форум

Необходим е план срещу антибиотичната резистентност

14-11-2019 10:56
Clinica.bg

press@clinica.bg
Необходим е план срещу антибиотичната резистентностНа кръгла маса в парламента бяха обсъдени проблемите, свързани с отговорното използване на тези незаменими лекарства
Необходимо е във възможно най-кратки срокове да бъде приет Национален план за действие срещу антимикробната резистентност. До това заключение стигнаха участниците в кръгла маса на тема "Антибиотиците: използвайте отговорно". Форумът, който е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването, е организиран от Българското сдружение по иновативна медицина с подкрепата на Офиса на Световната здравна организация за България и министерствата на здравеопазването, на земеделието, храните и горите и Националния център по заразни и паразитни болести.
Председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова отбеляза, че отговорното използване на антибиотиците е ангажимент на практикуващите медицина и на правещите политика в здравеопазването. Като голям проблем в страната ни тя посочи самолечението с антибиотици.

 

Антибиотичната резистентност е скрита пандемия, подчерта пред участниците във форума заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той уточни, че се увеличава броят на докладваните смъртни случаи в следствие на резистентност в ЕС.

 

Във всички класове антибиотици

 

се наблюдава резистентност, включително и към новите антибиотици, каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов. По думите му са предприети законодателни промени за ограничаване на използването на антибиотици във ветеринарната медицина. Те целят недопускане на неконтролирана употреба, както и на групово третиране на животните, а само индивидуално лечение, ако има показания, уточни Янко Иванов.

 

Д-р Данило Ло Фо Уонг, програмен

 

мениджър за контрол на антимикробната резистентност в Световната здравна организация - офис Европа съобщи, че в процес на разработване са 51 нови антибиотици. Заради резистентността обаче в следващите 30 години се очаква да починат над 2 млн. души в света, допълни той. По думите му Италия и Гърция са на челните места по смъртни случаи в резултат на антибиотична резистентност, а България е на 16 място сред европейските държави.

Директорът на НЦЗПБ проф. д-р Тодор Кантарджиев каза, че резистентността води до такива вреди за здравето на обществото, каквито нанасят трите важни заболявания – СПИН, туберколоза и грип. „Това е големия проблем, и всеки лев, даден за намаляване на резистентността и за увеличаване на знанията на хората, на обществото, е в правилна посока", допълни той.

 

Медицински експерти в областта на

 

епидемиологията, инфекциозните болести и общественото здраве заедно с народни представители, експерти, представители на неправителствените организации и фармацевтичния сектор обсъдиха стратегическите цели и мерки за борба с антибиотичната резистентност в България. Бяха дискутирани ползите от приемането и прилагането на Национален план за действие срещу антимикробната резистентност. Общо беше мнението, че са необходими конкретни стъпки срещу нарастващата антибиотична резистентност и превантивни кампании за намаляване заболяванията, при които се налага лечение с антибиотик.Примеси в лекарство за диабет

Примеси в лекарство за диабет

Остатъчни количества от примеса N-нитрозодиметиламин са установени в малък брой лекарства съдържащи метформин, съобщава ЕМА
Спад в оборота за лекарства

Спад в оборота за лекарства

Търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки е намаляла с 10.7% на месечна база, отчита НСИ
МВР Хасково: Неразрешени лекарства в интернет

МВР Хасково: Неразрешени лекарства в интернет

Конфискувани са 463 опаковки турски медикаменти, съобщиха от икономическа полиция
Допълват ръководството за лечение на имунни заболявания

Допълват ръководството за лечение на имунни заболявания

Те касаят приложението на лекарствата Infliximab и Etanercept
Отстъпки към НЗОК за всички лекарства

Отстъпки към НЗОК за всички лекарства

Списъкът с изключения отпадна, ще бъде приет в Закона за здравното осигуряване
Започва Седмица на лекарствената безопасност

Започва Седмица на лекарствената безопасност

Фокусът тази година е върху множествената лекарствена терапия
Искат стимули за предписване на биоподобни лекарства

Искат стимули за предписване на биоподобни лекарства

Лечението с тях е по-евтино, а терапевтично са напълно съвместими с оригиналните, каза Аркади Шарков
1 2 3 4 5 ... 62 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019