Мерки

Архитекти: Търгът за детска болница e незаконен

07-11-2019 17:59
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Архитекти: Търгът за детска болница e незаконенАко МЗ не го отмени, се обмислят протести пред министерството
Сградата за бъдещата Национална детска болница е незаконна, което прави и обществената поръчка такава. Около тази теза се обединиха представители на Камарата на архитектите в България /КАБ/ и водещи лекари-педиатри по време на дискусия за новата болница. Ако се изпълни заданието на МЗ и бъдещият строеж ще е незаконен, поради несъответствие с Подробния устройствен план, категорични са архитектите. За да се промени той обаче ще са нужни поне 2-3 години, убедени са специалистите.
На форума присъстваха архитекти, инженери и медици. Поканени бяха и представители на здравното министерство, но те не уважиха разговорите. Обсъдени бяха различни варианти, включително и сградата, която е определена за Национална детска болница в двора на Александровска болница и е приблизително на 30 години, да бъде разрушена и на нейно место да се построи нова.

 

Проф. Владимир Пилософ от Инициативния комитет за построяване на детската болница посочи, че построяването на такова лечебно заведение изисква преустройството на цялостната педиатрична помощ.

Това са общо 14 структури в София,

като впечатлението е, че те са изкуствено събрани тук, коментира той. По думите му, освен техническите подробности, които обсъждат архитектите, може да се получи катастрофа и в медицинската част, тъй като не ясно как ще бъдат съчетани педиатричните екипи. Проф. Литвиненко, който ръководи катедрата в МУ София каза, че след като няма представител на МЗ, в момента всички само си споделят мечтите за модерна детска болница. „Какво предлагаме, кое е реалното решение и защо го обсъждаме без тези, които дават финансирането", попита той.


По време на дискусията беше подчертано,

че цели 35 години строежът в Александровска болница не е бил консервиран и защитен. В момента проектът за изграждане на национална детска болница се опира на изпитване на бетона от преди 12 години, казаха архитектите. Според тях това е все едно да се постави диагноза и лечение на база на медицински изследвания отпреди 12 години.

"Бетоновата етажерка няма да се превърне в желаната болница. Не може плановото задание да се съобразява с конструкцията. Интересът на архитектите и инженерите е в България да има една съвременна, модерна, иновативна и качествена болница такава, каквато очакваме за нашите деца 40 години", настоя заместник-председателят на КАБ Петкана Бакалова.
Освен това, според архитектите, в обществената поръчка няма и дума за животоспасяващи и инженерни системи, с които всяка една болница трябва да бъде оборудвана. Наредбата за строежа на тази болница предвижда минимални изискания, а не най-доброто. Според Бакалова въпросната сграда може да харчи 100 000 лв. ток на месец, но може да харчи и 200 000 лв. на месец.


От Камарата на архитектите настояват

обществената поръчка да бъде прекратена и да се поръча предпроектно проучване и задание, което да постави изисквания към строителя. Според тях това може да стане в рамките на месец-два. В противен случай са готови да организират и протести. Като начало се обмисля в понеделник в 10 часа участниците в дискусията да се съберат пред МЗ и да отправят редица въпроси към ръководството на министерството. „Това, което чухме от колегите е, че в момента тази сграда няма как да отговори на европейските нормативи на конструктивната система. 


В момента строежът се явява незаконен,

съгласно устройствения план, не е възможно конструкцията да отговори на заданията на проектиране, няма предпроектно проучване, няма яснота какви да бъдат инсталациите, така че да имаме евтина експлоатация на тази сграда и да не плащаме високи сметки, вместо да даваме парите за лечение на деца. Нямаме шанс този строеж да го превърнем в качествена детска болница", обобщи арх. Бакалова.

От КАБ припомниха, че обжалват обществената поръчка пред Върховния административен съд. Делото във ВАС е насрочено за 11 ноември. След като съдът се произнесе, ще бъдат обсъдени протестните действия на гилдията, като очакванията са към тях да се включат педиатрите и пациентските организации.

Министерството на здравеопазването възобнови

обществената поръчка за Детската болница на 27 август, след като отпадна искането за налагане на временна мярка "спиране на процедурата" по търга. Определението на Комисия за защита на конкуренцията не беше обжалвано пред Върховния административен съд и към настоящия момент също е влязло в сила.Това е трети опит, след като обществената поръчка за Детската болница стартира на 9 юли, а крайният срок за офертите беше 20 август. Предвижда се изграждането на сградата, без оборудването, да струва около 95 млн. лв.
За построяване на нова, модерна болница се говори от близо 40 години, но досега не беше направено нищо конкретно. Нова апаратура в „Света Марина“ във Варна

Нова апаратура в „Света Марина“ във Варна

Здравното министерство инвестира 1 млн. лв. в Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия към лечебното заведение
ГЕРБ и Патриотите с общ кандидат за шеф на НЗОК

ГЕРБ и Патриотите с общ кандидат за шеф на НЗОК

Спрягат д-р Йорданка Пенкова за нов управител на здравната каса
1413 лв. е средната заплата в ИСУЛ

1413 лв. е средната заплата в ИСУЛ

От първи март ще има още едно увеличение на заплатите на персонала, каза проф.Коруков
Опасни отпадъци в двора на закрита болница в Сливен

Опасни отпадъци в двора на закрита болница в Сливен

Ликвидатори на лечебното заведение са забавили процедурата, назначени са нови, съобщи здравният министър
Без лимити за ПЕТ скенер

Без лимити за ПЕТ скенер

Отпада ограничението НЗОК да заплаща до две изследвания годишно, каза министър Кирил Ананиев
Без промени в здравеопазването за българите на Острова

Без промени в здравеопазването за българите на Острова

Правилата остават същите в преходния период до края на годината, каза министър Ананиев
400 000 са болните с астма

400 000 са болните с астма

Стартира национална кампания „Заедно за по-добро белодробно здраве"
100 хирурзи  са обучени по метода на Рьотингер

100 хирурзи са обучени по метода на Рьотингер

От началото на година до сега в ИСУЛ са извършени 60 операции по ендопротезиране, а по метода на Рьотингер са 10 на сто от тях, каза проф. Кинов
БЛС публикува анекса към НРД

БЛС публикува анекса към НРД

Коригирани са текстове, които не бяха договорени с Лекарския съюз, съобщиха от съсловната организация
Правилата по 18 специалности са готови

Правилата по 18 специалности са готови

БЛС иска удължаване на срока за изработване на останалите до края на годината, съобщиха от съсловната организация
1 2 3 4 5 ... 206 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020