Мерки

Ръст на вирусните хепатити през есента

12-11-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Ръст на вирусните хепатити през есентаРегистрирано е сериозно увеличение на случаите, сочат данните на НЦОЗА
Заболеваемостта от вирусен хепатит тръгна нагоре с идването на есента. Показват го данните на Националния център за обществено здраве и анализи за последните два месеца. Болните през септември са 175, като с хепатит А са 128 от тях. През октомври нарастват на 280, като 217 са регистрираните с „болестта на мръсните ръце".
За сравнение числата за летните месеци са значително по-ниски - съответно за юли 161 души са регистрирани вирусен хепатит, за юни са 126 и за май – 135 души. За сметка на това през зимните месеци като януари 2019 г. например, заболеваемостта също е била висока – 204 броя заразени.

 

Епидемиологичната справка

на Министерство на здравеопазването за октомври сочи, че има няколко регионални взрива от хепатит А. РЗИ-Сливен отчита, че в с. Градец заболелите са 16, в с. Оризари – 14 и в гр. Котел-10. Всички са хоспитализирани в Отделение по инфекциозни болести при МБАЛ „Д-р Ив. Селимински-Сливен" АД, обясняват от регионалната инспекция. Причините са в лошите условия, при които живеят болните. Извършва се разясняване за необходимостта от спазване на лична и обществена хигиена. Започнало е и вакссиниране на контактните деца до 15 год. срещу хепатит тип А, кат към 4 ноември са обхванати 108 деца.


Другият бум на заразата е в

Симеоновград, област Хасково. В периода от 30 септември до 4 ноември в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Хасково АД са хоспитализирани 2 деца от едно семейство и други 2, ученици в едно и също училище. В МЗ е постъпила информация и от РЗИ-Габрово за регистриран епидемичен взрив от Вирусен хепатит тип А в детско заведение, при който заболелите са 3-ма. РЗИ-Габрово контролира изпълнението на предписаните противоепидемични мерки, подчертават от здравното ведомство.

Още в началото на септември главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза за clinica.bg, че есента заболеваемостта от хепатит А се увеличава. „С връщането на учениците в класните стаи се създават условия за това", предупреди той.


Добрата новина е, че през последните

години общата заболеваемост от вирусни хепатити намалява. Данните на НЦОЗА показват, че през 1980 г. тя е била 110.8 на 100 000 население,през 1990 г. е съответно 274.2 на 100 000 души. От 2010 г. има рязък спад до 39.0 на 100 000 души, а през 2018 г. –заразените са едва 28.0 на 100 000 население. Това се дължи на постоянните информационни кампании на МЗ и на имунизациите срещу вирусните хепатити.Болничен за пристигащите от Китай и Италия

Болничен за пристигащите от Китай и Италия

Личните лекари ще имат право да го издават на гражданите, които трябва да са под карантина
Всички проби за коронавирус са отрицателни

Всички проби за коронавирус са отрицателни

Направени са общо 36 теста – 17 в Националната референтна лаборатория и 19 във ВМА, отчетоха от МЗ за днешния 27 февруари
Два нови случая на коронавирус в Гърция

Два нови случая на коронавирус в Гърция

Новите случаи извън Китай вече са повече от тези в страната, в която първо се появи заразата
Да не бъркаме коронавируса с ку-треска и грип

Да не бъркаме коронавируса с ку-треска и грип

Огнище на зооантропозното заболяване се регистрира в Етрополе, както то така и сезонният грип също причиняват тежки инфекции на белия дроб, казва проф. Тодор Кантарджиев
Първи случай на коронавирус в Македония

Първи случай на коронавирус в Македония

Жената е била един месец на гости при роднини в Италия
Всички проби от днес са отрицателни за коронавирус

Всички проби от днес са отрицателни за коронавирус

В Националната референтна лаборатория са изследвани 9 лежащо болни граждани
Съзнанието на обществото е от ключово значение

Съзнанието на обществото е от ключово значение

Коронавирусът е тема номер едно както у нас, така и по света. След притеснителното разрастване на заразата в Италия, вече има и случаи в Хърватска и Гърция. Взети ли са всички възможни мерки, как да се подобри огранизацията, как да пазим себе си и другите и какво означава да бъдем отговорни в този момент, попитахме проф. Тодор Кантарджиев.
Грипна ваканция в Созопол и Радомир

Грипна ваканция в Созопол и Радомир

Втората вълна на заболяването може да затвори и други училища
Ковид 19 е в Гърция

Ковид 19 е в Гърция

Информацията е съобщена от здравния министър на страната
Изследват бебе за коронавирус в Пловдив

Изследват бебе за коронавирус в Пловдив

Двама души със съмнения за КОВИД-19 във ВМА, съобщи ген.-майор Мутафчийски
1 2 3 4 5 ... 27 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020