Проверка

Пръстовият отпечатък ядоса пациентите

01-11-2016 12:06
Въвеждането на новата система за чекиране мина без сътресения в болницитеПръстовият отпечатък ядоса пациентите
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Масовото въвеждане на чекирането с пръстов отпечатък в болниците от днес започна без особени сътресения. За сметка на това обаче то бе съпроводено от недоволството на лекари и пациенти. Това показа проверка на clinica.bg в някои от лечебните заведения в столицата и страната.

Спокойна беше ситуацията на регистратурата в най-голямата спешна болница у нас – Пирогов. В 08.30 сутринта на там имаше само две устройства, които бяха напълно достатъчни, защото толкова и чакаха за хоспитализация. Чекирането им стана за няколко секунди, без да има затруднения. Аналогична беше ситуацията и в най-голямата частна болница „Токуда", показа проверка на clinica.bg. Около 9.00 ч. приемът в лечебното заведение вървеше по обичайния ред. За да няма проблеми обаче, там са се снабдили с над 10 устройства за чекиране.

Не толкова гладко вървяха нещата в друга голяма болница в страната. Опашка от 10 човека се бе образувала в Клиниката по алергология на Алекснадровска болница. Регистрацията на един човек там отнемаше повече от 10 минути. Три пъти се наложи да сложи палеца си на устройството родител на болно дете, докато се генерира нужния код.

„Тази машинка е излишна работа, само още време да губим по регистратурите. Аз съм пенсионерка, трябва някой да обясни на възрастните като мен как да си сложим пръста", коментира Йорданка Петкова, която също чакаше ред за прием. Жената имала проблеми с чекирането още през лятото, когато то бе въведено пилотно в желаещите болници. „Тогава като пробвах за първи път трябваше да натисна няколко пъти, докато ми хване пръста", сподели тя.

От чекирането с пръстов отпечатък се оплакаха и от клиники в провинцията. „Процесът не върви гладко, има проблеми с хората, чиито пръсти са загрубели или по-студени", каза д-р Елиза Георгиева, управител на „Св. Панталеймон" в Плевен. При потни длани също пациентите трябва да пробват няколко пъти, за да генерират код или ако натискът не е достатъчно силен. За да не се образува опашка, в болницата са решили първо да настаняват пациентите и после да ги чекират с мобилни устройства. От плевенската клиника се оплакаха, че в деня на чекирането от здравната каса са дошли и на проверка, което още повече затруднява работата им.

Новата система за идентификация се въвежда от здравната каса, за да се подобри контрола в болниците. Медиците обаче са скепчтично настроени към нея и очаквания й ефект. Заради нейното въвеждане Българският лекарски съюз дори отказа да подпише рамков договор в края на миналата година. Според Центъра за защита правата в здравеопазването пък системата е незаконна. Не е ясно какво ще стане с нея, ако съдът потвърди тази теза.

За създаването на пръстовата идентификация здравната каса плати над 470 хил. лв. Отделно болниците си закупуха четци, като всяко едно устройство струваше над 280 лв.

От НЗОК напомниха, че имат горещ телефон

 

Ако пациентите се натъкнат на нередности, могат да сигнализират във всяка районна каса или на „горещия" телефон на НЗОК – 0800 14 800, съобщиха от фонда междувременно. Линията е безплатна за гражданите.

Сигнали и оплаквания могат да се подават и в рубрика „Он-лайн консултации" на сайта на институцията – www.nhif.bg, припомнят от касата. Писмени жалби могат да се изпращат на адреса на районните здравноосигуритени каси или в Националната здравноосигурителна каса – 1407 София, ул. „Кричим" №1.


ДАНС да не заглушава гражданското общество

ДАНС да не заглушава гражданското общество

Председателят й да даде обяснения и да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет за Детската болница, настояват от ПП-ДБ
НКБ с нов директор

НКБ с нов директор

Както вече clinica писа, начело на Пирогов, ИСУЛ и "Св. Георги" остават досегашните
Сезираме БЛС заради

Сезираме БЛС заради "Мама и аз"

С възмущение се запознахме с писмото им, призоваваме колегите към въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия, казаха от БПА
БЛС да излезе с визия за здравната ни система

БЛС да излезе с визия за здравната ни система

Миналата седмица начело на регионалната лекарска колегия в Смолян застана д-р Даниела Дариткова. С нея разговаряме за проблемите и възможностите пред медицинските специалисти там, за това какво е решението за здравеопазването ни.

МЗ застана зад ОС на детската болница

МЗ застана зад ОС на детската болница

От ведомството няма да го разпуснат, въпреки нападките и обвиненията към членовете му от страна на собствениците на "Мама и аз"

И

И "Св. Наум" остава със сегашния си директор

Акад. Иван Миланов е единственият кандидат за поста и продължава към финалния кръг в конкурса на МЗ
Двойно повече парамедици обучи ВМА

Двойно повече парамедици обучи ВМА

Те са 12 военнослужещи, спрямо шест през миналата година, когато програмата бе въведена пилотно
Двама в битка за Инфекциозна болница

Двама в битка за Инфекциозна болница

Това са д-р Искра Симова и д-р Тома Томов, досегашният шеф проф. Татяна Червенякова ще е независим член на борда, съобщиха от МЗ
ДАНС да каже мотива за исканите обяснения

ДАНС да каже мотива за исканите обяснения

Общественият съвет няма да се откаже от истинска детска болница, продължаваме напред, казва Мария Бресничка
Без радиация у нас след пожар в румънска АЕЦ

Без радиация у нас след пожар в румънска АЕЦ

Европейската платформа за обмен на данни EUROPED и на националната автоматизирана система за мониторинг не регистрират изменения, съобщиха от АЯР
1 2 3 4 5 ... 508 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ