Ревматология

Синдром на Райтер мъчи ставите

03-11-2016 07:18
Болестта поваля по-често младите мъже, казва проф. Златимир Коларов.Синдром на Райтер мъчи ставите
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
По време на Първата световна война, през 1918 г., немският военен лекар Ханс Райтер лекува в България един немски лейтенант от артрит, появил се няколко седмици след преболедуване от дизентерия. Артритът е бил при­дружен от възпаление на пикочо-половата система и на очите. След това лекарят наблюдава подобни прояви и при други немски войници, които са се сражавали на Балканския полуостров, и описва ставните, очните, пикочо-поло­ви­те и стомашно-чревните симптоми като самостоятелна болестна единица. По-късно в негова чест болестта е наречена Синдром на Райтер. Това разказва ревматологът проф. Златимир Коларов, като пояснява, че възпали­телното ставно заболяване е лечимо.
Синдромът на Райтер може да се появи от 2 до 3 седмици след стомашно-чревна, пикочо-полова и по-рядко – белодробна инфекция. Това го определя като реактивен артрит – ставна реакция на предхождаща инфекция. От него боледуват по-често мъжете в млада възраст. В миналото съотношението мъже:жени е било 20:1, сега е 6-8:1. Тези данни променят традиционното схващане, че синдромът на Райтер е болест предимно на силния пол, казва професорът. Една от причините за по-рядкото диагностициране на болестта при жените е трудността при поставянето на сигурна диагноза на пикочо-половите инфекции, замаскирани от често среща­ните невинни течения при настинки, стрес и др.
Визитка

Проф. Златимир Коларов е ревматолог в столичната болница „Св. Иван Рилски. Роден е през 1954 г. в София. През 1980 г. завършва Медицинския университет в София. Десет години работи в различни градове на страната – Бяла Слатина, Пазарджик и Пловдив като лекар и асистент по вътрешни болести. Сега е професор в Клиниката по ревматология на МУ София. Автор е на повече от 485 научни труда.


Болестта се характеризира с „триадата" на Райтер:


– предшестваща остра диария или уретрит при мъжете;


– възпаление на 1-4 стави предимно на краката и/или по-рядко на ръцете;


– конюнктивит (възпаление на очите);


Болестта на Райтер може да се съчетава със спондилит (възпаление на гръбнака) и сакроилиит (възпаление на сакроилиачните стави, които са между опашната и тазовите кости). Тя може да се появи след инфекция на стомашно-чревния тракт, уточнява проф. Коларов.

Най-честите причинители на тази форма са

бактериите салмонела, шигела и др. инфекциозни причинители на остри диарии. Рискови са и пикочо-половите инфекции, като най-честите причинители на тази форма са микробите хламидия трахоматис, причинителя на гонореята (трипера) и др.

Заболяването е сериозно и хронифицирането на инфекцията може да се превърне в една от причините за стерилитета при жената. При малък процент от случаите болестта може да се причини от хламидия пневмоние – микроорганизъм, сходен с хламидия трахоматис. За разлика от нея се предава по въздушно-капков път, развива се във въздухоносните пъ­тища и белия дроб, и причинява т.нар. интерстициална хламидийна пневмония, продължава обясненията проф. Златимир Коларов.

Добрата новина е, че

Синдромът на Райтер се развива при 1-4%

от инфектираните. Останалите 96-99%, въпреки контакта с инфекцията остават здрави. Това е косвено доказателство, че появата на болестта се предопределя и от други фактори, а не само от инфекциозния причинител. Уместно е да се отбележи, че при синдрома на Райтер инфекцията е извън и далече от опорно-двигателния апарат (стомашно-чрев­на­та или пикочо-половата система), а реакцията е в ставите, допълва ревматологът.


Типични за синдрома на Райтер са най-разнообразни

възпаления като се започне от стомаха и червата, или на пикочо-половата система, и се премине през яйчниците и матката при жените, на ставите, за да се стигне дори до конюнктивит.

В началните стадии възпалението е причината за болката, сковаността и намаления размер на движение в различните отдели на гръбнака и тежестта и болката ниско в таза. При забавено диагностициране и неправилно лечение болестта хронифицира и промените напредват, предупреждава проф. Коларов.


Стига се до деформиране и сковаване на ставите

на ръцете и краката или на гръбнака. Но при правилно лечение болните оздравяват напълно. Затова специалистът препоръчва, ако след някоя от споменатите инфекции почувствате силни болки в ставите, веднага потърсете медицинска помощ.

Клиничната картина на синдрома на Райтер е характерна и не поставя сериозни диагностични трудности. Лечението е с антибиотици, но те задължително трябва да са предписани от ревматолог, защото самолечението крие сериозен риск от допълнително увреждане на здравето, категопичен е проф. Коларов. В повечето случаи трябва да се лекуват и двамата партньори, защото съществува риск от т.нар. „пинг-понг" ефект – връщане на инфекцията от здравия на лекуващия се болен партньор и обратно.


Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

Какво трябва да знаем за рака на белия дроб

У нас тази диагноза е на първо място като причина за смърт от всички онкологични заболявания при мъжете и на трето при жените, казва проф. Светлана Христова

Недоносените деца са рискови за инфекции

Недоносените деца са рискови за инфекции

Респираторно-синцитиалният вирус подвежда родителите, че става дума за тривиална настинка, а може да доведе до тежки пневномии, казва доц. Ралица Георгиева
Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Tрябва да насочим усилията си към профилактиката

Пандемията ни показа, че е нужно обществото да има по-голямо доверие на лекарите, тогава ще можам да защитим не само себе си, но и нашите близки и приятели, казва чл.-кор. проф. Цветалина Танкова
Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

Рискът от нова инфекция е 5% до три месеца след първото заболяване, като нараства до 50% след 17 месеца

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

Скрининг сред рисковите групи ще открие повече хора, на които може да бъде предоставено своевременно лечение, казва проф. Здравко Каменов
Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Слагат второ изкуствено сърце на 23-годишен

Операцията се прави за първи път в България и ще се извърши в УМБАЛ „Св. Екатерина", съобщи проф. Генчо Начев

Забравата издава Алцхаймер

Забравата издава Алцхаймер

Музиката, упражненията, диетата и ангажираността на ума помагат в борбата с болестта, казва д-р Костис Прускас от Блокс Здравни и социални грижи

Германски топ лекар оперира у нас

Германски топ лекар оперира у нас

Проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков извършиха първата съвместна интервенция в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", известният специалист от чужбина отказа хонорар
Действай бързо! Инсултът не чака!

Действай бързо! Инсултът не чака!

Ако симптомите бъдат открити и лечението започне навреме, процесът на „умиране" на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен, казва акад. Иван Миланов

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Къса се връзката джипи-специалист при хепатитите

Разписване план стъпка по стъпка как да става ранната диагностика, казва проф. Красимир Антонов
1 2 3 4 5 ... 48 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ