявам да бъде адекватно. Освен това ние трябва да качим цените и на някои от основните дентални дейности, но не за сметка на пациента. Там, където имаме доплащане, пациентът ще доплаща толкова, колкото и до този момент. Няма да има някакво сътресение, касаещо здравноосигурените лица.

- Дейностите, които заплаща Касата за деца и възрастни ще се запазят ли?

- Категорично. За децата пакетът е много добър. При тях влизат един преглед годишно и четири дейности, като те не включват само лечение на зъбен кариес, а и усложненията от него, екстракция на временни зъби и не дай си Боже, екстракция на постоянни зъби. Последното във връзка с Националната програма за профилактика на Министерството на здравеопазването постепенно намалява. При възрастните имаме един преглед и три дейности, но те са много бедни като разнообразие – пломба или вадене на зъб, или комбинация от тях, но три дейности максимум годишно за лицата над 18 години. Смятам, че тези дейности трябва да се увеличат, но за това трябва да има бюджет. Крайно време е 20 години след началото на здравното осигуряване да можем да дадем и на хората над 18 години това, което им се полага. Тази година допълнителни дейности няма да можем да получим. Нашите усилия ще бъдат насочени към разширяване обхвата за поставяне на тотални протези за лицата над 65 години.

- Подобрява ли се оралното здраве на българина през последните години?

- Ще помоля чрез clinica.bg да уведомите всички медии, че на 4 декември от 12 часа ще има представяне на доклади, които отговарят на този въпрос. Докладите няма да бъдат негативни, това е предварителната информация.

- Кажете ни нещо повече?

- Подобрява се оралното здраве на българина. Ще видите един сравнителен анализ между Смолян и Пловдив. Той е част от докторантурата на наш колега, който изследва кариеса в тези две области, а Смолян беше областта с най-лоши показатели. Освен това заложено е в бюджета на здравното министерство обявяване на едно епидемиологично изследване към Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 г. То няма да обхване 20 160 деца, колкото бяха при първото. Ще има представителна извадка върху 6 000 деца от всички области. Това трябва да бъде направено до края на следващата година и данните ще покажат ефективна ли е програмата или не.

- Имате предвид програмата за поставянето на силанти на зъбките на децата?

- Да, но тя не е само за това. Тя е комплексна и включва здравно обучение и възпитание както на родители, така и на децата, а и на хората, които вземат решения.

- Тази програма досега колко деца обхвана през годините?

- Точно 140 000 деца до момента. Това е огромна програма. И ще ви дам пример – аз съм в борда на Световната дентална асоциация. Ние сме 13 човека и решаваме как да се развиват нещата в денталната медицина. Дават се и награди, като миналата година я получи Китайската дентална асоциация за един профилактичен проект, който беше обхванал 10 000 деца. Нашият обхваща 140 000 деца в малка България с 6.9 млн. население. И сравнете Китай с 1.5 млрд. население.

- Защо дадоха наградата на тях тогава?

- Ние не сме кандидатствали, защото ще кажат, че имаме конфликт на интереси. Трябва да бъдем етични. Когато приключи моята дейност в борда на Съвета, ще кандидатстваме и съм сигурен, че ще получим наградата, защото всички я познават в Европа, а и извън Европа, защото съм я докладвал и в Азия.

- Ще я удължите ли?

- Би трябвало, защото тази програма дава реални резултати, които могат да бъдат проверени по всяко време. Тя дава здраве. Вторият етап е до 2020 г., но съм сигурен, че ще бъде продължена, защото всички парламентарно представени партии и тези извън Народното събрание я подкрепят. Никой никога не се е изказвал против нея.

- Готови ли са стандартите по дентална медицина?

- Стандартите са грижа на министъра на здравеопазването чрез денталните консултанти. БЗС тук няма пряко участие, но ние се включихме в т. нар. експертни съвети като координатори. И успяхме с разговори с националните консултанти, с Жени Начева и с министър Ананиев и да постигнем промяна в самият образец, по който трябва да се направят. Защото за стандатрите по дентална медицина не може да бъде приложен автоматично образеца за медицина в доболнична и болнична помощ. Колегите продължават да работят и проявиха много добро позитивно отношение по този проблем.

- Какво би трябвало да се промени?

- Те трябва да бъдат направени адекватно и да отговарят на реалността в денталната помощ за населението.

- Кажете няколко думи за отличията, които връчихте на Конгреса?

БЗС е съсловната организация, която връчва всяка година отличие „Лакар по дентална медицина". Тези награди са за колеги, изявени от 28-те области на страната. Имаме и други отличия – Почетен член на БЗС, за гражданска доблест, но тези са обсъдени най-демократично във всяка една от районните ни колегии и са предложени на Управителния съвет. Те са изключително ценни, защото колегите, които ги получават, дават авторитет на професията и на Българския зъболекарски съюц. Те наистина са хората, които отдават целия си живот на професията, без това да звучи шаблонно.


Времето е за пионерски проекти

Времето е за пионерски проекти

Ако човек няма много вътрешна енергия и иска по-бързо да печели, е по-добре да отиде в Западна Европа, казва доц. Красимир Минкин
Всички ваксини са безопасни и действат

Всички ваксини са безопасни и действат

Заразените с коронавируса SARS-CoV-2 нарастват с всеки изминал ден. Каква е защитата от ваксините и можем ли изцяло да им се доверим, възможно ли е да минем само с първа доза заради дефицита им и след колко време можем да излезем от пандемията. Това попитахме проф. Ива Христова.
5G е фантастика, която днес става реалност

5G е фантастика, която днес става реалност

Да бъде наложен мораториум върху изграждането на 5G мрежата у нас поискаха граждани. Имат ли основания притесненията на хората, попитахме проф. Мишел Израел. Той е университетски преподавател и създател на Лабораторията по измерване и изследване на физическите фактори на работната и околната среда в НЦОЗА.
Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Парламентът прие изменения в Закона за донорството и трансплатациите, с които у нас вече е разрешено кръстосаното донорство. Ще помогне ли тази поправка, попитахме доц. Красимир Янев. Той е ръководител на Катедрата по урология на МУ-София и завеждащ направление „Лапароскопска урология" в УМБАЛ „Александровска".
Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Проф. Радослав Радев получи тази година една от наградите „Варна" по повод 24 май. Той е отличен за цялостен принос в научно-изследователската, преподавателската и лечебната дейност. Попитахме го какво се крие зад този приз? Той оглавява Клиниката по гръдна хирургия в „Света Марина" и е шеф на РК на БЛС във Варна.
„Индекс на болниците

„Индекс на болниците" ни дава база за анализ и преценка

Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на акушерството и гинекологията показват спад на раждаемостта и през 2019 г. В същото време се увеличава броят на ражданията чрез Цезарово сечение и на недоносените бебета. Какво стои зад цифрите, попитахме д-р Гергана Коларова, директор на Първа САГБАЛ „Св. София".

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене поправки в Закона за лечебните заведения, които позволяват на специалистите по здравни грижи да откриват самостоятелни практики. Трябва ли да се даде такава възможност на медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти, попитахме Милка Василева, председател на БАСЗГ.
Е-системата ще стартира до края на годината

Е-системата ще стартира до края на годината

Комисията по здравеопазване в парламента гласува корекции в 8 закона, като поправките ще бъдат гледани в зала тази седмица. Какво се цели с новите правила и ще повишат ли те контрола в системата, попитахме д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия и на ПГ на ГЕРБ.
Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. Има ли ръст при бюджетите на общинските лечебни заведения, попитахме д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.
Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Министерски съвет одобри преди Коледа промени в няколко здравни закона и те вече влязоха за обсъждане в парламента. Какво е мнението на Българския фармацевтичен съюз за новите предложения в сферата на лекарствата, попитахме проф. Илко Гетов, председател на съсловната организация.
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ