Резултати

Откриването на нови болници замря

03-11-2016 08:47
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Откриването на нови болници замряПрез 2016 г. в МЗ не е постъпило нито едно заявление за разкриване на клиника
Откриването на нови болници в страната замря окончателно. За десетте месеца на 2016 г. в здравното министерство не е постъпило нито едно заявление за отваряне на клиника, показва справка за clinica.bg. За сравнение през изминалите две години до този момент поне половината от новите лечебните заведения бяха получили заявления за дейност.
Традиционно у нас отварят по 5-6 нови болници на година. През миналата например бяха разкрити 4 нови болници, своебразен бум се състоя през 2014, когато 14 клиники получиха разрешение за дейност. Тази година обаче е на път да завърши без нито една клиника да подаде заявление за отваряне.

Причините за прекратяването на интереса към този бизнес безспорно са в държавната политика, която се првежда през последните години . През 2016 г. у нас влязоха в сила здравна карта, която показва потребностите от медицинска помощ, както и възможностите на здравната каса да сключва договори селективно, а не с всички лечебни заведения. И двете мерки обаче до момента не са приложени на практика.

За сметка на това в сила са сериозни финансови рестрикции към болниците - от миналата година единственият финансиращ фонд – здравната каса, определи твърди лимити за дейността на клиниките. Около 60 милиона са парите, които болниците не са получили и до ден днешен. През тази година клиниките продължават да работят в аналогичен режим. Засега не е ясно дали касата ще им плати цялата изработена дейност. Във фонда се очертава дефицит от около 50 млн. лв. за болнична помощ. При обсъждането на бюджета за 2017 г. със социалните партньори здравният министър Петър Москов заяви, че лимитите ще продължат да важат и занапред, а финансирането на дейност извън бюджета на НЗОК е невъзможно, защото се нарушават законите. Крайният ефект от това обаче е все по-голямата декапиталзиация на целия сектор.

Освен че ограничават финансирането на дейността на болниците, лимитите създават предпоставка за нелоялна конкуренция. Причината са съмненията в обективността на правилата при определянето им, както и при корекциите, които се извършват периодично през годината. С решения на Надзорния съвет може да се пренасочват повече средства към едни болници или да се позволяват изключения от правилата при включването на нови дейности за заплащане през текущата година. Ограничение за финансиране на новоразкрити болници или отделения през същата година има от 2015 г. Правилото беше заложено и в проекта за бюджета на касата за следващата година. Въпреки че здравното министерство поиска ограничението да отпадне, то остана в проекта и предстои да се гласува в Парламента.

За сметка на финансовите ограничения, през последните години не се извършват промени в самия модел на плащане на болниците. Няма реално остойностяване на дейностите, за което лекарите настояват от години, нито приемлив начин, по който разликата между реалния разход на болницата и цената на клиничната пътека да се набави от пациентите. Поради тази причина болните хора са поставени в ситуацията да доплащат все повече от джоба си. Липсата на ясни правила обаче води не само до неудачи за пациентите, но и до липсата на адекватен контрол в цялата система.

Въвеждането на системата за чекиране с пръстови отпечатъци също се оказа сериозно изпитание за системата, което доведе до много недоволство от страна на лекари и пациенти. Освен това застави болниците да направят нови разходи за въвеждането на чекиращите устройства. Всичко това съвсем естествено охлади ентусиазма от разкриване на нови болници.

Статистика

 

Въпреки че няма подадени искания за разкриване на нови болници, в здравното министерство са постъпили запитвания за разкриване на нови структури и дейности. Така например за откриването на нови отделения и лаборатории са постъпили 67 искания, а за разкриване на нови дейности към съществуващи структури - 40 броя. Освен това в министерството са входирани 86 молби за повишаване на нивото на компетентност на дадени отделения и 16 – за понижаване. Подадени са и молби за закриване на 30 отделения или лаборатории, както и на 30 дейности. За сравнение през 2015 г. здравното министерсвто е издало 76 разрешения за осъществяване на различни дейности на 66 болници.Вдигат с 20 лв. и палиативните грижи

Вдигат с 20 лв. и палиативните грижи

Пътеката за КОВИД се увеличава двойно – на 1200, а заложените случаи ще са над 3000
Искаме по 1500 лв. компенсация за легло

Искаме по 1500 лв. компенсация за легло

Болниците правят допълнителни разходи за предпазни средства и дезинфектанти, казват организациите им
Епидемията забави лечението в чужбина

Епидемията забави лечението в чужбина

С отложен прием в чужбина са 22 деца и 13 възрастни, молбите към здравната каса намаляват
Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г.

2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г.

По-малко пациенти са получавали медикаменти за домашно лечение
БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

Съсловната организация иска увеличаване на клиничната пътека за лечението
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Над 74% от парите на фонда са отишли за болници и лекарства

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
1 2 3 4 5 ... 225 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли последното отпускане на мерките срещу КОВИД?

Юли 2020