мерки

Пациенти ще сертифицират болници

18-11-2019 12:54
Clinica.bg

press@clinica.bg
Пациенти ще сертифицират болнициСпециален сайт ще дава информация за лечебните заведения по области и специалности
Пациентски организации ще сертифицира болници по десет критерия. В коалицията „Добра болница" влизат Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), пациентски организации „Заедно с теб", Сдружение за развитие на българското здравеопазване и Дара хелп. Целта е болните да се ориентират бързо къде е най-добре да се лекуват.
Сертификатите ще се издават веднъж годишно само на лечебни заведения, които покриват и десетте критерия. Имат интернет сайт с посочени адреси, телефони и ръководството, осигурен безплатен достъп до wi-fi за пациентите, публикуване на имената и специалностите на лекарите, на цените на медицинските услуги, образец на Информирано съгласие. Необходимо е също на сайта на болницата да има и публикувана процедура за жалби и оплаквания, утвърдена процедура за борба с болката, данни за смъртността през последната година, данни за вътреболничните инфекции и данни за непланирани повторни операции.

 

„Положихме усилия да изберем

 

подходящи критерии, по които ние като коалиция от организации, да оценим болниците. Нашата оценка се базира на публично достъпна информация и това до колко една болница е отворена към пациента. Няма да оценяваме как работи тя, а каква информация е публикувала на сайта си", каза д-р Стойчо Кацаров, председател на ЦЗПЗ. „Има болници, които нямат дори интернет сайт и няма никаква информация за тях, освен регистрите в МЗ", допълни той.

По думите данните за смъртността за последната година са нужни, за да може пациентът да направи информиран избор. „Ние не правим оценка дали смъртните случаи в болницата са много или малко, а дали са публикувани или не. Нивата на вътреболничните инфекции са важни по същата причина. Идеята на тази статистика е пациента да избира. Това е медико-статистическа информация, която не трябва да се крие. Ние като потребители биха искали да знаем", каза още д-р Кацаров.

 

„Смятаме, че всяка една добра болница

 

би трябвало с лекота да публикува всичките тези неща. Болницата, която е покрила всички критерии ще получи всички 5 звезди и ще я сертифицираме като добра болница от гледна точка на пациентите. Инициативата не е насочено срещу лечебните заведения, напротив ние ще се радваме, ако всяка една болница отговори на критериите, защото това ще постави българското здравеопазване на съвсем друго ниво", допълни д-р Кацаров.

Инициативата :"Добра болница" е една прозрачна процедура, която всеки може да отвори. има 10 ясни критерия и всеки може да види изпълнени ли са те. Мисля, че коректните болници ще го приемат като добра възможност реклама. Наистина е време за това. – каза Пенка Георгиева от Пациентска организация „ Заедно с теб"
Невена Манолова от „ Дара Хелп" допълни: „За мен през всичките години през които работя с пациенти най-важното е било пациента да е информиран. Добри болници" е добра и иновативна за България инициатива.

 

Оценките и въпросите са обективни

 

и обхващат безопасността на болницата в която отиваме да се лекуваме. Вътреболничните инфекции повторните операции са свързани с безопасността. Другото, за което малко се говори за правата на пациентите. Финансовия аспект също е засегнат във въпросите – всеки от нас да може да си направи информиран избор за това, което би следвало да заплати. Битовите условия и екипа също са важни.
Създали сме възможност пациентите да изразяват мнение. Това до голяма степен е субективно, но подкрепено със снимки става една реална информация за условия в болниците."

На сайта https://www.goodhospital.bg/ Болниците могат да бъдат избирани по области, по специалности, по име.2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г.

2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г.

По-малко пациенти са получавали медикаменти за домашно лечение
БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД

Съсловната организация иска увеличаване на клиничната пътека за лечението
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Над 74% от парите на фонда са отишли за болници и лекарства

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
1 2 3 4 5 ... 221 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябват ли по-строги мерки за КОВИД-19?

Юли 2020