бюджет

Tри комисии приеха бюджета на НЗОК на първо четене

07-11-2019 18:18
Clinica.bg

press@clinica.bg
Tри комисии приеха бюджета на НЗОК на първо четене Той бе одобрен с 12 гласа „За“ и 8 гласа „против“ , нямаше въздържали се
Депутатите от три комисии - бюджетна, здравна и социална приеха проектобюджета на НЗОК на първо четене.
Документът бе одобрен с 12 гласа „за", 8 „против" без нито един въздържал се.

Документът бе представен от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Той запозна депутатите първо с политиките, които се предвиждат в сектора, през тригодишния период. В основата на които стои осигуряване на финансова устойчивост и обезпеченост на здравната система с цел подобряване здравето на населението. Приоритет ще са профилактиката, детското и майчино здревопазаване, преодоляване на регионалните дисбаланси, спашната помощ и електронното здравеопазване.

По бюджета За НЗОК са предвидени

допълнителни разходи в размер на 394 милиона и 200 хиляди лева. „ С този ръст на разходите ще ма устойчивост, стабилност и предвидимост в системата на здравеопазването и здравното осигуряване", каза министър Ананиев. По бюджета на Министерство на здравеопазаването е предвидено за 2020 година общо разходите и транфер в размер на 745 300 000лв. В това число общи разходи 662 100 000 лв. и транфери 83400 000лв. Ръстът спрямо 2029 година е 153 900 000 лв. Чрез бюджета на МЗ ще се финансират програми и дейностите в областта на общественото здраве,спешната помощ, стационарната психиатрична помощ. Финансово ще се осигурят национални програми за профилактика, контрол и лечение на социално значими заболявания, ваксини за задължителни имунизации и реимунизации, както и обучението за придобиване на специалност. В бюджета на МЗ за следващата година повече пари ще има за псхиатрична помощ -7 мнл. лв., за лечение на пациенти с туберкулоза-3 млн.лв.,за лечение на спешни пациенти в обласните болници-20млн.лв.,и за общински болници в труднодостъпни или отдалечени райони на страната-20 млн.лв.

Увеличение заплатите на персонала

на центровете за спешна помощ 10 400 000 лв. Увеличение на заплатите на заетите в системата на МЗ също ще има, за това са разчетени 25 700 000 лв. Бюджетът на НЗОК през 2020 година 4 744 704,9 хил. лв. приходи и трансфери. Здравноосигурителните приходи са в размер на 4 640 733,7 хил. лв., от които 3 107 134,2 хил. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1 533 599,0 хил. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Разпределението на средствата за здравноосигурителни плащания е 2 850 282,6 хил. лв за медицински дейности. За първична извънболнична медицинска помощ са определени 244 000,0 хил. лв. За специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) – 264 700,0 хил. лв. А за медико-диагностична дейност са предвидени 94 300,0 хил. лв.

За болнична медицинска помощ пък

са разписани 2 247 282,6 хил. лв. За дентални дейности са отпуснати 179 800 хил. лв. За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели – 1 243 800,0 хил. лв. За лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги сумата е 466 600 хил. лв. За лекарствени продукти по списък за базова терапия на онкологични и онкохематологични заболявания, коагулопатии и други редки заболявания са определени 99 900, 0 хил. лв. Медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ – 110 000,0 хил. лв.

Основните упреци на бюджета дойдоха

от опозицията БСП и ДПС и от работодателите. Пръв изказване направи председателят на Български зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Той бе категоричен, че в перото за дентална помощ трябва да има още 12 млн.лв. " Не случайно се записах пръв с изказване, защото искам да чуете, това което ще кажа, то не е много. Чухте от министъра, че тази година бюджета за дентална помощ е увеличен с 12 милиона лева. Това увеличение е за премахване на горната граница на напълно обеззъбените пациенти", каза д-р Шарков и допълни, че денталната медицина е реформиран сектор и за тях не важи мантрата намиваме пари в нереформиран сектор. Той изтъкна, че пакетът с който разполагат пациентите над 18 години е изключително беден. А пакетът за възрастни трябва да бъде достоен, така както е при децата до 18 годишна възраст." И за тази цел ние се нуждаем от двойно по-голям бюджет, от колкото е бюджета за тази година", категоричен бе той.

От името на БЛС изказване направи

д-р Николай Брънзалов. Той настоя да бъде даден по-голям акцент в бюджета за доболничната помощ. Така на практика предложението бе да се увеличат средствата за ПИМП, СИМП и ММД по бъдат увеличени общо с 18 млн.лв., по 6 милиона за всяко перо. А относно потребителската такса, да няма освободени от нея. Председателят на НСОПЛ доц. Любомир Киров уточни, в болничната политика няма да се месят, но в бюджета за общопрактикуващите лекари няма съзидателност и поискаха увеличението на средствата да е с 25 милиона лева. „ Това което беше прочетено 19 млн.лв. е с 6 млн.лв. по-малко от това, което заслужаваме. Разпределено сред колегите, това някъде 10-15 профилактични прегледа на месеца повече, което е добре. С такъв бюджет за пациентите нищо ново няма да има", каза доц. Киров. По темата с потребителскта такса, той каза, че идеята на сдружението е таксата за децата до 18 години да бъде същата, каквато е въведена за лицата над 65 години.

Работодателите няма да подкрепят бюджета

Това каза Васил Велчев от АИКБ. Според тях в предложеният бюджет се вижда, че повече пари се разходват, когато е късно и по-малко се дават за превенция. „ Диспропорцията с така предложеният бюджет се задълбочава. Разходите за болници и за лекарства растат с 12%, разходите за здравна превенция растат със 7%. Увеличаваме откъсването си от хуманните практики, които съществуват в ЕС", категоричен бе Велчев. Пламен Димитров от КНСБ,

каза че ще настояват от началото на следващата година лекарите сестрите да получат заплати заложени в КТД и припомни, че това може да се случи през НРД за 2020 година. Според адв. Пламен Таушанов бюджетът няма да постигне целите, които се декларират. И даде за пример това ,че тази година само 38 % от населението са минали през профилактичен преглед. „С този бюджет хората отиват в крайна фаза за лечение. Как ще се плати труда на лекарите или сестрите, попита той, след като липсват и стандартите по специалностите, които пък да гарантират качеството на здравните грижи.

От БСП заявиха, че

Е крайно наложително вече да се случи електронното здравеопазване. Доц. Георги Йорданов повдигна въпросът за съдебните искове към касата, за остойностяването на труда на медицинските специалисти и призова личините лекари и медицинските сестри да бъдат определени като защитени професии. „ Вървим към рязко намаляване на броя на хората, които работят в тази специалност, а тя е основополагаща. Ние трябва да направим методика за формиране на работната заплата на медицинските специалисти и тя да бъде отразена в бюджета на страната", каза доц. Йорданов. Проф. Георги Михайлов, пък коментира средствата, които отиват за болнична помощ и средствата за лекарства. „ Не може в една графа да стоят хемофириците, онкоболните и редките болести. За всички тях да са отделени 99 мил.лв. Това са 10 % от всички болни, а тези определени средства са крайно недостатъчни", допълни проф. Михайлов. Съпартийчката му д-р Валентина Найденова пък каза, че това е „ Бюджет с липса на проследимост". И попита дали всеки един лев на здравноосигурените влиза в здравната система и защо НЗОК плащ на НАП такси.

„Ще подкрепим бюджета, но в следващия

бюджет трябва да видим повече в някои направления", каза депутатът от Обединени патриоти Георги Колев. Усилията в сектора трябвало да бъдат насочени към търсенето на отговорност у този, който уврежда чуждото или собстевното си здраве, към ранната диагностика, долекуването и продължителното лечение. Д-р Калин Поповски от ПГ на Обединени патриоти, заяви че трябва да се потърси генерално решение за над 500-те млн. лв. общи задължения на болниците и над 150-те млн. лв. неразплатена надлимитна дейност, тъй като това рефлектира в ниски заплати в сектора.

Д-р Нигяр Джафер от ДПС каза,

че няма да подкрепи бюджета. Нарече го „Нов бюджет със стари затлачени проблеми" и „Бюджет на временното спокойствие и отдалечаващите се реформи". Изтъкна обаче, че има едно нещо което е положително и то е, че е един и същ министър представя вече на два бюджета. ГЕРБ ще подкрепи бюджета, стана ясно думите на доц. Лъчезар Иванов. „Има устойчиво повишаване на средствата в бюджета на НЗОК за 2020. Здравеопазването е една изключително тежка материя за реформи. Тъй като те трябва да се осъществяват бавно, но сигурно, за да може да се запази устойчивостта на системата. Реформите ще се видят и те ще се видят бавно, защото трябва да има съгласие в цялото общество", каза той.Шанс за 2 медицински хеликоптера

Шанс за 2 медицински хеликоптера

20 милн. лева може да осигури Министерството на регионалното развитие и благоустройството, каза заместник-министър Деница Николова
НЗОК ще плаща лекарствата по е-търга

НЗОК ще плаща лекарствата по е-търга

Така всички болници в страната ще правят по-малко разходи за медикаменти, каза Жени Начева
Приеха с критики промени в 8 закона

Приеха с критики промени в 8 закона

Самостоятелните практики на сестрите и аптечната карта срещнаха най-много съпротива при гласуването на законовите поправки на първо четене от ресорната комисия
28 нови случая на ХИВ

28 нови случая на ХИВ

Те са регистрирани от началото на годината до 12 февруари
Ефективни мерки срещу коронавируса у нас

Ефективни мерки срещу коронавируса у нас

Те са съобразени с препоръките на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, каза министър Ананиев
392 спешни екипа работят у нас

392 спешни екипа работят у нас

653 са линейките, които се отзовават на спешни сигнали, съобщават от МЗ
Разпределят средствата за болниците

Разпределят средствата за болниците

Очаква се да бъдат въведени твърди бюджети на лечебните заведения до края на годината
Зад често цитираните цифри стоят съдбите на стотици хиляди хора

Зад често цитираните цифри стоят съдбите на стотици хиляди хора

Тезата „фалшиви болнични листа" е преекспонирана и настояваме коментарите по нея да бъдат прекратени
5 дни бонус отпуска в лабораториите

5 дни бонус отпуска в лабораториите

В момента това не е единна практика, затова се налагат промени, обясниха от социалното министерство
В дълг сме към обществото в лечението на инсултите

В дълг сме към обществото в лечението на инсултите

Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на неврологията показват, че модерното лечение на инсултите у нас се е удвоило за изминалите три години. Какво стои зад цифрите, на какво ниво е страната ни в тази област на медицината, спрямо средните европейски показатели, какви изводи и посока за развитие задават данните, попитахме акад. Иван Миланов.
1 2 3 4 5 ... 204 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020