водеща тема

Лекари извършили чудо търсят помощ за пациент

15-11-2019 14:59
Въпреки че е инвалид, Божидар нито за секунда не е спирал да работи и да се грижи за прехраната на семейството си, казва д-р Емануил НайденовЛекари извършили чудо търсят помощ за пациент
Clinica.bg

press@clinica.bg
Лекари от УМБАЛ „Св. Иван Рилски" спасяват 41 годишен пациент с 1 килограмов тумор в мозъка. Те извършват уникална за страната операция, която продължила 8 часа. Пациентът е спасен, а лекарите извършили чудото търсят помощ за пациента си.
Д-р Емануил Найденов е главният герой в историята на 41 годишния Божидар, на когото лекарите вадят от мозъка огромен тумор. Днес медикът апелира към всички, които имат възможност, да помогнат на семейството на Божидар. Защото независимо от успеха на операцията, той още дълго време ще трябва да се възстановява. До сега макар и инвалид, Божидар нито за секунда не е спирал да работи и да се грижи за прехраната на семейството си.

 

Неговата история е достойна за филм

Божидар от години страда от главоболие. Първоначално не обръща внимание на болката, докато преди две години главоболието става непоносимо. Освен нето се появява отпадналост, зрението драстично намалява, а главата му видимо се деформира. За всички е видимо, че мъжът има сериозен здравословен проблем. Въпреки това той нито има диагноза, нито пък правилно лечение, докато не попада в болница „Св. Иван Рилски".

Случаят на Божидар поражда някои тревожни

въпроси. Как е възможно това да се допусне в България, която е една европейска страна, член на ЕС. Явно е, че в системата има големи пропуски, коментира д-р Найденов. Според доц. Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия, за да добие тези размери, туморът се е развивал поне 10 години и е странно как не е бил дигностициран досега. Той призна, че в Клиниката тепърва ще умуват как да възстановят разходите си от сложната интервенция, тъй като случаят е казуистика и няма как да бъде обхванат от стандартните пътеки по Здравна каса.

Божидар и съпругата му са инвалиди

Железният човек , както го нарича синът му, е преминал много изпитания през живота си, до последно работи, за да се грижи за семейството си. Бил е за пример на своето дете, което таз

и година е първокласник. Точно заради него Божидар трябва да живее. В това са убедени и специалистите в УМБАЛ „Св. Иван Рилски", които приемат предизвикателство да направят изключително рискована операция. „От самото начало бях наясно, че толкова сложна интервенция не е по силите на един човек", обяснява неврохирургът д-р Емануил Найденов. Затова в болницата е свикан мултидисциплинарен екип, който дълго обсъжда случая. Подобни казуси, с толкова голям тумор и с изключително сложна локализация, има само няколко в света. Очевидно е, че не могат да се осланят на натрупаната практика, ще трябва да заложат на медицинската си интуиция. Избират нов подход, като се надяват това значително да ограничи кръвозагубата.

Първоначално извършват селективно запушване

на голяма част от хранещите съдове на тумора, под високотехнологичен рентгенов и термографски контрол. „Основното предизвикателство беше големината на тумора и неговата анатомична форма. Ако се маха целият тумор, кръвозагубата би била несъвместима с живота. Затова направихме емболизация на лезията, с която запушихме повечето съдове, които я захранват с кръв", обясни доц. Сираков, който е извършил първата част от интервенцията. Няколко дни след емболизацията лекарите пристъпват към самото отстраняване на лезията.

По време на продължилата цял ден операция,

пациентът губи два литра кръв, на няколко пъти е между живота и смъртта. Той е на ръба на хиповолемичен шок (животозастрашаващо състояние в следствие на голямата кръвозагуба), успешно овладян от анестезиологичния екип. Ранният следоперативен период е тежък, но Железният човек не се предава! Вече се храни сам. В момента провежда активна рехабилитация, започва да сяда и да се изправя до леглото. Най-страшното вече е минало и лекарите са оптимисти, че до седмица-две Божидар ще бъде изписан от УМБАЛ „Св. Иван Рилски". След това ще бъде наблюдаван в продължение поне на година. Зад медицинското чудо стоят лекарите д-р Емануил Найденов - неврохирург, доц. Станимир Сираков – неврорентгенолог, д-р Марин Пенков – неврорентгенолог и д-р Любомир Падарски – анестезиолог. Сега младият мъж няма да може да работи. За това неврохирургът д-р Найденов, апелира към всички, които имат възможност, да помогнат на семейството на мъжа.


А това е дарителската сметка на Божидар:

Дарителска банкова сметка в ООБ: Божидар Етрополски
BG16 UBBS 8448 4010 5014 13BIC / SWIFT: UBBSBGSF


Добрите думи дават сили на медиците

Добрите думи дават сили на медиците

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Денят, в който благодарим на хората в бяло за това, че отдават силите си за своите пациенти. Как специалистите по здравни грижи ще посрещнат празника, какви са очакванията им от обществото и управляващите, попитахме Милка Василева, председател на БАПЗГ.
Българската Коледа създава радост

Българската Коледа създава радост

Вярвам в дарителската кампания, защото виждам с очите си ползата от нея, казва проф. Слънчева
Специалисти призовават за Национален раков план

Специалисти призовават за Национален раков план

Инсталация от живи дръвчета в метрото подканя да се замислим за тежкото заболяване и да вземем мерки навреме
Светлината от телефоните разболява очите

Светлината от телефоните разболява очите

Катарактата се среща при възрастни хора, но може да се появи и в по-ранна възраст около 45 години, каза д-р Христозов
Лимфомите - заболяване на имунокомпетентните клетки

Лимфомите - заболяване на имунокомпетентните клетки

Над 250 са пациентите с това заболяване, които се лекуват в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" , каза д-р Александър Йорданов
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ