МЗ изплаща 27 лв. за ТЕЛК

13-11-2019 15:03
МЗ изплаща 27 лв. за ТЕЛКСубсидирането се отнася единствено за осъществена дейност, а не формиране на възнаграждения на персонала в лечебните заведения, уточниха от МЗ
По 27 лева на ТЕЛК решение изплаща Министерството на здравеопазването през 2019 на лечебните заведения, в които работят териториални експертни лекарски комисии. Субсидирането се отнася единствено за осъществена дейност, а не формиране на възнаграждения на персонала в лечебните заведения, уточниха от МЗ.
Според Закона за здравето, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, на гражданите се предоставят медицински услуги като експертизи за вид и степен на увреждане и за нетрудоспособност. Министерството на здравеопазването субсидира държавни и общински лечебни заведения и държавни центрове за психично здраве за медицинската експертиза осъществявана от ТЕЛК. През 2019 година здравното ведомство е заплащало по 27 лв. за отчетено ТЕЛК решение, съобщават от ресорното ведомство, като изрично уточняват, че субсидирането се отнася единствено за осъществена дейност, а не формиране на възнаграждения на персонала в лечебните заведения.

 

До тук се стигна, след като

народният представител от ПГ на „БСП за България" Георги Гьоков обяви, че лекарите в ТЕЛК-овете са малко, а работата на комисиите много. И попита министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, ще признае ли, че всички трудово-експернтите лекарски комисии работят в лоши трудови условия. И какви мерки за подобряването на тези условия са предприети през тази година. Освен това депутатът от левицата се поинтересува колко средства предвижда здравното ведомство да задели за подобряване условията на труд на тези медици.

От Министерството на здравеопазването

Отговориха, че в началото на следващата година влизат в сила последните промени в правилника, които включват създаването на информационна база данни на медицинската експертиза. Тя ще улесни лекарите, които работят в ТЕЛК. Според МЗ информационната система ще пести времето на лекарите нужно им за запознаване с всеки отделен случай. По този начин всеки лекар ще може в удобно за него време да се подготви за медицинската експертиза. Така на практика екипното оценяване на лицето ще се случва по-бързо. Според екипа на МЗ тези промени ще дадат възможност лекарите да подържат професионалната си квалификация, както и да осъществяват други медицински дейности, които да допринасят за брутното им възнаграждение за труда.

За регионалните картотеки на

медицинските експертизи министър Ананиев обясни, че са те не са орган на медицинската експертиза, а са структурни звена към РЗИ. А РЗИ-тата са орган на държавната администрация и като такива се подчиняват на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация. „Техните функции са разписанав Правилника за устройството и организация на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинската експертиза", уточни здравният министър.Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

Ако за година семеен живот не се получи бебе, трябва да се потърси репродуктивен специалист, препоръчва д-р Димитров
Ще си сътрудничим със САЩ в здравеопазването

Ще си сътрудничим със САЩ в здравеопазването

Сред приоритетните направления са лечението на инфекциозните болести, обучението на специалисти и др.
12 души чакат апарати за мозъчна стимулация

12 души чакат апарати за мозъчна стимулация

Обявяват конкурси за шефове на РЗОК, искат 7 години стаж, като 3 в управлението на здравеопазването
1 2 3 4 5 ... 219 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябват ли по-строги мерки за КОВИД-19?

Юли 2020