Ревматология

Синдром на Райтер мъчи ставите

03-11-2016 07:18
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Синдром на Райтер мъчи ставитеБолестта поваля по-често младите мъже, казва проф. Златимир Коларов.
По време на Първата световна война, през 1918 г., немският военен лекар Ханс Райтер лекува в България един немски лейтенант от артрит, появил се няколко седмици след преболедуване от дизентерия. Артритът е бил при­дружен от възпаление на пикочо-половата система и на очите. След това лекарят наблюдава подобни прояви и при други немски войници, които са се сражавали на Балканския полуостров, и описва ставните, очните, пикочо-поло­ви­те и стомашно-чревните симптоми като самостоятелна болестна единица. По-късно в негова чест болестта е наречена Синдром на Райтер. Това разказва ревматологът проф. Златимир Коларов, като пояснява, че възпали­телното ставно заболяване е лечимо.
Синдромът на Райтер може да се появи от 2 до 3 седмици след стомашно-чревна, пикочо-полова и по-рядко – белодробна инфекция. Това го определя като реактивен артрит – ставна реакция на предхождаща инфекция. От него боледуват по-често мъжете в млада възраст. В миналото съотношението мъже:жени е било 20:1, сега е 6-8:1. Тези данни променят традиционното схващане, че синдромът на Райтер е болест предимно на силния пол, казва професорът. Една от причините за по-рядкото диагностициране на болестта при жените е трудността при поставянето на сигурна диагноза на пикочо-половите инфекции, замаскирани от често среща­ните невинни течения при настинки, стрес и др.
Визитка

Проф. Златимир Коларов е ревматолог в столичната болница „Св. Иван Рилски. Роден е през 1954 г. в София. През 1980 г. завършва Медицинския университет в София. Десет години работи в различни градове на страната – Бяла Слатина, Пазарджик и Пловдив като лекар и асистент по вътрешни болести. Сега е професор в Клиниката по ревматология на МУ София. Автор е на повече от 485 научни труда.


Болестта се характеризира с „триадата" на Райтер:


– предшестваща остра диария или уретрит при мъжете;


– възпаление на 1-4 стави предимно на краката и/или по-рядко на ръцете;


– конюнктивит (възпаление на очите);


Болестта на Райтер може да се съчетава със спондилит (възпаление на гръбнака) и сакроилиит (възпаление на сакроилиачните стави, които са между опашната и тазовите кости). Тя може да се появи след инфекция на стомашно-чревния тракт, уточнява проф. Коларов.

Най-честите причинители на тази форма са

бактериите салмонела, шигела и др. инфекциозни причинители на остри диарии. Рискови са и пикочо-половите инфекции, като най-честите причинители на тази форма са микробите хламидия трахоматис, причинителя на гонореята (трипера) и др.

Заболяването е сериозно и хронифицирането на инфекцията може да се превърне в една от причините за стерилитета при жената. При малък процент от случаите болестта може да се причини от хламидия пневмоние – микроорганизъм, сходен с хламидия трахоматис. За разлика от нея се предава по въздушно-капков път, развива се във въздухоносните пъ­тища и белия дроб, и причинява т.нар. интерстициална хламидийна пневмония, продължава обясненията проф. Златимир Коларов.

Добрата новина е, че

Синдромът на Райтер се развива при 1-4%

от инфектираните. Останалите 96-99%, въпреки контакта с инфекцията остават здрави. Това е косвено доказателство, че появата на болестта се предопределя и от други фактори, а не само от инфекциозния причинител. Уместно е да се отбележи, че при синдрома на Райтер инфекцията е извън и далече от опорно-двигателния апарат (стомашно-чрев­на­та или пикочо-половата система), а реакцията е в ставите, допълва ревматологът.


Типични за синдрома на Райтер са най-разнообразни

възпаления като се започне от стомаха и червата, или на пикочо-половата система, и се премине през яйчниците и матката при жените, на ставите, за да се стигне дори до конюнктивит.

В началните стадии възпалението е причината за болката, сковаността и намаления размер на движение в различните отдели на гръбнака и тежестта и болката ниско в таза. При забавено диагностициране и неправилно лечение болестта хронифицира и промените напредват, предупреждава проф. Коларов.


Стига се до деформиране и сковаване на ставите

на ръцете и краката или на гръбнака. Но при правилно лечение болните оздравяват напълно. Затова специалистът препоръчва, ако след някоя от споменатите инфекции почувствате силни болки в ставите, веднага потърсете медицинска помощ.

Клиничната картина на синдрома на Райтер е характерна и не поставя сериозни диагностични трудности. Лечението е с антибиотици, но те задължително трябва да са предписани от ревматолог, защото самолечението крие сериозен риск от допълнително увреждане на здравето, категопичен е проф. Коларов. В повечето случаи трябва да се лекуват и двамата партньори, защото съществува риск от т.нар. „пинг-понг" ефект – връщане на инфекцията от здравия на лекуващия се болен партньор и обратно.Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Скъсаните коленни връзки след 2 месеца обездвижване

Неподготвени за физическо усилието мъже се озовават в Спешното с травми от различно естество, казват от УМБАЛ Бургас.
За 24 часа се родиха 16 бебета

За 24 часа се родиха 16 бебета

Бейби бумът е отчете Първа АГ болница „Света София"
Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Работата като е от сърце и трудна да е, леко се работи

Опитната операционна сестра си подбира инструментите и според хирурга, казва старшата сестра в операционната на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

90 000 хоспитализации за сърдечна недостатъчност

55% oт младите българи не разпознават симптомите, показват данни от социологическо проучване
Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето

Спасиха мъж с огромен тромб в сърцето

Извършихме по спешност животоспасяваща фибринолиза, каза д-р Михаел Кьолеян от МБАЛ „Света София"
Смяна на антиепилептично лекарство крие риск

Смяна на антиепилептично лекарство крие риск

Сега е моментът здравните власти да осъзнаят, че не е нормално в държавата да липсват животоподдържащи лекарства, които са се произвеждали у нас, казва доц. Петя Димова
Паниката разрушава вътрешния ни свят

Паниката разрушава вътрешния ни свят

Важно е родителят да внесе спокойствие и оптимизъм в децата си, каза психотерапевтът Стела Богомилова
Добре поставената диагноза е ключът към лечението

Добре поставената диагноза е ключът към лечението

Това, което ме прави щастлив е екипът ми, който работи като истински часовник, каза Д-р Иван Сираков от Болница „Тракия"
Разликата в границите да не надвишава 50

Разликата в границите да не надвишава 50

Лечението на артериалната хипертония, когато се съпътства от бъбречна недостатъчност, никак не е проста работа,казва доц. Атанас Кундурджиев
Бариатрична хирургия само на 40 души годишно

Бариатрична хирургия само на 40 души годишно

УМБАЛ „Александровска" е домакин на научен форум посветен на затлъстяването и придружаващите го заболявания
1 2 3 4 5 ... 42 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020