Искам думата

Фондът искаше да ни плати два пъти за лечение

01-11-2016 17:08
Ръководството взима неправомерни решения, казва Николай Иванов.Фондът искаше да ни плати два пъти за лечение
Clinica.bg

press@clinica.bg
Ръководството на Фонда за лечение на деца в чужбина взима неправомерни решения. Това твърди родител в жалба, изпратена до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, Комисията по здравеопазване в НС и Министерски съвет. Кои са трудностите, които семейството среща при лечението на тяхното момиче, коментира Николай Иванов.
На 14 май тази година подадохме молба за финансово подпомагане за нетложно лечение на дъщеря ни Марина Иванова, която е с диагноза остра миелобластна левкемия – хематологичен рецидив и с входящ номер 6743 от същата дата. Към молбата освен епикризата приложихме становище от клиника"Анадолу" за необходимостта от трансплантация с извинение, че те не могат да направят такава, и оферта от 10 май 2016 г. от университетската болница във Франкфурт, за лечение на детето, включваща две химиотерапии и трансплантация на стволови клетки (приложена към жалбата). Изрично подчертахме в документите, че не държим на точно тази клиника и предоставяме на Фонд аза лечение на деца намирането и избора на клиника за лечението.
Получихме решение от фонда с номер 572 от 30 юни, с което се одобрява финансиране по същата тази оферта (изрично спомената в решението) с максимална цена от 350 000 евро - същата като в офертата, както и подписахме стандартен договор с фонда за съответното финансиране. Въпреки изричното изискване от клиниката и двамата родители да присъстват за периода преди трансплантацията, за да се определи подходящият донор за хаплоидентична трансплантация (съобщено на фонда по телефона на 1 юли, тъй като до последно цялата кореспонденция с лечебното заведение я водехме ние, а не служителите на фонда), финансирането беше осигурено само за един от родителите. Съответно беше издаден S2 и закупени билети за полет на 3 юли. Във формуляра също е посочено, че се финансира лечение и трансплантация на стволови клетки (а не само трансплантация).
Детето беше прието в клиниката на 4 юли. На 10 септември с изненада научихме, след обаждане по телефона, от служител на фонда до майката на Марина, че имаме да получаваме второ решение за подпомагане от 27 юли и нов договор за подписване по същото за химиотерапия в горепосочената болница. Другото, което научихме от това обаждане беше, че въпреки че фондът е сключил договор за наем и заплаща квартирата на Марина и майка й във Франкфурт и въпреки, че би трябвало да са наясно с местоположението и на двете, на два пъти са били изпращани документи за подпис на домашния адрес на майката в България. Служителката беше много учудена, че там нямало кой да ги подпише. След уточнение на адреса, на 21 септември получихме по куриер съответните документи, според които се изисква да подпишем договор с дата 27 юли за извършване на допълнителна химиотерапия. В решението и договора към него няма спомената оферта с посочена цена за терапията, както и не става ясно дали тази химиотерапия е част от тези, за които вече е решено финансово подпомагане с решение No 572 от 30 юни или е някаква допълнителна.
Нито в решението, нито в предложения договор, не фигурира каквато и да е сума за химиотерапията, но фигурира неустойка в размер на 3% върху непосочената стойност на лечението при неспазване на договора от наша страна. Подозираме, че става дума за единствената направена такава терапия извън България до момента на дъщеря ни, извършена в болницата във Франкфурт от 11 до 14 юли и която е една от двете такива в офертата от болницата. На всичко отгоре с договора ни се вменява да отчетем резултатите от тази терапия в 14 дневен срок от приключването (ако предположенията ни за коя терапия става въпрос са верни, то срокът за отчитането на изпълнението и е бил 28 юли). Ако това е вярно, от нас се иска да подпишем договор със задна дата, който изисква да сме изпълнили нещо, което към датата на представяне на договора за подпис вече не можем обективно да изпълним.
Настоявам и за проверка на случая и доколко адекватно е обработен от служителите на фонда случай с изрично изисквано от лекарите неотложно лечение. Настоявам и за проверка защо са били необходими 18 дни заявление за подпомагане на дете с неотложна необходимост от животоспасяващо лечение да стигне до заседание на ОС.
Също така, настоявам за незабавна проверка на цялата работа на фонда от инспектората, защото съм сигурен, че нашият случай не е единствен.

Ние ценим високо вашия труд

Ние ценим високо вашия труд

Благодарим ви за отдадеността и усилията, които влагате всеки ден, казва председателят на БЛС д-р Иван Маджаров
Да се вменява несъществуваща вина не помага

Да се вменява несъществуваща вина не помага

Коментарите на министър Меджидиев, че повишените заплати са PR на кабинета Петков буди недоумение, казва доц. Васил Пандов
Да не „възкресяваме

Да не „възкресяваме" излишни хартиени документи

Личните лекари вписват ваксината срещу КОВИД-19 в електронната система, не са длъжни да ги нанасят в дневник, казват от НСОПЛБ
БЛС пак срещу удължаването на протоколите

БЛС пак срещу удължаването на протоколите

Ако не преглеждаме пациентите, състоянието им се влошава, мотивират се от съсловната организация

Честит празник, колеги!

Честит празник, колеги!

Мирни и светли дни пожела ръководството на БЗС в деня на лекарите по дентална медицина
Защо за нашите пациенти няма ваксини?

Защо за нашите пациенти няма ваксини?

Дози се дават за имунизации от екипи на Спешна помощ, а за личните лекари няма, казва д-р Румен Алексов от Кюстендил
Спирането на плановите дейности в болниците е вредно

Спирането на плановите дейности в болниците е вредно

КОВИД не е нито най-разпространеното, нито най-смъртоносното заболяване, смятат от Националното сдружение на частните болници
Джипитата ще имунизират всеки желаещ, ако има ваксини

Джипитата ще имунизират всеки желаещ, ако има ваксини

За нас е неприемливо в условията на общ дефицит към момента да се премълчава възможността личните лекари да ваксинират всеки, заявил желание, казва председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров
Има универсален подход за подкрепа на фирмите

Има универсален подход за подкрепа на фирмите

Какво става с новия компенсационен механизъм, договорен в НСТС, питат синдикати и работодатели
Настояваме за бързо и справедливо наказание

Настояваме за бързо и справедливо наказание

Пациентите и техните близки да проявяват уважение и респект към медицинските специалисти, призоваха от БАПЗГ
1 2 3 4 5 ... 27 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ