Пренаписват стандарта по образна диагностика

07-11-2019 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Пренаписват стандарта по образна диагностикаКомпетенциите на лекарите да са водещи при определяне нивото на болниците, а не броя на апаратите искат специалистите
Пренаписват стандарта по образна диагностика. В него експертният съвет е заложил нови правила, според които водещи при определяне нивото на компетентност на лечебните заведения да бъдат не броя на апаратите, а броя на специалистите с висок ценз. Това каза д-р Марин Пенков от УСБАЛ „ Св. Иван Рилски".
Българското дружество по радиология и експертния борд по образна диагностика, заедно с екипа на МЗ водят разговори за нов стандарт по образна диагностика, вече няколко месеца. Преговорите са на финалната права, а промяната на правилата е крайно необходима, заяви д-р Пенко.Според думите на медика до сега действащият стандарт по образна диагностика е писан преди около 20 години. „Той е създаден за едни времена, в които, за да работи едно отделение и да се спазват всички норми и изисквания за лъчезащита е трябвало да има около 40 човека персонал. Но днес това нещо е ненужно. Сега имаме автоматизация, а изкуствения интелект съвсем скоро ще навлезе в нашата специалност. И не е редно да определяме едно отделение като добро, ако притежава 5 апарата и 40 човека", обяснява специалистът.

 

Към момента действащата нормативна

уредба е такава, че за да има една болница трето ниво на компетентност, тя трябва да разполага с определен брой апаратура, а не брой знаещи хора, уточнява д-р Пенков. И дава за пример с УМБАЛ „Света Екатерина", която е с кардиологична насоченост и едва ли има нужда от мамографски апарат, както и УМБАЛ „ Св. Иван Рилски" не би имала необходимост от кардиософтуер, като работи предимно в областта на неврологията, за да бъдат определени като добри болници.

Когато новият стандарт по специалността

стане факт, предстои и другата голяма битка на Българското дружество по радиология. Та е да стане факт тясната специализация на образните диагностици и у нас, така както е в другите страни по света. Според д-р Пенков, много малка част от колегите му притежават субспециалности. Причина за това е скъпото обучение, от една страна и невъможността за достойна реализация след това.

„За да взема субспециалност

по неврорентгенология, съм се обучавал две години допълнително. Като всяка година от обучението ми е свързана с по 4 изпити, като третата година се държи един голям изпит. Така европейският борд по неврорентгенология ми даде диплома, след обучението. На базата на тази диплома, след още две години обучение, имах право да се явя на друг изпит, за детска неврорентгенология", обяснява д-р Пенков.

Оказва се, че тези две европейски

дипломи не му дават възможност за кариерно административен растеж. Затова д-р Пенков и колегите му се надяват, че с приемането на новия стандарт по образна диагностика ще се направи и крача напред в промяна на правилата, който касаят квалификацията на кадрите в специалността.Мая Илиева осъди Токуда

Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването

Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

Ако за година семеен живот не се получи бебе, трябва да се потърси репродуктивен специалист, препоръчва д-р Димитров
1 2 3 4 5 ... 219 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Редно ли е фармацевтичните компании да спонсорират определени дейности на лекари и медицински дружества?

Юли 2020