Зараза

Листерията се запазва до 1 година във водоемите

27-11-2019 10:28
Най-уязвими от замърсяване са непастьоризираните млека, месо не добре термично обработено, не добре измити плодове и зеленчуци, риби и морски дарове, каза д-р ДимитроваЛистерията се запазва до 1 година във водоемите
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Десетки болни от листериоза у нас, от началото на годната отчита статистиката. За заболяването се заговори, след като през лятото в Испания избухна епидемия. Това наложи Министерството на здравеопазването да сезира европейските органи и Световната здравна организация. А у нас за по-малко от седмица БАБХ изтегли от пазара 250 кг пушена скумрия, внесена от Румъния и над 360 кг опасен колбас на немска фирма, в които е открита опасната бактерия. Как се заразява храната с бактерията и колко опасна е тя за хората, попитахме специалистът по инфекциозни болести на ВМА д-р Диана Димитрова.
- Д-р Димитрова, зачестиха случаите на откриване на листерия в храните, доколко опасна е тя?

- Листериозата е рядка, но сериозна зооантропоноза, която поразява определени рискови групи: Селскостопански работници, ветеринарни лекари имуносупресирани , бременни, новородени, хронично болни. Източник на зараза са болни диви и домашни животни. Много рядко източник на зараза може да бъде болен човек и най-вече бременна жена, болна от листериоза. Причинителят на това заболяване е листерия моноцитогенес – бактерии, силно устойчив във външна среда – почва, вода, хранителни продукти, което я прави опасна за човека. За имунокомпетентни хора, каквито са повечето, при спазване на определени правила за консумация и съхранение на храни и спазване на хигиена, риска от заразяване е много малък.

- Как могат храните да се замърсят с листерия?

- Източник на зараза са голям брой диви и домашни животни. Най-честа боледуват овце, свине, едър рогат добитък, птици, котки, кучета, гризачи. Листериите се отделят във мляко, урина, фекалии, яйца, носен и гърлен секрет, околоплодни води и др. Във външна среда са много устойчиви – в почвата се запазват от 30 дни до 5 месеца, във водоеми – до 1 година, в сено - 134дни, в осолени меса и сирене – до 20 дни. Млечните храни, ако не са правилно пастьоризирани и термично обработени и са контаминирани с листерия могат да предизвикат заболяване. Месото от болно животно е опасно за хората, които го обработват, при не добро съхранение и недостатъчна термично обработка.

- Всеки един продукт ли е рисков от такова замърсяване или има някой, които са по уязвими?

- Най уязвими от замърсяване са непастьоризираните млека, месо не добре термично обработено, не добре измити плодове и зеленчуци, риби и морски дарове.

- Какво представлява листериозата?

- Листериозата е остра инфекциозна болест, която се характеризира с токсични изменения и полиморфна клинична картина, с преимуществено засягане на централната нервна система, плода и новороденото. Листериозата е зооноза. Източник на зараза са диви и домашни животни. Основните пътища на предава на инфекцията са: алиментарен, контактно – битов, трансплацентарен и трансмисивен. Листериите проникват в организма през кожата и лигавиците, достигат до лимфните възли и от там проникват в кръвта, от където се разнасят до всички вътрешни органи. На мястото на локализация на бактериите се предизвиква възпалителен процес и се формират дребни възелчета (листериони), които по-късно некротизират. При бременни жени такива възелчета се образуват и по плацентата, от където бактериите попадат в кръвообращението на плода и предизвикват генерализирана инфекция. Инкубационния период е от 4 до 45 дни. Поради множествеността на поражението на органите се открояват различни клинични форми – ангинозно – жлезно, очно – жлезни, септична, нервно – менингити, мозъчен апцес, листериоза на бременните и новородените и други по-редки форми.

- Как става заразяването на човека?

- Източник на зараза са главно болни, по-рядко здрави носители, диви и домашни животни. Много рядко източник може да бъде и болния човек, най-вече бременната жена. Познати са няколко механизма на предаване на инфекцията: алиментарен – чрез храна, въздушно аерозолен – вдишване на прах при почистване на помещения на болни животни, при външните обвивки – обработка на болни животни, при израждане на болно животно, трансмисивен – много рядко от ухапване от кърлеж, при източник човекът основен е вертикалният механизъм – заразяване на плода чрез трансплацентарно предаване на инфекцията.

- Какви са симптомите на листериозата?

- Поради множествени механизми на предаване на инфекцията. клиничната картина е много разнообразна. Най-често болестта започва остро с висока температура, втрисане, ставно мускулни болки, главоболие. Появяват се болки в гърлото, увеличават се периферните лимфни възли. Може да се увеличи черния дроб и слезката, да се появи обрив по тялото, да се появи конюнктивит.Възможно е да дебютира с чревна симптоматика. При подценяване на тежестта на заболяването и неправилно лечение може да стигне до септично състояние. В други случай на преден план изпъкват прояви от страна на централната нервна система – менингит менингоенцефалит. Листерията при новороденото протича в две клинични форми: ранна – до 3-4 дни от раждането с много тежка клинична картина, жълтеница,

хепатоспленомегалия, висок фебрилитет. Късна – една седмица

след раждането с предимно засягане на централната нервна

система.

- С кое друго заболяване може да се сбърка?

- Поради множествения механизам на предаване на инфекцията се засягат много органи и системи в човешкото тяло, което е предпоставка клиничната картина да наподобява много други заболявания – грип, мононуклеоза, токсоплазмоза, различни септичини състояния, туберколоза, менингити. При новородени – с вродена токсоплазмоза, сифилис, виросни хепатити, цитомегал вирусна инфекция. С оглед на разнообразната клинична картина, за поставяне на диагнозата голямо значение имат епидемиологичните данни и диагностичните методи за доказване на причинителя.

- Кога се появяват първите симптоми, колко дни след консумация на заразена храна?

- Първите симптоми могат да се появят от 4 до 45 дни след консумация на контаминирана храна или обработка на заразено месо.

- Каква е клиничната картина на пациент с листериоза?

- Клиничната картина на клиент с листериоза е с голям клиничен полиморфизъм и зависи от възрастта на пациента и състоянието на имунната му система. Различават се следните клинични форми: ангинозна, ангинозно – жлезна, очно – жлезна, септична форма, засягане на централната нервна система, листериоза на новороденото.

- Как се поставя диагноза?

- Поради разнообразната клинична картина диагнозата се поставя трудно. Основава се на микробиологични изследвания. За тези изследвания се вземат различни материали – кръв, гърлен секрет, ликвор, урина, околоплодни води, плацента и др.

- Листериоза и бременност, какви са рисковете и какъв трябва да бъде подхода за тези случаи?

- Инфекцията е коварна с това, че дори и да не причини сериозни оплаквания при бременната, тя нанася сериозни поражения на развиващия се плод, особено когато не е предприето лечение. Бактериите навлизат в плацентата, заразяват около плодните течности и плода. В този случай новороденото е с ниско тегло и неспособно да се справи с инфекцията. Ако при раждането неговото здравословно състояние все още е добро то се влошава до няколко седмици, като се развиват усложнения – инфекция на кръвта, проблеми с дишането, висока температура, засягане на редица органи и особено на централната нервна система. При бременни жени със съмнения за листериоза е задължително провеждане на антибиотично лечение и интензивно наблюдение от лекар инфекционист в болнични условия. Бременните жени, за да се предпазят от заразяване трябва да спазват определен хранителен режим. Да избягват консумация на непастьоризирано мляко, дроб, сурови яйца, месо или риба сготвени алангле, неизмити плодове и зеленчуци.

- Какво е лечението на листериозата въобще?

- Това заболяване, поради тежестта на клиничната картина, риск от усложнение и сравнително високия леталитет налагат задължителна хоспитализация и интензивни грижи и лечение. Етиологичното лечение е с антибиотици от определени групи в зависимост от засегнатите органи и тежестта на заболяването.

- Каква е прогнозата?

- При листериозата съществува естествена невъзприемчивост. Човек трудно се заразява с нея. Възприемчивостта на човек към листериоза се увеличава при намален имунитет, хронични заболявания, в новородена възраст. Прогноза при това заболяване е сериозна. Леталитета се движи от 30% до 90%. Най-сериозно е прогнозата при засягане на централната нервна система и неонаталната листериоза.


ОРЗ се изравниха с миналата година

ОРЗ се изравниха с миналата година

1740 са били те през миналата седмица, спрямо 1394 за предходната
Първи случай на нилска треска за годината

Първи случай на нилска треска за годината

Заразен е 73-годишен мъж, хоспитализиран в МБАЛ-Пазарджик, съобщиха от лечебното заведение
Само 8 нови случая, 51 излекувани

Само 8 нови случая, 51 излекувани

Остава задължителната карантина за пристигащите от 8 държави, които имат най-висока заболеваемост в Европа, каза доц. Ангел Кунчев
БАБХ хвана още 19 тона пилета със салмонела

БАБХ хвана още 19 тона пилета със салмонела

Месото е насочено за унищожаване, не е стигнало до пазара, съобщават от агенцията
Спряха 24 тона зеленчуци с пестициди

Спряха 24 тона зеленчуци с пестициди

Преди дни БАБХ залови и пилешко месо със салмонела, съобщха от Агенцията
Пръскат против кърлежи в София

Пръскат против кърлежи в София

Ще се обработят парковете и междублоковите пространства, съобщиха от Столична община
Масови проверки на яйца и агнешко за Великден

Масови проверки на яйца и агнешко за Великден

БАБХ ще инспектира магазини и заведения за обществено хранене, съобщиха от агенцията
457 случая на КОВИД-19, 8 са новите

457 случая на КОВИД-19, 8 са новите

Оздравелите и изписани пациенти вече са 25, показват данните на Националния оперативен щаб
Друг вирус в Китай, не е опасен

Друг вирус в Китай, не е опасен

Хантавирусът не е нов и не се предава от човек на човек, каза доц. Атанас Мангъров
Подкрепата се обезсмисля

Подкрепата се обезсмисля

Общият брой на тези, които трябва да са подсигурени с ЛПС е поне 8 000, каза доц. Любомир Киров
1 2 3 4 5 ... 25 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ