Ревматология

Синдром на Райтер мъчи ставите

03-11-2016 07:18
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Синдром на Райтер мъчи ставитеБолестта поваля по-често младите мъже, казва проф. Златимир Коларов.
По време на Първата световна война, през 1918 г., немският военен лекар Ханс Райтер лекува в България един немски лейтенант от артрит, появил се няколко седмици след преболедуване от дизентерия. Артритът е бил при­дружен от възпаление на пикочо-половата система и на очите. След това лекарят наблюдава подобни прояви и при други немски войници, които са се сражавали на Балканския полуостров, и описва ставните, очните, пикочо-поло­ви­те и стомашно-чревните симптоми като самостоятелна болестна единица. По-късно в негова чест болестта е наречена Синдром на Райтер. Това разказва ревматологът проф. Златимир Коларов, като пояснява, че възпали­телното ставно заболяване е лечимо.
Синдромът на Райтер може да се появи от 2 до 3 седмици след стомашно-чревна, пикочо-полова и по-рядко – белодробна инфекция. Това го определя като реактивен артрит – ставна реакция на предхождаща инфекция. От него боледуват по-често мъжете в млада възраст. В миналото съотношението мъже:жени е било 20:1, сега е 6-8:1. Тези данни променят традиционното схващане, че синдромът на Райтер е болест предимно на силния пол, казва професорът. Една от причините за по-рядкото диагностициране на болестта при жените е трудността при поставянето на сигурна диагноза на пикочо-половите инфекции, замаскирани от често среща­ните невинни течения при настинки, стрес и др.
Визитка

Проф. Златимир Коларов е ревматолог в столичната болница „Св. Иван Рилски. Роден е през 1954 г. в София. През 1980 г. завършва Медицинския университет в София. Десет години работи в различни градове на страната – Бяла Слатина, Пазарджик и Пловдив като лекар и асистент по вътрешни болести. Сега е професор в Клиниката по ревматология на МУ София. Автор е на повече от 485 научни труда.


Болестта се характеризира с „триадата" на Райтер:


– предшестваща остра диария или уретрит при мъжете;


– възпаление на 1-4 стави предимно на краката и/или по-рядко на ръцете;


– конюнктивит (възпаление на очите);


Болестта на Райтер може да се съчетава със спондилит (възпаление на гръбнака) и сакроилиит (възпаление на сакроилиачните стави, които са между опашната и тазовите кости). Тя може да се появи след инфекция на стомашно-чревния тракт, уточнява проф. Коларов.

Най-честите причинители на тази форма са

бактериите салмонела, шигела и др. инфекциозни причинители на остри диарии. Рискови са и пикочо-половите инфекции, като най-честите причинители на тази форма са микробите хламидия трахоматис, причинителя на гонореята (трипера) и др.

Заболяването е сериозно и хронифицирането на инфекцията може да се превърне в една от причините за стерилитета при жената. При малък процент от случаите болестта може да се причини от хламидия пневмоние – микроорганизъм, сходен с хламидия трахоматис. За разлика от нея се предава по въздушно-капков път, развива се във въздухоносните пъ­тища и белия дроб, и причинява т.нар. интерстициална хламидийна пневмония, продължава обясненията проф. Златимир Коларов.

Добрата новина е, че

Синдромът на Райтер се развива при 1-4%

от инфектираните. Останалите 96-99%, въпреки контакта с инфекцията остават здрави. Това е косвено доказателство, че появата на болестта се предопределя и от други фактори, а не само от инфекциозния причинител. Уместно е да се отбележи, че при синдрома на Райтер инфекцията е извън и далече от опорно-двигателния апарат (стомашно-чрев­на­та или пикочо-половата система), а реакцията е в ставите, допълва ревматологът.


Типични за синдрома на Райтер са най-разнообразни

възпаления като се започне от стомаха и червата, или на пикочо-половата система, и се премине през яйчниците и матката при жените, на ставите, за да се стигне дори до конюнктивит.

В началните стадии възпалението е причината за болката, сковаността и намаления размер на движение в различните отдели на гръбнака и тежестта и болката ниско в таза. При забавено диагностициране и неправилно лечение болестта хронифицира и промените напредват, предупреждава проф. Коларов.


Стига се до деформиране и сковаване на ставите

на ръцете и краката или на гръбнака. Но при правилно лечение болните оздравяват напълно. Затова специалистът препоръчва, ако след някоя от споменатите инфекции почувствате силни болки в ставите, веднага потърсете медицинска помощ.

Клиничната картина на синдрома на Райтер е характерна и не поставя сериозни диагностични трудности. Лечението е с антибиотици, но те задължително трябва да са предписани от ревматолог, защото самолечението крие сериозен риск от допълнително увреждане на здравето, категопичен е проф. Коларов. В повечето случаи трябва да се лекуват и двамата партньори, защото съществува риск от т.нар. „пинг-понг" ефект – връщане на инфекцията от здравия на лекуващия се болен партньор и обратно.Туморите на зебрите зачестяват

Туморите на зебрите зачестяват

Всеки месец поне по двама пациенти диагностицираме в ИСУЛ, каза д-р Радислав Наков
Оперираха успешно баба на 100 г. с рак на гърдата

Оперираха успешно баба на 100 г. с рак на гърдата

Интервенцията беше рискова и сложна – от една страна заради възрастта, от друга поради допълнителните заболявания на пациентката, казва д-р Валентин Иванов
Жена със Синдром на изчезващия близнак роди момиче

Жена със Синдром на изчезващия близнак роди момиче

Тя стана майка на здраво момиченце, след като по време на бременността й бе диагностицина с фетална резорбция, казаха от УМБАЛ Пловдив
Eжедневно приемаме пациенти с инсулти

Eжедневно приемаме пациенти с инсулти

Опасни горещини следват ежедневието ни през тази седмица. Как се отразява това на здравето ни, до какви усложнения могат да доведат високите температури и как да се пазим, попитахме д-р Мария Димитрова.
Лекари отстраниха 12 кг тумор на яйчника

Лекари отстраниха 12 кг тумор на яйчника

Запазени са репродуктивните органи на пациентката, казаха от Медицински комплекс „Д-р Щерев"
Кърлежи и червеи атакуват очите

Кърлежи и червеи атакуват очите

Пазете се от неокосени ливади, носете слънчеви очила, съветва д-р Гергана Попова от УМБАЛ-Пловдив
Спасиха дете с прерязана от стъкло ръка

Спасиха дете с прерязана от стъкло ръка

Екип от над 10 лекари поели спешния случай и извършили петчасовата операция, малкият пациент е изписан с възстановен 95% двигателен обем
Първа инжекция за мускулна атрофия у нас

Първа инжекция за мускулна атрофия у нас

Проф. Ивайло Търнев приложи препарата Спинраза на 15 годишно момче
Ден на репродуктивното здраве в Пловдив

Ден на репродуктивното здраве в Пловдив

Събитието се организира от сдружение "Зачатие" за 14 път
3500 УНГ специалисти на форум в Берлин

3500 УНГ специалисти на форум в Берлин

Доц. Марио Милков от МУ Варна получи високо отличие от немското дружество по оториноларингология и хирургия на глава и шия
1 2 3 4 5 ... 34 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019