Медицина

Диабетът води до бъбречна недостатъчност

02-11-2016 07:30
Най-сериозните проблеми в нефрологията са гломерулонефритите, казва проф. Райна РобеваДиабетът води до бъбречна недостатъчност
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Новата клиника по нефрология към Военномедицинска академия отвори врати на 1 ноември. Кои са основните цели, които си поставя нейният екип, какви заболявания ще се лекуват там, попитахме нейният ръководител проф. Райна Робева.
Близо 10-12% от населението в световен мащаб страда от т. нар. хронично бъбречно заболяване. Именно ранното му откриване е предпоставка за по-доброто лечение на пациента, смята проф. Робева.

Най-сериозната патология в нефрологията са гломерулонефритите или имунните бъбречни заболявания. Те могат да засегнат хора на различни възрасти. Една част от тях водят до появата на отоци и това може да бъде сигнал за човека, че има някакъв проблем. Друга част от тях обаче протичат много неусетно и с някои симптоми, които се откриват само при случаен преглед. Ето защо ранната диагностика е много важна.

                  ВИЗИТКА


Проф. д-р Райна Робева оглавява клиниката по нефрология във ВМА. Тя е завършила Медицинския университет в София. Има три специалности – вътрешни болести, нефрология и клинична фармакология, две специализации във Франция.

 

Работи от над 30 г., а и като преподавател. През 2014-2015 г. е национален консултант по нефрология. Има много публикации, включително и в чуждестранни медицински издания.

Бъбречната недостатъчност и всичките нейни усложнения също са сред диагнозите, за които лечение може да намерите в клиниката по нефрология във ВМА. „Тя е синдром, нещо като изход, краен етап от повечето бъбречни болести. Не всяка обаче достига до бъбречна недостатъчност, но винаги има първопричина. Напоследък тенденцията е все повече диабетици да достигат до състоянието на бъбречна недостатъчност, което налага и съответните комплексни грижи за този тип пациенти. Крайните фази на болестта са свързани с много усложнения. Освен ацидоза, пациентът може да има и хиперкалиемия, тежка анемия, костни увреждания, стомашно-чревни, сърдечно-съдови усложнения, тежка хипертония. Всичко това е трудно за овладяване, обяснява проф. Робева.

Диабетиците са хората, които са с най-голям риск от развиване на болестта. От една страна диабетът води до бъбречно увреждане, от друга част от нашите пациенти, лекувани с имуносупресивна терапия и кортикостероиди развиват вторичен диабет, с който се влиза в един омагьосан кръг. Ние сме длъжни да се съобразим с тези особености при избора на терапия, казва началникът на клиниката. „Когато едно заболяване е или неадекватно лекувано или е не на време разпознато, то води до бъбречна недостатъчност. Колкото в по-късен стадий бъде открита тя, толкова по-тежко е лечението, тогава болният става неработоспособен и то трайно, особено като премине на диализа", добавя още тя.

Уроинфекциите също са често срещани бъбречни заболявания сред пациентите. „При нас попадат тежките и трудно лечими инфекции, които имат някакво друго основание за множеството рецидиви и тежестта на болестния процес. Това са и диабетици с уронфекции, които могат да протекат под формата на сепсис, хора с камъни в бъбреците и такива, които имат някакви тежки заболявания, било непластични и имунни", обяснява проф. Робева. Инфекциите, които са многократно лекувани, изискват специален набор от антибиотици и конкретни умения от страна на специалиста при подбора им. „Социалната значимост на заболяването е голяма, тъй като понякога хората, страдащи от него, не могат да бъдат трайно излекувани. Има случаи, в които се оправя една инфекция, след това за много кратко време тя рецидивира и микроорганизмите стават все по-резистентни", смята нефрологът.

Има няколко вида уроинфекции в зависимост от мястото на отделителната система, което е поразено от инфекциозният ген. Циститите се проявяват с често уриниране, парене, болка. Понякога хората не взимат адекватни мерки и започват други прояви като по-високи температури- над 37,5 градуса, а също така и болки в кръста", казва още проф. Робева. За щастие много от по-леките уроинфекции могат да бъдат открити още при общопрактикуващия лекар и да не се наложи посещение на клиниката. Това обаче не винаги се случва, защото доста пациенти се лекуват своеволно и по този начин усложняват диагнозата си. „Преди години бях срещнала в едно голямо медицинско списание заглавие, което гласеше, че антибиотиците не са аспирин и не всяка температура се лекува с тях. Аз бих казала, че преди да се предприеме лечение с антибиотик, пациентът трябва да потърси съвет от личния си лекар и вече той да го насочи към специалист, ако е необходимо", съветва специалистът от ВМА.

Задачата на всички нефролози е ранното откриване на болестите, за да може пациентът никога да не достигне до бъбречна недостатъчност. Ако болният обаче бъде открит в по-късните етапи на заболяването, тогава само може да се прогресията му, тоест да се забави с няколко години достигането на пациента до диализа.

„Хората у нас не са достатъчно информирани за бъбречните заболявания, въпреки че цялата нефрологична общност в България полага големи усилия в тази посока. Информацията в интернет е много обща и когато до нея достигне човек, който не е медицински образован, може да си направи погрешни заключения за собственото си заболяване. Аз лично смятам, че по-добрият вариант е когато пациентът почерпи сведения от компетентните хора", заключва шефът на новата клиника по нефрология.

КЛИНИКАТА

 

                                                       ЕКИП
В Клиниката по нефрология към ВМА работят 7 лекари, които са специалисти по нефрология. Четирима от тях са и със специалност по вътрешни болести, а други двама притежават и военномедицинска специалност.

 

АПАРАТУРА

Клиниката разполага с модерна апаратура. Има оборудвана зала за осъществяване на бъбречни биопсии под ехографски контрол с целия необходим инструментариум.

 

СТРУКТУРА

Клиниката има капацитет от 30 легла, по три в помещение. Стаите са с модерно обзавеждане, собствен санитарен възел, климатик и безплатен телевизор.

 Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

У нас тази диагноза е на първо място като причина за смърт от всички онкологични заболявания при мъжете и на трето при жените, казва проф. Светлана Христова

Недоносените деца са рискови за инфекции

Недоносените деца са рискови за инфекции

Респираторно-синцитиалният вирус подвежда родителите, че става дума за тривиална настинка, а може да доведе до тежки пневномии, казва доц. Ралица Георгиева
Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Пандемията ни показа, че е нужно обществото да има по-голямо доверие на лекарите, тогава ще можам да защитим не само себе си, но и нашите близки и приятели, казва чл.-кор. проф. Цветалина Танкова
Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Рискът от нова инфекция е 5% до три месеца след първото заболяване, като нараства до 50% след 17 месеца

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Скрининг сред рисковите групи ще открие повече хора, на които може да бъде предоставено своевременно лечение, казва проф. Здравко Каменов
Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Операцията се прави за първи път в България и ще се извърши в УМБАЛ „Св. Екатерина", съобщи проф. Генчо Начев

Забравата издава Алцхаймер

Забравата издава Алцхаймер

Музиката, упражненията, диетата и ангажираността на ума помагат в борбата с болестта, казва д-р Костис Прускас от Блокс Здравни и социални грижи

Германски топ лекар оперира у нас

Германски топ лекар оперира у нас

Проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков извършиха първата съвместна интервенция в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", известният специалист от чужбина отказа хонорар
Действай бързо! Инсултът не чака!

Действай бързо! Инсултът не чака!

Ако симптомите бъдат открити и лечението започне навреме, процесът на „умиране" на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен, казва акад. Иван Миланов

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Разписване план стъпка по стъпка как да става ранната диагностика, казва проф. Красимир Антонов
1 2 3 4 5 ... 48 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ