лица

Когато чертаеш бъдещето си със спортна страст

15-11-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Когато чертаеш бъдещето си със спортна страстАз може би съм единственият лекар, който всеки ден ходи на работа със сак пълен с кутии с храна и с учебници, казва д-р Валентин Иванов
Това е д-р Валентин Иванов. Той е специализант в клиниката по хирургия в УМБАЛ „Каспела". Освен това е асистент в МУ- Пловдив, в Медицинския симулационен тренировъчен център. Когато казваме иновации в преподаването или високотехнологично обучение – точно те се прилагат ежедневно от младия асистент, истински обичан от будните студенти-медици. За него като преподавател виртуалната реалност е истинското предизвикателство. Срещам го между ангажиментите в болницата и го моля за няколко минути, за разговор. Той се съгласява. От срещата с него разбирам, че ще ви представя един изключително вдъхновяващ, борбен и добре организиран млад човек.
Д-р Иванов е от лекарска фамилия. И двамата му родители са медици с авторитет, не само в Пловдив, но и извън него. Майка му е офталмолог и прави очни операции, а баща му е хирург-онколог. Затова може би, не му е било трудно да избере към какво професионално поприще да се насочи. „Хирургията беше звездата, която ме водеше. Заради нея по-скоро записах медицина. И до края на следването желанието и интересът да й се посветя не се промениха", казва медикът.

 

Валентин има брат - Калин Иванов

Той е доцент по фармация в медицински университет. Като деца са слушали разговорите на родителите си. А те са били все около медицината. Така магията да помагаш на другите, уважението към опита и отговорността на лекаря, са впечатлявали ежедневно момчетата. Валентин завършва френската гимназия в Пловдив. За един бъдещ медик много важни са били оценките по химия и биология от гимназията. Така освен да трупа знания и да се бори за отличен успех по тези предмети е трябвало да усвоява и чужд език. За да бъде на ниво и да приложи на практика езиковите знания, семейството е пътувало в чужбина през летните ваканции. Първата екскурзия естествено е била до Италия, Рим, а след това и Франция. За кандидат-студентските изпити Валентин се подготвя брилянтно. Приет е седми по успех от всички кандидатствали медицина в МУ-Пловдив.

Като студент записва езиков курс

за да вземе сертификат за владеене на английски и френски език. Тогава, по време на упражненията, пред него изникват въпросите за професионална реализация зад граница. И точно тогава си дава ясния отговор, че няма да го направи, поне засега. Дава си сметка и за друго, че у нас лекарите нито са добре овъзмездени, нито пък по-достойнство ценени. Но без тях никой не може да мине през трудните моменти от живота. А това е достатъчно да компенсира негативите. „Имах шанса да живея с двама родители в едно хубаво семейство. Нито майка ми, нито баща ми са били от лекарски семейства, а са успели сами да се докажат и да спечелят уважение, защото са много добри специалисти. Ежедневно са ни показвали, че нещата могат да се случват и то повече от добре", уточнява той.

Валентин среща любовта на живота си

и вече заедно преследват мечтите си. А неговата най-голяма мечта предстои в средата на януари да стане факт. Двамата с Гергина ще станат родители. Съпругата на д-р Иванов също е лекар. Тя специализира ендокринология. Вкъщи част от темите за разговор са пациентите, болестите и иновациите в медицинската наука. Оказва се обаче, че спортът е другата нишка, която здраво свързва семейството. Д-р Иванов споделя, че още от малък е активен спортист. 8 години се е занимавал с окинава-карате. „Няколко месеца съм спортувал кикбокс, тенис също 8 години. Но от както започнах работа единственото ми хоби е фитнеса, защото за активен спорт нямам време", казва той.

В залата влиза поне 4 пъти седмично

Така и започва денят му, със спорт. Разказва ми, че става сутрин в 5 и 20 часа, за да може да тренира, а след това да отиде в болницата. Храни се здравословно и се шегува, че е единственият в лечебното заведение, който ходи на работа със сак, пълен с кутии с храна и с учебници. След дългият работен ден, вкъщи чете защото подготвя дисертация. „Не ми остава, за жалост, време за художествена литература, защото ако искаме да сме в крак с новостите в медицината трябва да се чете много и то специализирана литература", уточнява д-р Иванов. Казва, че времето му е строго разчертано и от план-графика не изпадат ангажименти, а обикновено се допълват нови.

Думата ваканция свързва със

спокойствие. Намира го не на морския бряг, а в планината. Разбира се избира да почива там, където е възможно да спортува, напомня д-р Иванов. „С жена ми, когато ходим на почивка винаги търсим къде да спортуваме, а ако няма такова място, ние намираме", категоричен е той. Казва, че до пет години с него се очаква да се случат доста неща. Първото е да стане баща. После да завърши специализация по хирургия. Да защити дисертация в МУ-Пловдив. Също така догодина започва да изучава здравен мениджмът, както и да намери време за курсовете по хирургия на рака на гърдата, които вече е набелязъл. Днес обаче, д-р Иванов може да се похвали, че добавил още една година към житейския си път.
Нашият екип му честити празника и му желае здраве, за да сбъдва мечтите си!За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020