Резултати

Откриването на нови болници замря

03-11-2016 08:47
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Откриването на нови болници замряПрез 2016 г. в МЗ не е постъпило нито едно заявление за разкриване на клиника
Откриването на нови болници в страната замря окончателно. За десетте месеца на 2016 г. в здравното министерство не е постъпило нито едно заявление за отваряне на клиника, показва справка за clinica.bg. За сравнение през изминалите две години до този момент поне половината от новите лечебните заведения бяха получили заявления за дейност.
Традиционно у нас отварят по 5-6 нови болници на година. През миналата например бяха разкрити 4 нови болници, своебразен бум се състоя през 2014, когато 14 клиники получиха разрешение за дейност. Тази година обаче е на път да завърши без нито една клиника да подаде заявление за отваряне.

Причините за прекратяването на интереса към този бизнес безспорно са в държавната политика, която се првежда през последните години . През 2016 г. у нас влязоха в сила здравна карта, която показва потребностите от медицинска помощ, както и възможностите на здравната каса да сключва договори селективно, а не с всички лечебни заведения. И двете мерки обаче до момента не са приложени на практика.

За сметка на това в сила са сериозни финансови рестрикции към болниците - от миналата година единственият финансиращ фонд – здравната каса, определи твърди лимити за дейността на клиниките. Около 60 милиона са парите, които болниците не са получили и до ден днешен. През тази година клиниките продължават да работят в аналогичен режим. Засега не е ясно дали касата ще им плати цялата изработена дейност. Във фонда се очертава дефицит от около 50 млн. лв. за болнична помощ. При обсъждането на бюджета за 2017 г. със социалните партньори здравният министър Петър Москов заяви, че лимитите ще продължат да важат и занапред, а финансирането на дейност извън бюджета на НЗОК е невъзможно, защото се нарушават законите. Крайният ефект от това обаче е все по-голямата декапиталзиация на целия сектор.

Освен че ограничават финансирането на дейността на болниците, лимитите създават предпоставка за нелоялна конкуренция. Причината са съмненията в обективността на правилата при определянето им, както и при корекциите, които се извършват периодично през годината. С решения на Надзорния съвет може да се пренасочват повече средства към едни болници или да се позволяват изключения от правилата при включването на нови дейности за заплащане през текущата година. Ограничение за финансиране на новоразкрити болници или отделения през същата година има от 2015 г. Правилото беше заложено и в проекта за бюджета на касата за следващата година. Въпреки че здравното министерство поиска ограничението да отпадне, то остана в проекта и предстои да се гласува в Парламента.

За сметка на финансовите ограничения, през последните години не се извършват промени в самия модел на плащане на болниците. Няма реално остойностяване на дейностите, за което лекарите настояват от години, нито приемлив начин, по който разликата между реалния разход на болницата и цената на клиничната пътека да се набави от пациентите. Поради тази причина болните хора са поставени в ситуацията да доплащат все повече от джоба си. Липсата на ясни правила обаче води не само до неудачи за пациентите, но и до липсата на адекватен контрол в цялата система.

Въвеждането на системата за чекиране с пръстови отпечатъци също се оказа сериозно изпитание за системата, което доведе до много недоволство от страна на лекари и пациенти. Освен това застави болниците да направят нови разходи за въвеждането на чекиращите устройства. Всичко това съвсем естествено охлади ентусиазма от разкриване на нови болници.

Статистика

 

Въпреки че няма подадени искания за разкриване на нови болници, в здравното министерство са постъпили запитвания за разкриване на нови структури и дейности. Така например за откриването на нови отделения и лаборатории са постъпили 67 искания, а за разкриване на нови дейности към съществуващи структури - 40 броя. Освен това в министерството са входирани 86 молби за повишаване на нивото на компетентност на дадени отделения и 16 – за понижаване. Подадени са и молби за закриване на 30 отделения или лаборатории, както и на 30 дейности. За сравнение през 2015 г. здравното министерсвто е издало 76 разрешения за осъществяване на различни дейности на 66 болници.БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Удължените протоколи са валидни до 13 юли

Aко те са изтекли след края на извънредното положение, срокът им не се измества служебно, казаха от здравната каса
Точни данни за смъртността - с е-системата

Точни данни за смъртността - с е-системата

Средно по 40 хил. българи почиват през първите 4 месеца на последните 4 години, каза Ананиев
1 2 3 4 5 ... 220 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020