Мерки

Ръст на вирусните хепатити през есента

12-11-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Ръст на вирусните хепатити през есентаРегистрирано е сериозно увеличение на случаите, сочат данните на НЦОЗА
Заболеваемостта от вирусен хепатит тръгна нагоре с идването на есента. Показват го данните на Националния център за обществено здраве и анализи за последните два месеца. Болните през септември са 175, като с хепатит А са 128 от тях. През октомври нарастват на 280, като 217 са регистрираните с „болестта на мръсните ръце".
За сравнение числата за летните месеци са значително по-ниски - съответно за юли 161 души са регистрирани вирусен хепатит, за юни са 126 и за май – 135 души. За сметка на това през зимните месеци като януари 2019 г. например, заболеваемостта също е била висока – 204 броя заразени.

 

Епидемиологичната справка

на Министерство на здравеопазването за октомври сочи, че има няколко регионални взрива от хепатит А. РЗИ-Сливен отчита, че в с. Градец заболелите са 16, в с. Оризари – 14 и в гр. Котел-10. Всички са хоспитализирани в Отделение по инфекциозни болести при МБАЛ „Д-р Ив. Селимински-Сливен" АД, обясняват от регионалната инспекция. Причините са в лошите условия, при които живеят болните. Извършва се разясняване за необходимостта от спазване на лична и обществена хигиена. Започнало е и вакссиниране на контактните деца до 15 год. срещу хепатит тип А, кат към 4 ноември са обхванати 108 деца.


Другият бум на заразата е в

Симеоновград, област Хасково. В периода от 30 септември до 4 ноември в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Хасково АД са хоспитализирани 2 деца от едно семейство и други 2, ученици в едно и също училище. В МЗ е постъпила информация и от РЗИ-Габрово за регистриран епидемичен взрив от Вирусен хепатит тип А в детско заведение, при който заболелите са 3-ма. РЗИ-Габрово контролира изпълнението на предписаните противоепидемични мерки, подчертават от здравното ведомство.

Още в началото на септември главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза за clinica.bg, че есента заболеваемостта от хепатит А се увеличава. „С връщането на учениците в класните стаи се създават условия за това", предупреди той.


Добрата новина е, че през последните

години общата заболеваемост от вирусни хепатити намалява. Данните на НЦОЗА показват, че през 1980 г. тя е била 110.8 на 100 000 население,през 1990 г. е съответно 274.2 на 100 000 души. От 2010 г. има рязък спад до 39.0 на 100 000 души, а през 2018 г. –заразените са едва 28.0 на 100 000 население. Това се дължи на постоянните информационни кампании на МЗ и на имунизациите срещу вирусните хепатити.2-ри случай на опасния вирус в Тайланд

2-ри случай на опасния вирус в Тайланд

Ако имате оплаквания и сте посещавали тези дестинации, съобщете на личния си лекар за пътуването, съветва проф. Тодор Кантарджиев
Бум на хепатит А в Бобов дол

Бум на хепатит А в Бобов дол

25 души са заболели за три месеца, съобщиха от РЗИ-Кюстендил
Взрив на хепатит А в три области

Взрив на хепатит А в три области

Регистрирани са 10 нови случая на морбили, показва епидемичната справка на МЗ
Няма данни маските да са повлияли на грипна епидемия

Няма данни маските да са повлияли на грипна епидемия

Болните от грипни вируси в страната се увеличават. Кога да очакваме епидемия, каква е ситуацията у нас и в Европа, доколко и какви мерки за превенция са ефективни, задълбочава ли се кризата в РЗИ, попитахме доц. Ангел Кунчев. Той е главен държавен здравен инспектор.
Нови случаи на грип в София

Нови случаи на грип в София

Те са причинени от вирус, разновидност на щама „Канзас"
Китай разкрил причината за мистериозната пневмония

Китай разкрил причината за мистериозната пневмония

Тестовете показват, че болестта е предизвикана от нов коронавирус
БАБХ затяга мерките за биосигурност

БАБХ затяга мерките за биосигурност

Те са във връзка с ограничаването на заразата с африканска чума по свинете, каза Александра Митева, началник отдел "Здравеопазване на животните" към агенцията
БАБХ откри още 4 огнища на чума по свинете

БАБХ откри още 4 огнища на чума по свинете

В с. Брестак, обл. Варна ще бъдат унищожени близо 40 000 животни
Смърт от грип в Хърватия

Смърт от грип в Хърватия

Близо 880 са заразените, показват данните от института за обществено здравеопазване
Още две деца с грип в София

Още две деца с грип в София

Те са приети в Инфекциозна болница, съобщиха от НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 20 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020