лица

Търсач на артефакти

22-11-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Търсач на артефактиХобито ми е да пътувам и поне два пъти в месеца избирам да посетя забележителност, която още не съм видял
Това е д-р Станислав Пешев. Той е от София и е на 28 години. Избрал е да бъде личен лекар, защото вярва, че най-ценното е пациентите да бъдат предпазени от болестите, а не както се случва на практика, да се лекуват вече болни хора. Д-р Пешев работи в МЦ Лора.
Пътят към медицината е избрал в гимназията. Тогава открива, че химията и биологията са предметите, които го привличат. Запалил се е по тях и е хвърлил всички усилия, за да ги реализира при кандидатстването в МУ София. Приет e още на първо класиране. Увлякъл е и сестра си, която се насочва към фармацията. В рода им няма друг лекар, нито пък друг фармацевт, разказва ми той. За това приема избора си, като отговорност. Да стъпва на нов път и то така, че да не се посрами. Обяснява, че баща му е пенсионер, преди това е работил в системата на МВР. Майка му, пък се занимава с финанси и администрация. Не избира нито пътя на баща си, нито на майка си. Чертае свой и вярва, че изборът му е правилен, защото да бъдеш лекар, значи да бъдеш пряко ангажиран в помощ на другите.

 

Д-р Пешев е от лекарите родолюбци,

казва, че мисълта за реализиция в чужбина му е далечна. Споделя, че тук са близките му, тук е обичта на живота му, а и тук са бабите и дядовците, които имат нужда от лекар."Тук съм се изграждал като личност. Тук ми е мястото. Прецених, че трябва да дам на моя народ, това за което съм учил", казва д-р Пешев. Сега младият лекар специализира вътрешни болести, защото иска да стане семеен лекар и един ден да отвори собствена практика. Казва, че се чувства удовлетворен след среща с всеки пациент, който се е върнал в кабинета, за да каже, че назначеното от него лечение му е помогнало. Споделя, че му е направило впечатление, че повечето лични лекари отделят по-малко време за профилактика, а повече за лечение. „Мисля, че основната роля на личния лекар е да предпазва пациента от развитието на хроничните социалнозначими заболявания - сърдечносъдовите, метаболитни, туморни заболявания. Това означава, че профилактичните прегледи, които трябва да се правят, грябва да са първостепенни в дейността му. А съветите да водят до недопускане на заболеваемост. Терапията трябва е да е правилната, съобразена със здравословното състояние на пациента и да е навреме започната", уточнява д-р Пешев.

Медикът каза, че често това не се

случва, защото пациентите търсят лекар твърде късно. Идват за помощ, когато оплакванията им са вече сериозни и на джипито, не му остава нищо друго, освен да ги изпрати в болница, а така се увеличават и хоспитализациите. Д-р Пешев има интересно хоби, да пътува и да търси неподозирани красоти както у нас, така и в чужбина. „Когато съм свободен изцяло това правя. Така се разтоварвам и си почивам, търсейки културни и исторически забележителности. А това мое хоби се оказва и здравословно, защото психическото напрежение, веднага изчезва", добавя д-р Пешев. Посоките избира сам. Водещото е местата да не са познати и да не са много оглеждани до сега. Поне два пъти в месеца пътува из България. Съобразява се със свободното си време и с финансите, с които разполага. Тези откривателски мисии споделя с приятелите си. Набелязал е следващата посока, тя е Родопите. Това което му прави впечатление, при излизането извън София е отношението на хората. „ В провинцията хората са други. По- добре те посрещат. Дори обслужването в магазините е по-мило и вежливо.

Обича да чете, в момента обаче

има време само за специализирана литература. „Набелязвам си от практиката интересни моменти, които после търся в литературата, за да направя справка", казва той. От срещата с хората си е извадил много поуки. Една от тях е, че човек трябва да е щедър и към близките и към околните. „Някъде може да си щедър само с отношение, някъде в разбирането си, към грижите на другия. Но и друго е важно, да се знае мярката и това, че никой на никого не е длъжен", доверява ми той.

Обича празниците, и чака

с нетърпение Коледа. Това е времето, когато всеки може да зарадва хората, които обича, а и той да бъде приятно изненадан. Мечтае да се развива и да става все по-добър лекар. Да взима правилните решения и да върви напред. Споделя обаче, че това което най-много го разочарова е просташкото отношение, с което понякога се сблъсква. „Алчността, цинизмът и нахалството са качествата, които не приемам и много ме отблъскват. За жалост все по-често ги виждам в околните", казва д-р Пешев. Може би за това медикът не спира да търси артефектите, където е заключена и красотата и мъдростта издържала проверката на времето. Посланичката на любовта

Посланичката на любовта

Музата, която ме е споходила е любовта във всичките й измерения, казва д-р Джина Дундова- Панчева
Една дарена икона и един спасен кръст

Една дарена икона и един спасен кръст

Всеки понеделник и петък влизам в храма на Александровска болница, освен за семейството ми се моля и за моите пациенти, казва д-р Найден Кандиларов.
Чудесата на зрелия избор

Чудесата на зрелия избор

Човек, трябва да избира професия със сърцето си, казва Станислава Базовичка
Планинска легенда

Планинска легенда

В планината солови акции няма, това е отборна работа на добре смазана машина, казва планинския спасител Иван Драгошинов
Лекарят, който спира „света“ да се върти

Лекарят, който спира „света“ да се върти

За световъртежа малко се учи в университета, за мен той винаги е бил професионално изкушение, казва д-р Георги Савов
Нека да помълчим

Нека да помълчим

Смятам, че душата си търси себеподобните и ги открива в различни хора, аз непрекъснато откривам моите, казва д-р Самиa- Надин Катибова
Пазителят на истината

Пазителят на истината

Най-тежко за един лекар е да бъде несправедливо обвинен, казва д-р Слави Филчев
История от Ориента

История от Ориента

Сега започвам живота си за трети път от нулата, казва Фадел
Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

Аз може би съм единственият лекар, който всеки ден ходи на работа със сак пълен с кутии с храна и с учебници, казва д-р Валентин Иванов
Призвание магистър-фармацевт

Призвание магистър-фармацевт

Щастлив съм, че ме приеха по първото и единството желание, което посочих, каза Тихомир
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020