лица

Търсач на артефакти

22-11-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Търсач на артефактиХобито ми е да пътувам и поне два пъти в месеца избирам да посетя забележителност, която още не съм видял
Това е д-р Станислав Пешев. Той е от София и е на 28 години. Избрал е да бъде личен лекар, защото вярва, че най-ценното е пациентите да бъдат предпазени от болестите, а не както се случва на практика, да се лекуват вече болни хора. Д-р Пешев работи в МЦ Лора.
Пътят към медицината е избрал в гимназията. Тогава открива, че химията и биологията са предметите, които го привличат. Запалил се е по тях и е хвърлил всички усилия, за да ги реализира при кандидатстването в МУ София. Приет e още на първо класиране. Увлякъл е и сестра си, която се насочва към фармацията. В рода им няма друг лекар, нито пък друг фармацевт, разказва ми той. За това приема избора си, като отговорност. Да стъпва на нов път и то така, че да не се посрами. Обяснява, че баща му е пенсионер, преди това е работил в системата на МВР. Майка му, пък се занимава с финанси и администрация. Не избира нито пътя на баща си, нито на майка си. Чертае свой и вярва, че изборът му е правилен, защото да бъдеш лекар, значи да бъдеш пряко ангажиран в помощ на другите.

 

Д-р Пешев е от лекарите родолюбци,

казва, че мисълта за реализиция в чужбина му е далечна. Споделя, че тук са близките му, тук е обичта на живота му, а и тук са бабите и дядовците, които имат нужда от лекар."Тук съм се изграждал като личност. Тук ми е мястото. Прецених, че трябва да дам на моя народ, това за което съм учил", казва д-р Пешев. Сега младият лекар специализира вътрешни болести, защото иска да стане семеен лекар и един ден да отвори собствена практика. Казва, че се чувства удовлетворен след среща с всеки пациент, който се е върнал в кабинета, за да каже, че назначеното от него лечение му е помогнало. Споделя, че му е направило впечатление, че повечето лични лекари отделят по-малко време за профилактика, а повече за лечение. „Мисля, че основната роля на личния лекар е да предпазва пациента от развитието на хроничните социалнозначими заболявания - сърдечносъдовите, метаболитни, туморни заболявания. Това означава, че профилактичните прегледи, които трябва да се правят, грябва да са първостепенни в дейността му. А съветите да водят до недопускане на заболеваемост. Терапията трябва е да е правилната, съобразена със здравословното състояние на пациента и да е навреме започната", уточнява д-р Пешев.

Медикът каза, че често това не се

случва, защото пациентите търсят лекар твърде късно. Идват за помощ, когато оплакванията им са вече сериозни и на джипито, не му остава нищо друго, освен да ги изпрати в болница, а така се увеличават и хоспитализациите. Д-р Пешев има интересно хоби, да пътува и да търси неподозирани красоти както у нас, така и в чужбина. „Когато съм свободен изцяло това правя. Така се разтоварвам и си почивам, търсейки културни и исторически забележителности. А това мое хоби се оказва и здравословно, защото психическото напрежение, веднага изчезва", добавя д-р Пешев. Посоките избира сам. Водещото е местата да не са познати и да не са много оглеждани до сега. Поне два пъти в месеца пътува из България. Съобразява се със свободното си време и с финансите, с които разполага. Тези откривателски мисии споделя с приятелите си. Набелязал е следващата посока, тя е Родопите. Това което му прави впечатление, при излизането извън София е отношението на хората. „ В провинцията хората са други. По- добре те посрещат. Дори обслужването в магазините е по-мило и вежливо.

Обича да чете, в момента обаче

има време само за специализирана литература. „Набелязвам си от практиката интересни моменти, които после търся в литературата, за да направя справка", казва той. От срещата с хората си е извадил много поуки. Една от тях е, че човек трябва да е щедър и към близките и към околните. „Някъде може да си щедър само с отношение, някъде в разбирането си, към грижите на другия. Но и друго е важно, да се знае мярката и това, че никой на никого не е длъжен", доверява ми той.

Обича празниците, и чака

с нетърпение Коледа. Това е времето, когато всеки може да зарадва хората, които обича, а и той да бъде приятно изненадан. Мечтае да се развива и да става все по-добър лекар. Да взима правилните решения и да върви напред. Споделя обаче, че това което най-много го разочарова е просташкото отношение, с което понякога се сблъсква. „Алчността, цинизмът и нахалството са качествата, които не приемам и много ме отблъскват. За жалост все по-често ги виждам в околните", казва д-р Пешев. Може би за това медикът не спира да търси артефектите, където е заключена и красотата и мъдростта издържала проверката на времето. За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020