Мерки

Архитекти: Търгът за детска болница e незаконен

07-11-2019 17:59
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Архитекти: Търгът за детска болница e незаконенАко МЗ не го отмени, се обмислят протести пред министерството
Сградата за бъдещата Национална детска болница е незаконна, което прави и обществената поръчка такава. Около тази теза се обединиха представители на Камарата на архитектите в България /КАБ/ и водещи лекари-педиатри по време на дискусия за новата болница. Ако се изпълни заданието на МЗ и бъдещият строеж ще е незаконен, поради несъответствие с Подробния устройствен план, категорични са архитектите. За да се промени той обаче ще са нужни поне 2-3 години, убедени са специалистите.
На форума присъстваха архитекти, инженери и медици. Поканени бяха и представители на здравното министерство, но те не уважиха разговорите. Обсъдени бяха различни варианти, включително и сградата, която е определена за Национална детска болница в двора на Александровска болница и е приблизително на 30 години, да бъде разрушена и на нейно место да се построи нова.

 

Проф. Владимир Пилософ от Инициативния комитет за построяване на детската болница посочи, че построяването на такова лечебно заведение изисква преустройството на цялостната педиатрична помощ.

Това са общо 14 структури в София,

като впечатлението е, че те са изкуствено събрани тук, коментира той. По думите му, освен техническите подробности, които обсъждат архитектите, може да се получи катастрофа и в медицинската част, тъй като не ясно как ще бъдат съчетани педиатричните екипи. Проф. Литвиненко, който ръководи катедрата в МУ София каза, че след като няма представител на МЗ, в момента всички само си споделят мечтите за модерна детска болница. „Какво предлагаме, кое е реалното решение и защо го обсъждаме без тези, които дават финансирането", попита той.


По време на дискусията беше подчертано,

че цели 35 години строежът в Александровска болница не е бил консервиран и защитен. В момента проектът за изграждане на национална детска болница се опира на изпитване на бетона от преди 12 години, казаха архитектите. Според тях това е все едно да се постави диагноза и лечение на база на медицински изследвания отпреди 12 години.

"Бетоновата етажерка няма да се превърне в желаната болница. Не може плановото задание да се съобразява с конструкцията. Интересът на архитектите и инженерите е в България да има една съвременна, модерна, иновативна и качествена болница такава, каквато очакваме за нашите деца 40 години", настоя заместник-председателят на КАБ Петкана Бакалова.
Освен това, според архитектите, в обществената поръчка няма и дума за животоспасяващи и инженерни системи, с които всяка една болница трябва да бъде оборудвана. Наредбата за строежа на тази болница предвижда минимални изискания, а не най-доброто. Според Бакалова въпросната сграда може да харчи 100 000 лв. ток на месец, но може да харчи и 200 000 лв. на месец.


От Камарата на архитектите настояват

обществената поръчка да бъде прекратена и да се поръча предпроектно проучване и задание, което да постави изисквания към строителя. Според тях това може да стане в рамките на месец-два. В противен случай са готови да организират и протести. Като начало се обмисля в понеделник в 10 часа участниците в дискусията да се съберат пред МЗ и да отправят редица въпроси към ръководството на министерството. „Това, което чухме от колегите е, че в момента тази сграда няма как да отговори на европейските нормативи на конструктивната система. 


В момента строежът се явява незаконен,

съгласно устройствения план, не е възможно конструкцията да отговори на заданията на проектиране, няма предпроектно проучване, няма яснота какви да бъдат инсталациите, така че да имаме евтина експлоатация на тази сграда и да не плащаме високи сметки, вместо да даваме парите за лечение на деца. Нямаме шанс този строеж да го превърнем в качествена детска болница", обобщи арх. Бакалова.

От КАБ припомниха, че обжалват обществената поръчка пред Върховния административен съд. Делото във ВАС е насрочено за 11 ноември. След като съдът се произнесе, ще бъдат обсъдени протестните действия на гилдията, като очакванията са към тях да се включат педиатрите и пациентските организации.

Министерството на здравеопазването възобнови

обществената поръчка за Детската болница на 27 август, след като отпадна искането за налагане на временна мярка "спиране на процедурата" по търга. Определението на Комисия за защита на конкуренцията не беше обжалвано пред Върховния административен съд и към настоящия момент също е влязло в сила.Това е трети опит, след като обществената поръчка за Детската болница стартира на 9 юли, а крайният срок за офертите беше 20 август. Предвижда се изграждането на сградата, без оборудването, да струва около 95 млн. лв.
За построяване на нова, модерна болница се говори от близо 40 години, но досега не беше направено нищо конкретно. Създават ръководство за лечение на имунни заболявания

Създават ръководство за лечение на имунни заболявания

То е фокусирано върху лечението на придобити имунни дефицити и репродуктивни нарушения
Проверяват три болници в столицата(ОБНОВЕНА)

Проверяват три болници в столицата(ОБНОВЕНА)

Причината е починало 3 годишно дете на 14 ноември
Заплатите на сестрите в Карлово с ръст от 30%

Заплатите на сестрите в Карлово с ръст от 30%

Очакваме ново увеличение от началото на следващата година, каза министър Ананиев
МЗ дължи 37.5 млн. лв., като 0.5 млн. са просрочени

МЗ дължи 37.5 млн. лв., като 0.5 млн. са просрочени

Ведомството има да получава 47.9 млн., отчита министър Ананиев
299 млн. лв. повече приходи в касата за 9 месеца

299 млн. лв. повече приходи в касата за 9 месеца

100 млн. е очакваният преразход при лекарствата, показва отчетът на НЗОК до края на септември
БЛС иска касата да плаща 1010 лв. за раждане

БЛС иска касата да плаща 1010 лв. за раждане

Предложенията за увеличение на цените на клиничните пътеките варират от 0 до 100%
Питат Ананиев за общинските болници

Питат Ананиев за общинските болници

Другите въпроси са за конструкцията за националната детска болница и за серум/антидот срещу змийска отрова
МЗ изплаща 27 лв. за ТЕЛК

МЗ изплаща 27 лв. за ТЕЛК

Субсидирането се отнася единствено за осъществена дейност, а не формиране на възнаграждения на персонала в лечебните заведения, уточниха от МЗ
Лекари и сестри срещу насилието

Лекари и сестри срещу насилието

Двете съсловни организации настояват за защита на медиците на работното им място
БЛС иска ръст на цените на 220 пътеки

БЛС иска ръст на цените на 220 пътеки

Настояват и за такса за преглед на дете, но над 1 лв. да се покрива от държавата
1 2 3 4 5 ... 176 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ноември 2019