наредба

Петима от МЗ в Консултативния съвет за болниците

19-11-2019 18:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Петима от МЗ в Консултативния съвет за болницитеТова предвижда Наредбата за за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти
Петима от МЗ влизат в състава на Консултативния съвет, който дава одобрение или отказ на лечебно заведение да бъде база за обучение на студенти или специализанти. Това е записано в Наредбата за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти. Документът е качен на сайта на здравното ведомство.

Лечебните заведения, които кандидатстват за база за обучение, трябва да отговорят на строги правила. Ситото ще се извършва на няколко етапа. Експертна комисия, назначена от министъра, ще проверява на място дали болницата отговаря на критериите за учебна база. В състава на експертната комисия се включват експерти, които са преминали обучение и притежават сертификат за оценяване възможностите на лечебните заведения да провеждат дейностите. Минималният състав на експертната комисия включва лекар (лекар по дентална медицина), юрист и икономист, а на експертната комисия за проверка на индивидуална или групова практика за първична медицинска помощ – само лекар.

 

Одобрение или отказ на ЛЗ ще дава

консултативен съвет към министъра на здравеопазването. Той е от 13 членове. В състава му влизат петима представители на Министерството на здравеопазването (МЗ), двама на Българския лекарски съюз (БЛС) и по един  на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" (ИАМН), Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Българския зъболекарски съюз (БЗС), Българския фармацевтичен съюз (БФС), Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и на представителните организации за защита правата на пациентите.

В 5-дневен срок от приключване работата

на експертната комисия, председателят й представя на ръководителя на кандидатстващото лечебно заведение съставения доклад и проект на решение. В 3-дневен срок от получаването на доклада и проекта на решение ръководителят на кандидатстващото лечебно заведение представя писмено становище по тях. Министърът на здравеопазването или оправомощен от него заместник-министър издава заповед, с която одобрява или мотивирано отказва да одобри лечебното заведение за извършване на обучителната дейност. За да бъде одобрена една клиника за учебна база, то тя ще трябва да е закупила или придобила нова техника през последните 5 години.

Освен това болниците, които

ще осъществяват обучение, се предвижда да имат минимум второ ниво на компетентност,  „не по-малко от 30% от преминалите болни да са със заболявания, лечението на които изисква второ и по-високо ниво на компетентност, както и използваемостта на леглата да не е по-малка от 70% през последните 12 месеца. Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

Ако за година семеен живот не се получи бебе, трябва да се потърси репродуктивен специалист, препоръчва д-р Димитров
1 2 3 4 5 ... 219 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020