бюджет

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене

12-11-2019 15:26
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Бюджетът на НЗОК мина на първо четенеСъс 120 гласа „За“ и 88 „против“ документът бе приет от депутатите в зала
Парламентът прие на първо четене в зала бюджета на НЗОК за следващата година. Документът събра одобрението на управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти, 120 гласа. Против гласуваха 88 народни избраници.
В бюджета на Здравната каса за 2020 г. са предвидени 4 744 704,9 хил. лв. приходи и трансфери. Здравноосигурителните приходи са в размер на 4 640 733,7 хил. лв., от които 3 107 134,2 хил. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1 533 599,0 хил. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Разчетените средства за здравноосигурителни вноски са в размер на 3 107 134,2 хил. лв., което представлява увеличение с 264 880,0 хил. лв. в сравнение със същите през 2019 г.

Малко преди гласуването министърът

на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че няма никакви различия по отношение на това, че профилактиката, ранната диагностика, лекуването в доболничната помощ, долекуването трябва да бъдат приоритет. Близо 3 часа продължиха дебатите по бюджета на НЗОК за 2020 година. Опозицията заяви, че бюджетът не предлага реформи и се закани между четенията да направи своите предложения. Проф. Георги Михайлов от ПГ „БСП за България" заяви, че левицата няма да подкрепи документа, защото нито едно от предизборните обещания на управляващите не е изпълнено до сега. По думите му между първото и второто четене червените ще настояват редките болести да бъдат извадени от графата, в която са поставени. Те са наравно  със заболяванията като коагулопатиите и онкозоболяванията, за които са отпуснати твърде малко средства, каза проф. Михайлов. Друг акцент ще са средствата, които  са предвидени за погасяване на дълговете към чуждите здравни каси, които в този бюджет са намалени на половина. "Аз съм изненадан, че минаха 3 години от НС и от управлението на това правителство, а основните идеи, с които се явихте на изборите не изпълнихте. Какво се случи с електронното здравепозазаване, то все още не е факт? А какво се случва с тръжните процедури за лекарствата, със стандартите, за пореден път те са отложени. Колкото и милиона да е увеличен бюджетът на НЗОК  не могат здравните специалисти да бъдат адекватно заплатени. По думите на д-р Валентина Найденова, между четенията от левицата ще предложат и промени в работата на НЗОК.

 

ДПС определиха бюджета,

като устойчив, но на негативни практики и за това не го подкрепиха. Д-р Нигяр Джафер изтъкна, че бюджетът на касата не предлага реформи. „Това е бюджет на отдалечаващата се реформа, на купеното време на спокойствието на управляващите", каза д-р Джафер. Тя добави, че в системата работят ниско платени медицински специалисти, и на най-доплащащите пациенти в ЕС. „ Ще доведе ли този бюджет по-голяма ефективност, до по-добра профилактика? -Едва ли. Ще се разплатят ли онези 280 млн. лв, които дължим на чужди здравни фондове?- Едва ли. До къде я докарахме с е-здравеопазаването?", попита д-р Джафер. Профилактчният пакет трябва да се преосмисли, както и да се преосмисли ролята на така наречените направления, добави депутатът на ДПС. „Има още място за по-смели реформи, но тези реформи не са в този бюджет", каза Нигяр Джафер.

От ПГ на ГЕРБ похвали бюджета

Следващата година разходите по бюджета на НЗОК нарастват с 394 млн. лв. спрямо 2019 г. Увеличават се средствата за първична медицинска помощ с 19 млн. лв. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Лъчезар Иванов по време на дебата за бюджета на НЗОК за 2020 г. "В последните десетилетия в България и в световен мащаб разходите за здравеопазване нарастват значително във връзка с постиженията в областта на медицината. Българските граждани получават всички постижения в областта на медицината", каза още Иванов. Той посочи, че нашите сънародници имат по-добър достъп до медицински услуги в сравнение с други европейски страни. "Нашата страна достигна икономическите си възможности, които имаше до 1989 г. едва през 2002 г. 13 години падения, лутания и безвремие", обясни още Иванов. Той отбеляза, че България е една от малкото страни в ЕС, която има толкова всеобхватен здравен пакет. По думите му МЗ е заявило готовност за увеличаванате на цените на КП. Въвеждане на верикафиционни кодове при изписването на лекарства в болниците, като нов метод на контрол. Освен това заяви, че се предвижда запис на офталмологичните опереции. През 2020 ще се разшири достъпът на пациентите до нови медицински изделия. Бюджетът ще гарантира устойчивост и качествена достъпна помощ за всички граждани на страната ни, каза доц. Иванов.

По думите на Калин Поповски от ВМРО бюджета на Здравната каса за 2020 е увеличен и то при намаляващо се население. „ Така че се надявам да се случат вече реформите в здравеопзаването", каза д-р Поповски.Ананиев върна отстранените директори на болници

Ананиев върна отстранените директори на болници

Всички проверки потвърждават, че 3-годишното дете е починало от хеморагична пневмония, съобщиха от МЗ
И столичната „Св. Анна“ осъди НЗОК

И столичната „Св. Анна“ осъди НЗОК

Касата трябва да изплати на лечебното заведение 170 хил. лв. за надлимитната дейност за два месеца през 2015 г.
Докладът за починалото дете е готов

Докладът за починалото дете е готов

От Изпълнителна агенция „Медицински надзор" казаха че днес го предават на министър Ананиев
УСБАЛО с нова клиника по медицинска онкология

УСБАЛО с нова клиника по медицинска онкология

Два от неизползваните досега етажа са ремонтирани и оборудвани с 1.3 млн. лв., осигурени от МЗ
Сменяме джипито до края на декември

Сменяме джипито до края на декември

През юни над 105 хил. души са избрали нов личен лекар
В Сливенската болница търсят 13 сестри

В Сливенската болница търсят 13 сестри

Най-голяма е нуждата за отделението по пулмология, липсва е 1 лаборант
НЗОК спира временно една от услугите си

НЗОК спира временно една от услугите си

Тя позволяваше на здравноосигурените да проверят какви прегледи и изследвания са отчели лекарите им
Парите за ремонти в Александровска са осигурени

Парите за ремонти в Александровска са осигурени

Твърденията за забавяне и неизпълнени обещания са безпочвени
662 мн. лв. е бюджетът на МЗ за 2020 г.

662 мн. лв. е бюджетът на МЗ за 2020 г.

Парламентът гласува окончателно финансовата рамка на здравното ведомство
Зачестява рака на гърдата при мъже

Зачестява рака на гърдата при мъже

15  вече са преминали лечение в КОЦ Пловдив от 2016 година до сега
1 2 3 4 5 ... 183 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019