Мерки

Ръст на вирусните хепатити през есента

12-11-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Ръст на вирусните хепатити през есентаРегистрирано е сериозно увеличение на случаите, сочат данните на НЦОЗА
Заболеваемостта от вирусен хепатит тръгна нагоре с идването на есента. Показват го данните на Националния център за обществено здраве и анализи за последните два месеца. Болните през септември са 175, като с хепатит А са 128 от тях. През октомври нарастват на 280, като 217 са регистрираните с „болестта на мръсните ръце".
За сравнение числата за летните месеци са значително по-ниски - съответно за юли 161 души са регистрирани вирусен хепатит, за юни са 126 и за май – 135 души. За сметка на това през зимните месеци като януари 2019 г. например, заболеваемостта също е била висока – 204 броя заразени.

 

Епидемиологичната справка

на Министерство на здравеопазването за октомври сочи, че има няколко регионални взрива от хепатит А. РЗИ-Сливен отчита, че в с. Градец заболелите са 16, в с. Оризари – 14 и в гр. Котел-10. Всички са хоспитализирани в Отделение по инфекциозни болести при МБАЛ „Д-р Ив. Селимински-Сливен" АД, обясняват от регионалната инспекция. Причините са в лошите условия, при които живеят болните. Извършва се разясняване за необходимостта от спазване на лична и обществена хигиена. Започнало е и вакссиниране на контактните деца до 15 год. срещу хепатит тип А, кат към 4 ноември са обхванати 108 деца.


Другият бум на заразата е в

Симеоновград, област Хасково. В периода от 30 септември до 4 ноември в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Хасково АД са хоспитализирани 2 деца от едно семейство и други 2, ученици в едно и също училище. В МЗ е постъпила информация и от РЗИ-Габрово за регистриран епидемичен взрив от Вирусен хепатит тип А в детско заведение, при който заболелите са 3-ма. РЗИ-Габрово контролира изпълнението на предписаните противоепидемични мерки, подчертават от здравното ведомство.

Още в началото на септември главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза за clinica.bg, че есента заболеваемостта от хепатит А се увеличава. „С връщането на учениците в класните стаи се създават условия за това", предупреди той.


Добрата новина е, че през последните

години общата заболеваемост от вирусни хепатити намалява. Данните на НЦОЗА показват, че през 1980 г. тя е била 110.8 на 100 000 население,през 1990 г. е съответно 274.2 на 100 000 души. От 2010 г. има рязък спад до 39.0 на 100 000 души, а през 2018 г. –заразените са едва 28.0 на 100 000 население. Това се дължи на постоянните информационни кампании на МЗ и на имунизациите срещу вирусните хепатити.Пилешко със салмонела  у нас

Пилешко със салмонела у нас

Най-малко 100 тона заразено месо, внос от Полша е стигнало до българския пазар
Внос на легионела у нас

Внос на легионела у нас

Става въпрос за софиянец, който се е прибрал от Гърция със заболяването, каза проф. Тодор Кантарджиев
Листерията се запазва до 1 година във водоемите

Листерията се запазва до 1 година във водоемите

Най уязвими от замърсяване са непастьоризираните млека, месо не добре термично обработено, не добре измити плодове и зеленчуци, риби и морски дарове, каза д-р Димитрова
Училищна храна прати 34 деца в болница

Училищна храна прати 34 деца в болница

Закуски от бюфета и обяд от стола разболяха ученици от Сливенско и Ямболско
Откриха листерия в пушена скумрия

Откриха листерия в пушена скумрия

БАБХ взе извънредно 300 проби, проверките продължават
Разпределят ваксините за пенсионери

Разпределят ваксините за пенсионери

Очаква се първите случаи на грип да бъдат регистрирани през декември
Нов случай на морбили

Нов случай на морбили

Дете от Монтана е настанено за лечение в болницата в Лом, каза проф. Кантарджиев
Китайските стоки не носят чума

Китайските стоки не носят чума

Няма опасност българите, които пътуват и тези, които си купуват китайски дрехи да се заразят, каза проф. Тодор Кантарджиев
ЕМА одобри ваксина срещу ебола

ЕМА одобри ваксина срещу ебола

Заразата взе живота на хиляди жители на Конго
Ликвидацията на морбили се отложи

Ликвидацията на морбили се отложи

Случаите на енцефалитите продължават да се увеличават, казва проф. Тодор Кантарджиев
1 2 3 4 5 ... 18 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019