мерки

Пациенти ще сертифицират болници

18-11-2019 12:54
Clinica.bg

press@clinica.bg
Пациенти ще сертифицират болнициСпециален сайт ще дава информация за лечебните заведения по области и специалности
Пациентски организации ще сертифицира болници по десет критерия. В коалицията „Добра болница" влизат Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), пациентски организации „Заедно с теб", Сдружение за развитие на българското здравеопазване и Дара хелп. Целта е болните да се ориентират бързо къде е най-добре да се лекуват.
Сертификатите ще се издават веднъж годишно само на лечебни заведения, които покриват и десетте критерия. Имат интернет сайт с посочени адреси, телефони и ръководството, осигурен безплатен достъп до wi-fi за пациентите, публикуване на имената и специалностите на лекарите, на цените на медицинските услуги, образец на Информирано съгласие. Необходимо е също на сайта на болницата да има и публикувана процедура за жалби и оплаквания, утвърдена процедура за борба с болката, данни за смъртността през последната година, данни за вътреболничните инфекции и данни за непланирани повторни операции.

 

„Положихме усилия да изберем

 

подходящи критерии, по които ние като коалиция от организации, да оценим болниците. Нашата оценка се базира на публично достъпна информация и това до колко една болница е отворена към пациента. Няма да оценяваме как работи тя, а каква информация е публикувала на сайта си", каза д-р Стойчо Кацаров, председател на ЦЗПЗ. „Има болници, които нямат дори интернет сайт и няма никаква информация за тях, освен регистрите в МЗ", допълни той.

По думите данните за смъртността за последната година са нужни, за да може пациентът да направи информиран избор. „Ние не правим оценка дали смъртните случаи в болницата са много или малко, а дали са публикувани или не. Нивата на вътреболничните инфекции са важни по същата причина. Идеята на тази статистика е пациента да избира. Това е медико-статистическа информация, която не трябва да се крие. Ние като потребители биха искали да знаем", каза още д-р Кацаров.

 

„Смятаме, че всяка една добра болница

 

би трябвало с лекота да публикува всичките тези неща. Болницата, която е покрила всички критерии ще получи всички 5 звезди и ще я сертифицираме като добра болница от гледна точка на пациентите. Инициативата не е насочено срещу лечебните заведения, напротив ние ще се радваме, ако всяка една болница отговори на критериите, защото това ще постави българското здравеопазване на съвсем друго ниво", допълни д-р Кацаров.

Инициативата :"Добра болница" е една прозрачна процедура, която всеки може да отвори. има 10 ясни критерия и всеки може да види изпълнени ли са те. Мисля, че коректните болници ще го приемат като добра възможност реклама. Наистина е време за това. – каза Пенка Георгиева от Пациентска организация „ Заедно с теб"
Невена Манолова от „ Дара Хелп" допълни: „За мен през всичките години през които работя с пациенти най-важното е било пациента да е информиран. Добри болници" е добра и иновативна за България инициатива.

 

Оценките и въпросите са обективни

 

и обхващат безопасността на болницата в която отиваме да се лекуваме. Вътреболничните инфекции повторните операции са свързани с безопасността. Другото, за което малко се говори за правата на пациентите. Финансовия аспект също е засегнат във въпросите – всеки от нас да може да си направи информиран избор за това, което би следвало да заплати. Битовите условия и екипа също са важни.
Създали сме възможност пациентите да изразяват мнение. Това до голяма степен е субективно, но подкрепено със снимки става една реална информация за условия в болниците."

На сайта https://www.goodhospital.bg/ Болниците могат да бъдат избирани по области, по специалности, по име.Виртуална реалност в помощ на деца с церебрална парализа

Виртуална реалност в помощ на деца с церебрална парализа

Новото оборудване е осигурено от Малтийския орден и вече е инсталирано в "Света София"
БЛС иска отпадане на лимитите за легла

БЛС иска отпадане на лимитите за легла

Това да се случва при условие, че болницата няма преразход, настоява съсловната организация
Въвеждат норма за 27 опасни вещества

Въвеждат норма за 27 опасни вещества

За 9 от тях до момента в националното ни законодателство не е имало въведени гранични стойности за професионална експозиция
Ново заявление за пренасяне на покойник

Ново заявление за пренасяне на покойник

С него се дава съгласие Регионална здравна инспекция да обработва, съхранява и архивира личните данни на заявителя
Никой не е водил дебати да затруднява хронично болните хора

Никой не е водил дебати да затруднява хронично болните хора

Текстът който предизвика напрежение не беше обсъждан на ниво надзорни съвети или управител на НЗОК с представители на ръководството на БЛС
322 медици са обучени по ПУЛСС

322 медици са обучени по ПУЛСС

Проектът се финансира с европейски средства, припомнят от МЗ
НЗОК се разплаща с чуждите каси

НЗОК се разплаща с чуждите каси

До края на годината ще изчистим просрочията, каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева
Средно 14% ръст за 251 пътеките (ОБНОВЕНА)

Средно 14% ръст за 251 пътеките (ОБНОВЕНА)

БЛС се разбра с НЗОК за лекарствата на хронично болните, няма да има ощетени пациенти
По-високи цени за интензивна грижа

По-високи цени за интензивна грижа

Промяната ще засегне отделенията в КАИЛ и ОАРИЛ, в които са най-тежко болните, казва д-р Иван Маджаров
НЗОК: Няма да има ощетени пациенти

НЗОК: Няма да има ощетени пациенти

На 13 декември НС на НЗОК ще разгледа проект на НРД 2020 - 2022,изготвен в резултат на двустранните преговори с БЛС, обясниха от институцията
1 2 3 4 5 ... 188 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019