здравеопазване

Основният пакет от дейности готов

19-11-2019 12:42
Clinica.bg

press@clinica.bg
Основният пакет от дейности готовФинансовите средства за прилагането на наредбата са в размер на 4 454 млн. лв
Министерство на здравеопазването публикува Наредбата, която определя основния пакет от дейности, гарантирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Финансовите средства за прилагането на наредбата са в размер на 4 454 млн. лева.
Разработеният проект на наредба предвижда пакет от дейности, които се осъществяват в извънболничната помощ - първична, специализирана и дентална. Идеята е този пакет да гарантира своевременен достъп на населението до качествена медицинска помощ. В Наредбата акцент е поставен върху профилактиката и промоцията на здравето, мотивират се от ведомството.

 

За това личните лекари се задължават

да информират пациентите си за предстоящите профилактични прегледи. Джипитата трябва да се обадят по телефона, да изпратят съобщение, писмо или пък да напишат на общодостъпно място в лечебното заведение, кога е планувана профилактиката. За лицата над 18 години от рискови групи, е предвидено извършване на оценка на рисковите фактори и вредни навици, водещи до увреждане на здравето, както и насочване по преценка на общопрактикуващия лекар за преглед при лекар специалист по профила на заболяването, за което има установен риск.

В пакета влизат още

оказване на медицинска помощ в дома на пациента по преценка на личния лекар и дейности по оказване на медицинска помощ при спешни състояния и поддържане на жизнените функции на територията на лечебното заведение до пристигане на екип на център за спешна медицинска помощ или хоспитализация на пациента. Очакваните финансови средства за прилагане на наредбата съобразно приетия на първо четене от НС проект на бюджет на НЗОК за 2020 г. са завишени в сравнение с 2018 и 2019 г. Със 17,9 % и 8%., то съответно може да се очаква увеличение както на обема здравни дейности включени в наредбата в частта за Първична извънболнична медицинска помощ, така и на техните стойности. Очакваните финансови средства за прилагане на наредбата в частта за Специализирана извънболнична медицинска помощ са в размер на отчетените и заплатени дейности по бюджета на НЗОК за 2018 г. – 310,9 млн. лв. В рамките на тези финансови средства се очаква да се осъществянт най-малко 41,9 млн. броя дейности специализирана извънболнична медицинска помощ.

Освен това става ясно , че

в пакета „Специализирана извънболнична помощ" са включени и медикодиагностични дейности, като прогнозния общ брой е около 21,3 млн. броя медикодиагностични изследвания за осигуряване на диагностичния процес и диспансерното наблюдение. В приетия на първо четене от Народното събрание проект на бюджет на НЗОК за 2020 г. средствата за специализирана извънболнична медицинска помощ и медико диагностична дейност са завишени в сравнение с 2018 и 2019 г. с 15,5 % и 5,4., то съответно може да се очаква ръсте както на обема здравни дейности включени в наредбата в частта за Специализирана извънболнична медицинска помощ, така и на техните стойности.

Разработеният проект на наредбата

предвижда дейностите в болничната помощ да се осъществяват в рамките на клинични пътеки, клинични процедури и амбулаторни процедури. Като документът описва като точно се разбира под всеки един от тези термини. За разлика от клиничната пътека, клиничната процедура включва дейности с продължителност до 24 часа, които се предоставят на пациентите в рамките на техния болничен престой. В случаите на необходимост от продължаващо наблюдение на пациентите и/или при наличие на медицински риск от настъпване на усложнения от проведената процедура, наредбата предвижда възможността пациентът да продължи престоя си в лечебното заведение след проведена амбулаторна процедура до отпадане на необходимостта от наблюдение или липса на риск от усложнения.

Освен това изрично е записано, че

всяка клинична пътека с престой до 3 дни да може да бъде изпълнена и приключена като амбулаторна процедура. За целта обаче пациента трябва да има не по-малко от 12 часа престой в лечебното заведение по клиничната пътека. Освен това е нужда по да са изпълнени всички задължителни дейности по самата КП и да са налице всички условия за дехоспитализация, като лекуващия лекар чрез писмена оценка обосновава липсата на медицински риск от приключването на дейността по клиничната пътека.

Незабавен прием в лечебно заведение

Изискват клиничните пътеки, свързани с детско и майчино здравеопазване (бременност, раждане, грижи за новородени деца), заболявания, определени като социално значими – кардиологични, онкологични, неврологични, на дихателната система, на храносмилателната система, както и заболявания и състояния, които предполагат спешен или непосредствен прием – животозастрашаващи състояния, остри заболявания, травматични, инфекциозни, както и изострени хронични заболявания. В проекта са заложени и изисквания за комплексно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания. Наредбата предвижда отделна амбулаторна процедура, в обхвата на която са включени дейности по разработване на план за комплексно лечение на пациентите с онкологични заболявания, включващ всички необходими специфични методи на лечение – химиотерапия, лъчетерапия, нуклеарна медицина, както и дейности, свързани с оперативно и консервативно лечение на усложненията и диспансерно наблюдение.

С проекта на наредбата за определяне на пакета

от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, е прецизирана медицинската и дентална помощ, закупувана от НЗОК, като е гарантирано оптимално необходимото време за лечение в зависимост от развитието, тежестта и остротата на съответното заболяване в условията на комплексни грижи. С прилагането на наредбата се очаква oа намалеят преките плащания от страна на пациентитее посочено в мотивите към документа. Тъй като цените на дейностите се договарят от партньорите по НРД, а не се определят от министъра на здравеопазването, разчетите за финансовите средства, необходими за прилагането на наредбата за периода на нейното действие (първият от които е 2020 г.), са в съответствие с параметрите на разходите за здравноосигурителни плащания в приетия на първо четене от НС проект на Закон за бюджета на НЗОК за 2020 г. – 4 454 млн. лв. Срокът на обсъждането на Наредбата е 14 дни. Наредбата може да видите ТУК.Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

Ако за година семеен живот не се получи бебе, трябва да се потърси репродуктивен специалист, препоръчва д-р Димитров
1 2 3 4 5 ... 219 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020